Igiena orală zilnică, efectuată de cel puțin două ori, nu mai este o noutate pentru niciunul dintre noi. Încă de la vârsta preșcolarității, părinții ne învață că pentru o bună sănătate orală avem nevoie de o igienă corespunzătoare.
Ceea ce nu ne spun părinții este că sănătatea igienei orale nu este menținută de pasta de dinți, ci mai degrabă de cantitatea de fluor pe care o conține pasta de dinți. Fluorul este ingredientul magic de care are nevoie fiecare spălare pe dinți. De asemenea, este dovedit științific că degradarea dinților nu este cauzată de placa dentară, ci mai degrabă de ceea ce mâncăm. Cu mult înainte să fie inventată pasta de dinți și înainte ca oamenii să înceapă să folosească făină pentru prepararea pâinii, a deserturilor sau a pastelor, degradarea dinților era extrem de rară. În timp ce, în zilele noastre, dieta bogată în carbohidrați și zaharuri favorizează producția de microbi bucali, iar acizii rezultați ajung să erodeze smalțul dentar.
Fluorul din pasta de dinți previne degradarea dentară, în timp ce pastele de dinți renumite pentru „albirea dinților“ nu au această calitate, având un conținut scăzut sau inexistent de fluor și nici nu ne vor oferi strălucirea dentară din reclamele de la TV sau de pe YouTube.
În ceea ce privește momentul în care să ne spălăm pe dinți, dacă înainte sau după micul dejun, părerile specialiștilor sunt împărțite. Spălarea dinților după micul dejun favorizează îndepărtarea resturilor de mâncare acumulate, în timp ce spălarea acestora înainte de micul dejun ne îmbunătățește respirația de dimineață, dar oare este una dintre aceste practici mai bună decât cealaltă?
Este dovedit științific că nu este nicio tragedie dacă ne spălăm pe dinți după ce am servit micul dejun. Totul depinde, însă, de ceea ce am mâncat la micul dejun. Diferiții acizi din mâncare și din băuturi pot afecta smalțul dentar și strălucirea dinților ajunge să pălească tot mai mult. Substanțele conținute de saliva umană pot să neutralizeze acești acizi, iar procesul în sine poate dura până la o oră. Iar dacă ne spălăm pe dinți în acest interval de timp, riscăm să vulnerabilizăm smalțul. În timp ce spălatul pe dinți înainte de micul dejun nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea dentară. Singura neplăcere ar fi aceea că diferitele substanțe din pasta de dinți pot inhiba abilitatea limbii de a gusta unele mâncăruri sau poate accelera unele senzații neplăcute atunci când consumăm băuturi acidulate sau fresh-uri de fructe.
Important de reținut
- Pentru o igienă orală corespunzătoare sunt necesare două spălări pe dinți, zi de zi.
- Pasta de dinți pe bază de fluor este de preferat în favoarea celei fără fluor.
- Atunci când folosim o pastă de dinți pe bază de fluor este important să lăsăm puțin timp ca fluorul să fie absorbit de dinți, iar mai apoi să scuipăm pasta de dinți fără clătire.
- Fiecare spălat pe dinți trebuie să includă mișcări pe verticală (nu pe orizontală cum vedem la actorii din filme), iar acestea să atingă într-un mod non-agresiv și gingiile.
- Un spălat corespunzător pe dinți durează o perioadă de minimum trei minute.
- Apa de gură se va utiliza după minimum treizeci de minute de la spălarea pe dinți, altfel aceasta va reduce efectele pastei de dinți și va spăla fluorul.
- Periuța de dinți electrică poate reduce cu până la 21% mai mult din placa dentară, în comparație cu periile de dinți obișnuite.
- Se recomandă utilizarea periilor electronice cu rotații-oscilante.
- Pentru a proteja smalțul dentar este indicat să fim atenți la consumul de sucuri pe bază de lămâie, grepfrut, portocale – ordinea în care acestea sunt cele mai corozive este exact cea descrisă.