Skip to content

Una dintre cele mai importante capacități ale condiției umane este aceea de a ne putea aminti experiențe, informații sau lecții pe care le-am dobândit în trecut. O amintire, spun experții, se poate forma atunci când un grup de neuroni acționează după un anumit model, ca reacție la noi experiențe. Fiecare experiență poate genera o amintire, iar durata acesteia depinde de cât de des este retrăită. Conexiunile neuronale mai complexe pot permite formarea amintirilor, care pot persista în timp sau se pot estompa – dacă informația nu mai este folosită. 

Unii specialiști sunt de părere că procesul de codificare al unei amintiri depinde de mai mulți factori. O amintire, deși a fost codificată, are nevoie de până la doi ani pentru a se consolida. Factorii care contribuie la consolidarea acesteia sunt: atenția (care poate fi sporită cu ajutorul emoțiilor și al senzațiilor), memoria de lucru și procesarea hipocampică. 

Până la ora actuală, în psihologia științifică, se vorbește despre cinci tipuri de memorie sau cinci tipologii de amintiri: 

℗PUBLICITATE  1. Memoria episodică – care implică amintirea evenimentelor trecute sau a experiențelor trăite și care se află în strânsă legătură cu emoțiile și senzațiile corpului. Aceasta stochează evenimente și amintiri. 
  2. Memoria semantică – care implică reținerea informațiilor factuale, cum ar fi numele persoanelor, ale țărilor sau orașelor. Aceasta stochează fapte și cunoștințe.
  3. Memoria de lucru – numită și memorie de scurtă durată, deoarece stochează informațiile pentru o perioadă mai scurtă de timp, având capacitatea de a reține între cinci și șapte itemi simultan. 
  4. Memoria procedurală – implică acțiunile învățate care nu necesită rememorare, cum ar fi mersul pe bicicletă sau înotul. Aceasta stochează metode și tehnici. 
  5. Memoria implicită – care implică acele amintiri care sunt stocate în inconștient și care au puterea de a ne influența acțiunile și comportamentele, fără ca noi să fim conștienți de acest proces. 

Amintirile noastre sunt stocate pentru o perioadă mai scurtă de timp în memoria de lucru, dar acestea se pot estompa dacă informațiile nu sunt însoțite de o încărcătură emoțională sau dacă nu sunt utilizate în mod repetat. Pentru ca informațiile să fie reținute, acestea trebuie transferate spre hipocamp, acolo unde sunt codificate și apoi transferate în memoria de lungă durată. De fiecare dată când ne amintim, neuronii sau celule creierului care au codificat inițial informația sunt reactivați. Astfel, conexiunile neuronale se întăresc și informația ajunge să fie consolidată. Părțile componente ale unei amintiri sunt stocate în diferite regiuni ale creierului, iar pentru a fi recuperate, aceste regiuni trebuie activate – de exemplu, sunetele sau mirosurile sunt părți componente ale unei amintiri. 

Renumitul Endel Tulving, expert în studiul memoriei umane, explică amintirile sub forma a două procese distincte: stocarea informației în memoria de lungă durată, care este un proces, și recuperarea ei, care este un alt proces. Astfel, putem spune că orice reamintire este o călătorie mentală în timp. Alte nume importante în studiul și înțelegerea memoriei umane sunt: Elizabeth Loftus, Gordon Hower sau Daniel Schacter. Pentru mai multe informații în acest sens, vă recomandăm cărțile Psihologie, idei fundamentale și Totul despre psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0