#DoveditȘtiințific – Un om are în medie șase vise pe noapte, ceea ce înseamnă peste 2000 de vise pe an – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Visele sunt parte din existența noastră umană. Specialiștii spun că acestea sunt niște filme interioare, în baza cărora oamenii au posibilitatea de a afla ce se ascunde în lumea lor inconștientă. Creierul înregistrează în fiecare noapte filmul nostru personal, din care, adesea, uităm cea mai mare parte în momentul în care sună ceasul deșteptător. Din această cauză, un mesaj repetat adesea de mulți dintre oameni este cel potrivit căruia ei nu au vise; perspectivă pe care specialiștii în domeniu nu o susțin, neapărat.

Este dovedit științific că un om obișnuit are în jur de șase vise pe noapte, ceea ce înseamnă peste 2000 de vise pe an, spune autoarea și experta în terapia viselor dr. Clare Johnson. Tot ea ne atrage atenția asupra faptului că visele reprezintă o parte integrată a procesului de vindecare, iar conținutul acestora poate fi explorat și valorificat de către fiecare dintre noi. Visele sunt importante pentru starea noastră psihică de bine, dar și pentru procesul de învățare, cel al memorării și al reîntregirii umane. Tot visele ne oferă și posibilitatea de a ne procesa sau descărca o parte din emoțiile pe care nu reușim să le abordăm sănătos în starea de veghe, iar emoțiile care nu sunt procesate în mod adecvat sunt stocate la nivel celular și se manifestă în context oniric. 

Ba mai mult, se pare că absența viselor poate duce inclusiv la starea de depresie. Psihologul clinician dr. Rubin Naiman, expert în somnologie, scoate în evidență faptul că multe probleme ale somnului sunt, în fapt, dificultăți la nivelul somnului REM (acel somn care este bogat în vise). Această pierdere a viselor reprezintă, potrivit dr. Naiman, de la Universitatea Arizona, un pericol neștiut la adresa sănătății, care ne poate da viața peste cap, întrucât s-a arătat că predispune la depresie și demență.

Visele sunt utile pentru sănătatea noastră, cu o singură condiție: să visăm suficient. Iar pentru asta e important să învățăm să dormim bine și să ne protejăm atât sănătatea fizică, cât și starea de bine din punct de vedere psihologic. De ce am face asta? Pentru că dintr-o perioadă de 75 de ani, 25 îi petrecem dormind. 

Iată câteva idei care ne pot ajuta să apreciem comunicarea dintre conștient și inconștient: 

℗PUBLICITATE1. Mintea inconștientă deține cheia sănătății umane, atât din plan fizic, cât și psihic; astfel, visele ne arată ce simțim cu adevărat și ce am putea schimba în viața noastră. 

2. Imaginile din vise, dacă sunt ținute minte, ne pot ajuta să ne vindecăm de traume și să combatem durerea și suferința. 

3. Comunicarea cu inconștientul contribuie și la o viață sexuală mai calitativă, dar și la îmbunătățirea stimei de sine. 

4. Atunci când începem să ne înțelegem inconștientul intrăm în contact cu sinele nostru mai profund și înțelept. 

Recomandări pentru a nu uita ceea ce visăm: 

  • Trezirea bruscă poate duce la uitarea visului, motiv pentru care este indicat să înlocuim alarma bruscă a telefonului sau a ceasului deșteptător cu o melodie cât mai relaxantă. 
  • Înainte de a vă ridica din pat, imediat după trezire, adresați-vă următoarele întrebări: Ce făceam adineauri? Cu cine eram? Unde eram? Acestea sunt utile pentru a ne readuce în memorie ultimul vis. 
  • Compuneți și repetați o mantră; aceasta merită rostită înainte de culcare, dar și peste zi: „Îmi amintesc ușor ce visez!“
  • Fiți atenți la flashurile din timpul zilei. Adesea, diferitele activități de peste zi ne pot readuce în memoria de lucru secvențe sau părți din visele avute în noaptea anterioară. 
  • Păstrați lângă pat o agendă și un pix, în care să notați conținutul activității onirice, fie dacă vă treziți în timpul nopții, fie atunci când este deja dimineață.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută