Este medic stomatolog și se bucură de notorietate, în social media. Crede, cu tărie, în alinierea dentiției la orice vârstă și se luptă, cu prejudecățile, în acest sens.
Face totul cu plăcere și a pus bazele propriei clinici dentare, în pandemie. Despre temeri, psihoterapie, aparate dentare și ce presupune să ai un zâmbet perfect, am discutat cu dr. Alexandra Mircea, în interviul #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine, de pe paginadepsihologie.ro.
Cum te-ai descrie într-un hashtag?
Aș alege #BeReal și o să și explic de ce. Autenticitatea îmi definește relația cu pacienții, dar și cu comunitatea din online – sunt deschisă și dornică să le ofer informații, energică, pozitivă, prietenoasă. Exact așa cum sunt în fiecare zi, la cabinet, cu echipa mea, așa sunt și în online.
De ce ne este teamă de stomatolog?
Din experiența de până acum cu pacienții mei, aș spune că există 3 tipologii: frica există ca urmare a unei experiențe neplăcute din trecut, fie din cauza anticipării, a lipsei de control – nu știm ce urmează să ni se întâmple, fie – în cazul copiilor sau adolescenților – că atunci când erau mici, părinții poate, mai în glumă sau mai în serios le spuneau „fii cuminte, că dacă nu, te duc la doamna doctor și-ți face o injecție“, ceea ce s-a tradus ulterior în mintea copilului ca un pericol, ca o teamă.
Pentru a fi aproape de pacienți și a preveni aceste frici, am încercat să facem experiența la Dentalist cât mai plăcută – am montat televizoare pe tavanul cabinetelor, am pus scaune super confortabile, avem o echipă foarte prietenoasă care îi întâmpină pe pacienți cu zâmbete de la primul contact, de la recepție, și până la asistențe și medici, și explicăm totul cât mai clar atât despre procedurile medicale, cât și despre costurile aferente. Și vreau să cred că la Dentalist avem o relație foarte deschisă cu pacienții noștri așa încât să invităm la comunicare și la a rezolva toate panicile, fricile, nesiguranțele.
Tot mai multe persoane aleg să poarte aparat dentar, la vârsta adultă. Este un trend sau o necesitate?
Mă bucur c-a devenit un trend să ai grijă de sănătatea dinților și că este și cool să-ți rezolvi problemele dentare la orice vârstă. Ca să răspund la întrebare, voi spune că e puțin din amândouă – și trend, și necesitate.
Astăzi, medicii sunt mai informați, iar tehnologia ajută, pentru că îți poți rezolva dantura la orice vârstă. Da, poate că procesele de mutare a dinților se întâmplă mai greu la o vârstă mai înaintată, însă se poate! Avem și pacienți la peste 50 de ani care apelează la aparate dentare.
Au devenit disponibile și tratamentele cu aparate dentare transparente, Invisalign este cel folosit de noi, la clinică, o soluție elegantă, cu multe beneficii pentru cei care vor să obțină dinți aliniați, sănătoși, frumoși, fără să aibă teama că se vede urât aparatul ortodontic, Invisalign fiind aproape invizibil, acționând prin seturi de gutiere transparente, un tip de aparat care nu impune restricții în ce privește mâncarea și care se curăță extrem de simplu.
De ce stomatologie și nu o altă ramură a medicinei?
Părinții mei sunt stomatologi, am crescut în cabinet, am văzut asta încă de foarte mică, așa că am știut că asta-mi doresc și eu să fac. Nu mi-a impus nimeni, dar am știut că vreau și eu să le aduc bucurie și zâmbete pacienților mei, pentru că asta vedeam mereu și auzeam la discuțiile de acasă, din jurul mesei – despre bucuria oferită pacienților, că le îndepărtau durerile și îi ajutau să aibă o sănătate orală bună.
Care este defectul tău, pe care ceilalți îl găsesc a fi o calitate?
Poate că sunt workaholică? Cei din jur ar putea să vadă asta ca pe o calitate, ca pe o super determinare în a-mi atinge obiectivele, ceea ce așa și este, în plus îmi place mult ceea ce fac, iar asta mă face să și ajung în situații limită, de oboseală acută – însă în timp am învățat să știu când să încetinesc ritmul și să îmi ascult corpul.
Ești foarte prezentă, în online. Cât timp petreci în social media și care este aplicația de care ești dependentă?
Sunt foarte prezentă pentru că mi-am asumat că este necesar să existe un medic dentist care să facă educație stomatologică în online și chiar dacă asta a presupus mai puțin timp pentru pacienți sau mai puțin timp liber, am decis să fac asta pentru a păstra conexiunea cu toți cei care-mi scriu; așa le pot răspunde nelămuririlor și îi ajut să se simtă mai confortabil, să treacă peste frica de dentist și să aibă informațiile necesare, pe care ei nu le dețin din punct de vedere medical.
Prefer să fiu o alternativă pentru Google și să fac clipuri explicative cu imagini, zic eu clare, prin care pacienții să știe toate procedurile dintr-o clinică, să înțeleagă tot și să ia măsurile necesare.
Cât timp petrec pe social media? Cam mult… uite, astăzi pe telefon îmi apărea o medie de 6 ore, ceea ce e enorm. Iar aplicația pe care stau cel mai mult e Instagram.
La ce te uiți, prima oară, la un bărbat?
La zâmbet.
Cum arată ultimul gest romantic pe care l-ai făcut partenerului de viață?
Depinde ce înțelegem prin „romantic“. Eu personal mă gândesc în primul rând la intimitate, la împărtășirea unui gând, a unei temeri. Așadar, gesturile mele romantice au legătură tot cu autenticitatea, cu a spune ce gândesc, la ce visez, de ce mă tem.
Cum spunem partenerului de viață că nu suntem mulțumiți de dentiția sa?
E destul de inconfortabilă o astfel de discuție, dar dac-ar trebui, i-aș recomanda medicul cu care sunt eu Ok, la care merg cu plăcere, pentru că sunt mulțumită de competențele lui, așa încât să-l conving să facă și el acest pas, că e bine să ne păstrăm o sănătate orală bună și o estetică perfectă. L-aș încuraja, deci, să meargă unde-i recomand.
Te-ai lovit, vreodată, de prejudecăți din partea celorlalți?
Da, s-a întâmplat în trecut, au fost momente în care-am simțit că sunt luată peste picior de colegii mei medici, chiar când am început să am videouri pe TikTok. Atunci, nimeni nu înțelegea acest trend, mi se spunea că pierd vremea, însă eu am decis să-mi văd de activitatea mea și să ignor ce auzeam, asta pentru că vedea feedbackul primit din comunitate și știam câtă nevoie e de acele videouri pe care le făceam și de informațiile transmise. S-a dovedit în timp că am făcut foarte bine ascultându-mi instinctul, astăzi ajungând la aproape 830.000 de followers pe această platformă.
Tot la începuturi, așa cum se întâmplă de obicei, ai parte și de comentarii negative în online – erau unii care pretindeau că n-aș avea pacienți și de asta am timp să stau pe TikTok și să fac conținut. Chiar și așa, e atât de important să continui să faci ceea ce crezi, să-ți urmezi obiectivele – eu mă bucur că fac bine unor oameni pe care nu-i cunosc și că-I pot ajuta de la distanță prin aceste platforme.
Care este rețeta unui business de succes?
Nu știu să spun o rețetă pentru orice business și nu știu de fapt dacă există una general valabilă. Ce a funcționat la mine? M-am dedicat lui 100%, m-am bucurat că am avut liniște, stabilitate și susținere din partea familiei, pentru că mi-am putut investi toată energia în direcția asta. În afară de orele de la clinică, timpul de acasă era petrecut tot gândindu-mă la cum aș putea să fac mai bine, ce să îmbunătățesc încât să fie o experiență cât mai plăcută pentru pacienți, pentru colegii mei, ca să fie fericiți și să-și atingă potențialul maxim, și pentru clinică – să fie la cele mai înalte standarde de calitate – aparatură performantă, tehnologie, tot.
Medicii ajung, deseori, în burnout. Te-ai confruntat cu această problemă?
Nu aș spune că am trecut prin burnout, însă au fost momente în care nu-mi găseam cuvintele când discutam cu pacienții și simțeam că ceva e în neregulă cu mine. Acum știu să le identific. Dacă am momente când nu dorm suficient sau se repetă situația de mai sus, să cred că nu mă mai pot concentra și nu mai dau randament, încetinesc ritmul o săptămână, două.
E foarte ușor să cazi în panta asta, să crezi că ești invincibil și că poți duce oricât; e nevoie să dai atenție la ce simți, să-ți asculți corpul, asta ca să poți performa cât mai mult timp – acesta e modelul meu de business, care se traduce prin calitate constantă.
Ai apelat la psihoterapie, de-a lungul timpului?
Nu am apelat, însă sunt convinsă că e o practică sănătoasă, oricare dintre noi atunci când simțim că am avea nevoie să vorbim cu cineva ar trebui să o facem, pentru că așa putem să ajungem o versiune mai bună a noastră.
Te-ai gândit, vreodată să emigrezi?
M-am gândit, da, însă mi-am răspuns repede că nu voi face asta, pentru că îmi place mult România, sunt foarte atașată de familie, de prieteni. În plus, mi-am dorit mereu ca medicii care-au plecat să profeseze în afara țării să revină și să lucreze în România, iar prin Dentalist mi-am dorit să le dau motive să o facă și chiar am 3 colegi care-au luat această decizie. Mă bucur mult că se întâmplă astfel, i-am văzut și pe ei motivați și încântați, au apreciat că susțin acest demers.
Care este secretul unui zâmbet perfect?
Sunt câteva recomandări de bază, de la care e important să nu ne abatem: periaj de 2 ori pe zi, dimineața și seara, câte 2 minute, folosirea aței dentare sau a dușului bucal, și vizita la medicul dentist pentru detartraj și control o dată la 6 luni. Și… să fim fericiți ca să ne putem afișa acest zâmbet minunat.