Skip to content

Faptul că suntem dependenți de multe obiecte nu mai este vreo noutate, dar faptul că nu prea ne mai putem găsi starea fără să acționăm în mod permanent este o descoperire recentă în lumea psihologiei. În 2014, mai mulți cercetători conduși de un psiholog american, din Virginia, pe numele său Timothy Wilson, au provocat un număr de participanți, care s-au înscris în mod benevol să facă parte din experiment: să stea singuri într-o încăpere goală, fără nimic ce să le distragă atenția – nu tu telefon, reviste, cărți sau obiecte. Provocarea a constat între 6 minute și un sfert de ceas, nici măcar nu a fost un interval prea lung de timp. Iar jumătate dintre participanți au concluzionat că provocarea a fost nu doar grea, dar și neplăcută.

Experimentul a mai avut o componentă, iar în cea de-a doua parte, dr. Wilson și colegii săi de la Universitatea din Virginia le-au lăsat participanților posibilitatea de a-și administra lor înșiși un mic șoc electric. Ce vă imaginați că s-a întâmplat? Rămași din nou singuri și fără nicio sursă de stimulare, 67% dintre bărbați și un sfert dintre femei și-au administrat cel puțin o stimulare electrică. De ce au făcut asta? Efectiv, dintr-o lipsă de ocupație, atunci când au simțit că sunt singuri cu propriile stări și experiențe interioare. În concluzie: oamenii aleg mai degrabă să sufere, decât să trăiască starea de plictiseală.

℗PUBLICITATE



Suferim de o dependență de acțiune

Atât rezultatele obținute de către cercetătorii din Virginia, cât și observațiile lui Michel Le Van Quyen, cercetător în domeniul neuroștiințelor și autor de carte, ne confirmă ipoteza că noi, oamenii secolului XXI, avem o dependență de acțiuni. Iar pentru a testa lucrurile în propria ogradă, vă propunem două experimente:

  1. Vedeți cât timp puteți rezista, atunci când nu aveți nimic semnificativ de făcut, fără să vă uitați pe telefon sau tableta inteligentă. Agenția de Sănătate Publică din UK a publicat în 2014 un studiu care arată că oamenii își verifică telefoanele de cel puțin 1500 de ori pe săptămână, ceea ce înseamnă minimum 221 de ori pe zi! Ei bine, la voi cum stă treaba?
  2. A doua provocare presupune să vă conectați pe site-ul Do nothing for 2 minutes (Nu faceți nimic timp de 2 minute). Tot ce aveți de făcut este să deschideți pagina respectivă de internet, să priviți imaginea cu marea și să ascultați valurile, fără a face vreun gest sau vreo mișcare cu mouse-ul. Veți fi surprinși să descoperiți de câte ori va reporni cronometrul cu cele două minute.

Obiectivul cu cele două propuneri de mai sus nu era acela de-a vă strica starea de bine. Tot ceea ce ne-am propus era să vă ajutăm să conștientizați cât de mare vă este dependența de acțiune. Și ținem să vă anunțăm că nu sunteți singurii: am realizat aceste două experimente și în redacția Paginii de Psihologie, iar rezultatele nu au fost prea onorabile. Ca soluție, psihologii ne recomandă să exersăm non activitatea și să practicăm mindfulness. În ceea ce privește starea de prezență conștientă sau de mindfulness, vă recomandăm atât o serie de exerciții gratuite, cât și un curs online inedit.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0