Skip to content

Într-unul din studiile longitudinale efectuate în cadrul „Laboratorului iubirii“, de la Universitatea Washington, expertul în relații dr. John Gottman și echipa sa de cercetători au inclus cupluri cu o educație foarte variată, care erau căsătorite de multă vreme (între 20 și 40 de ani) cu același partener. În ciuda numeroaselor diferențe de profesie, stil de viață și obiceiuri cotidiene, cercetătorii au observat o remarcabilă similaritate în tonul conversațiilor pe care le purtau. Indiferent ce stil conjugal adoptaseră (validant, volatil, evitant), discuțiile lor (în cea mai mare parte) erau susținute de doi curenți subterani – iubirea și respectul – care sunt indispensabili traiului în doi. 

Acestea două reprezintă opusul (și antidotul) pentru dispreț, adică pentru cea mai corozivă forță ce atacă o căsnicie. Și toate strategiile prin care soții își arată unul altuia iubire și respect consolidează partea pozitivă a formulei de 5 la 1, care descrie raportul recomandat între aspectele pozitive și cele negative dintr-un cuplu.  

Care sunt dovezile de iubire și respect? 

Abundența dovezilor de iubire și respect, în cadrul acestor mariaje de durată, era evidentă pentru oricine. Urmărind înregistrările, cercetătorii au revăzut mulțimea de gesturi afectuoase, privirile ochi în ochi și expresiile lor faciale. 

De exemplu, în timpul tăcutelor „pauze de odihnă“ dintre conversațiile purtate de doi dintre parteneri, echipa de cercetători a surprins-o pe femeia din cuplu căutându-i privirea și flirtând cu partenerul ei, în ceea ce părea a fi un limbaj secret al semnelor. Iar mai târziu, el a lăudat fără jenă în fața asistentului care-i intervieva talentul ei la grădinărit și la diverse meșteșuguri. 

Așa ceva se petrece frecvent între partenerii care au mariaje de cursă lungă. Mulți dintre ei profită de ocazie pentru a le povesti și altora despre abilitățile și realizările soțului ori soției. De asemenea, exprimă un interes autentic față de toate detaliile vieții celuilalt. Iar când apare un conflict, fiecare ia în calcul respectuos și punctul de vedere al celuilalt. 

℗PUBLICITATE



Un cuplu format din parteneri care se cunoscuseră în anii 1960, pe vremea când lucrau ca activiști pentru pace la Berkeley, de exemplu, părea să-și tragă energia din înfocatele dezbateri despre libertatea cuvântului, cenzură și drepturile civile. Reluaseră aceeași problemă vreme de două decenii, câștigând respect în ochii celuilalt pe măsură ce disputele deveniseră tot mai încinse. Ulterior, ei au dezvăluit echipei de cercetare cât de mândri erau de copiii lor și cât de plăcut era să-l știe pe partener sub același acoperiș. 

Iubirea este și un refugiu în fața tracasărilor 

Astfel de maeștri ai armoniei conjugale exprimă empatie și afinitate unul față de altul. Când boala îl lovește pe unul dintre ei, celălalt se află prin preajmă, oferind exact susținerea și protecția de care e nevoie. De asemenea, ei își asigură unul altuia refugiu în fața tracasărilor și a micilor mizerii cotidiene de care se lovesc în lume. Foarte probabil, sunt genul acela care spune: „Chiar îmi pare rău că ți s-a stricat computerul și ți-ai pierdut raportul de vânzări“ sau „Evident, șeful tău subestimează talentele tale ascunse“. 

Voi ce puteți spune despre căsnicia sau relația proprie? Atât voi, cât și partenerul profitați de fiecare ocazie pentru a vă arăta iubirea și respectul – ca regulă de viață? Cum sunt exprimate aceste două sentimente în relația voastră? În bestsellerul internațional Căsnicia, pe roate sau pe butuci, semnat de prof. John Gottman, găsim un test rapid, care ne poate ajuta să identificăm punctele forte și slăbiciunile din relația noastră.  

Text adaptat după cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci, de John Gottman. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0