Skip to content

Noi, oamenii, suntem creaturi sociale, ceea ce înseamnă că avem nevoie unii de ceilalți, pentru a putea supraviețui. Acest aspect este valabil din copilărie și până la trecerea în neființă. Puiul de om este unul dintre mamiferele cele mai neajutorate de pe planetă, depinzând în întregime de figura de atașament (părinte sau îngrijitor) pentru supraviețuire, timp de mai mulți ani. Sprijinul celor din jur este important în procesul nostru de creștere, dezvoltare sau transformare, dar și atunci când avem de făcut față problemelor inerente ale vieții sau episoadelor de criză ori de boală. 

Iubirea primită ajută organismul să se vindece 

În cartea Remisie totală, dr. Kelly Turner amintește iubirea primită de la ceilalți drept unul dintre cei nouă factori care facilitează inclusiv vindecarea de cancer. Repondenții incluși în sondajele sale i-au confirmat autoarei că iubirea primită de la cei dragi, atunci când s-au confruntat cu episoadele de boală, i-a ajutat să-și vindece nu doar sufletele, dar și trupurile – la propriu. Dacă te confrunți cu un diagnostic de cancer, este dovedit științific că relațiile sociale puternice pot să-ți prelungească viața în medie cu 25%. Iar într-un studiu realizat pe pacientele cu cancer mamar, s-a dovedit că relațiile și sprijinul social pot reduce riscul de moarte cu 70%. Ce este cel mai surprinzător este că studiile ne arată că acest sprijin social nu trebuie să vină de la un partener de viață sau un copil adult, este la fel de benefic și dacă este primit de la prieteni sau cunoscuți. 

Prin intermediul RMN-urilor cerebrale, al testelor de sânge și al analizelor de salivă, s-a descoperit că iubirea și sprijinul social duc la creșteri semnificative ale hormonilor de vindecare, cum ar fi: dopamina, oxitocina, serotonina și endorfinele − hormoni care stimulează sistemul imunitar, printre multe altele. 

℗PUBLICITATESingurătatea ne omoară

Pentru unele triburi băștinașe, sănătatea este definită prin prosperitatea familiei. Membrii populației maori consideră că a face parte dintr-o comunitate strâns unită înseamnă vindecare pentru organism. Cercetările făcute în Noua Zeelandă au arătat cât de uniți pot să fie membrii populației maori și cât de importante sunt pentru aceștia comunitățile mici. Vindecătorii din aceste triburi consideră stilul occidental de viață (definit de însingurare și distanțare socială), ciudat și singuratic, iar în cele din urmă, nesănătos. Așa cum scrie și doctorul Vivek Murthy, în Împreună, singurătatea este boala zilelor noastre și cauza principală pentru suferință și moartea prematură.   

Este dovedit științific că singurătatea (sau lipsa de conexiuni sociale) duce, de fapt, la moarte timpurie. Există studii care atestă că din cauza singurătății, șansele nefaste ale morții timpurii cresc cu până la 50%. Dar dacă se întâmplă să nu fim într-o relație apropiată în acest moment, nu trebuie să ne facem prea multe griji. Potrivit descoperirilor științifice, un animal de companie ne poate face la fel de mult bine. Este dovedit științific că organismul nostru secretă aceiași hormoni de vindecare în preajma animalelor de companie, ca atunci când suntem în preajma familiei și a prietenilor. 

Așa cum cercetătorii au descoperit că îmbrățișările de doar zece secunde, pe zi, pot să scadă tensiunea arterială, să reducă nivelul de cortizol și să crească nivelul de oxitocină. Astfel, pe lângă recomandarea de un măr pe zi, am putea lua în considerare și o îmbrățișare (sau cât mai multe).

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0