fbpx
skip to Main Content

Psiholog, psihoterapeut și autor american cu un puternic impact asupra publicului larg, dr. Harriet Goldhor Lerner este protagonista rubricii #AltfelDespreOameni de săptămâna aceasta. Considerată una dintre cele mai influente voci ale feminismului din zilele noastre și psihoterapeut cu o vastă experiență clinică, dr. Lerner reușește să facă diferența în domeniul său de expertiză și să schimbe viziunea oamenilor asupra vieții, emoțiilor și, mai ales, a relațiilor. Cărțile sale au început să fie traduse de câțiva ani și în limba română, iar bestsellerurile Dansul fricii și Psihologia iertării se bucură de un real succes și în țara noastră. 

Rădăcinile europene și perseverența sângelui evreiesc

Harriet Lerner s-a născut pe 30 noiembrie 1944, a două fiică a lui Archie și Rose Goldhor, imigranți evrei-ruși. 

Potrivit site-ului hadassahmagazine.org, mama sa le-a crescut pe cele două fiice „împrietenindu-le“ cu vizitele regulate la Grădina Botanică, la Muzeul de Artă ori la Biblioteca Publică din Brooklyn. În 1947, a decis să le înscrie, în schimbul unui dolar, la psihoterapie. 

Nu avea habar ce bine urma să le facă copiilor de atunci și adulților de astăzi. Mai mult de atât, dr. Lerner susține că: „Mi-am dorit să fiu psiholog clinician încă de când aveam cinci ani. […] Spre deosebire de alții, care au considerat terapia o ultimă soluție pentru bolnavii mintal, mama a considerat-o o experiență de învățare. Părinții mei erau «alergici» la ritualurile evreilor, dar aveau idei puternice despre ce înseamnă să fii evreu: trebuia să fii genial, trebuia să schimbi lumea, să faci diferența și să obții o educație bună.“

A crescut în Brooklyn și, în urma parcursului educațional, a absolvit Universitatea din Wisconsin (Madison), unde a primit subvenție guvernamentală de a studia în Delhi (India), apoi a urmat masterul în psihologie educațională la Teacher’s College de la Universitatea din Columbia, după cum titrează premierspeakers.com.

A urmat doctoratul în psihologie clinică la The City University of New York în 1972 și studii post-doctorale în terapia familiei, la „Fundația Menninger“ din Topeka.

Are o familie frumoasă, un mariaj funcțional și doi fii, dintre care unul îi calcă pe urme în ceea ce privește pasiunea pentru litere (scriitorul Ben Lerner), iar celălalt, Matt, este om de știință în domeniul informaticii. 

Psihoterapeuta care a inițiat o conversație globală despre relații

În prezent, este una dintre cele mai puternice voci din lume în ceea ce privește psihologia feminină și a relațiilor de familie. Puțini știu că printre mentorii ei se numără și Monica McGoldrick, probabil cea mai influentă terapeută de familie din ultimul secol. Dr. McGoldrick a vizitat și România, în anul 2014, la invitația colegului Gáspár György. Tot Gáspár a purtat și o conversație de excepție cu dr. Lerner, în cadrul seriei #EpicTalk. Acesta nu este singurul interviu acordat de Harriet Paginii de Psihologie: în 2016, colega noastră, Cristina Petrescu-Ghenea, a purtat o discuție despre psihologia iertării cu renumitul terapeut. 

Lui Lerner îi place să scrie, însă consideră terapia ca având efecte mult mai profunde în existența sa. Asta nu o împiedică să ajungă la concluzia că între cele două activități ar exista o relație de simbioză: „Dacă nu aș face terapie, cred că aș pierde focul din cărțile mele. Aș mai avea lucruri despre care să scriu, dar nu ar fi la fel de vii pentru mine.“

Practică psihoterapia de mai bine de douăzeci de ani la Clinica Menninger din Topeka și este membru al Școlii de Psihiatrie „Karl Menninger“.

Deține un cabinet privat în Lawrence, Kansas, este consultant, iar lucrările sale au fost apreciate atât pe plan local, cât și pe plan internațional (au fost prezentate în numeroase publicații, precum The New York Times, Washington Post, The Boston Globe etc.). Dr. Lerner a devenit destul de populară inclusiv în spațiul public, unde este prezentă la diverse posturi radio și de televiziune, precum CNN, NPR ș.a.

Și-a dedicat întreaga carieră pentru a face mai accesibilă teoria complexă a sistemelor familiale și a ajuns printre cei mai renumiți și apreciați experți în domeniu, lucrările sale fiind traduse în peste treizeci de limbi, cu peste șase milioane de exemplare.

Și-a păstrat ani de zile un jurnal secret, în care a notat, zi de zi, elementele importante, astfel că și-a șlefuit scrisul și a ajuns să îl considere o activitate relaxantă. Mai mult decât atât, calibrează informațiile notate, în funcție de publicul căruia i se adresează (de exemplu, dacă are de lucru cu copii de clasa a șasea, va căuta agenda din clasa a șasea).

Parcursul său profesional de autor nu a fost unul lin, ba dimpotrivă. Potrivit site-ului forbes.com, volumul Dansul furiei a fost respins timp de cinci ani, fapt care a adâncit în sufletul psihoterapeutei nesiguranța și neputința. Lerner afirmă că-i rămâneau întipărite în minte nenumăratele cărți pe care le vedea, în librării, despre relații însă niciuna nu era despre furia femeilor, iar în momentul în care cartea ei a reușit să fie scoasă din tipar, autoarea nu credea că va avea succesul pe care a ajuns să-l aibă.

Au urmat și alte cărți de succes, iar dintre cele mai cunoscute amintim Dansul fricii, Psihologia iertării, Confesiunile unei mame imperfecte, Dansul relațiilor, Ghidul căsniciei.

Dr. Lerner a decis să se concentreze pe psihologia femeilor și a publicat multe articole în acest sens, cu scopul de a-i convinge pe colegii săi să-și schimbe perspectiva față de problemele femeilor. Și-a transpus experiența personală privind gestionarea furiei și și-a expus convingerea că emoția este „un subiect tabu, atât de omniprezent și atât de important“, ceea ce a dus la apariția unui articol într-un buletin informativ Menninger. Apoi, a urmat un „șir“ firesc de aparții virale: de la preluarea articolului în revista Cosmopolitan, la propunerea unei edituri din New York de a scrie o carte pe acest subiect. Iar acesta a fost doar începutul: au urmat și alte lucrări sub „umbrela“ dansului, opere ce au ajuns să o facă pe dr. Harriet Lerner cunoscută în întreaga lume.

Ce merită să păstrăm în minte din învățăturile dr. Lerner

Timingul sau sincronizarea relațională este un bun predictor al viitoarei relații; mai exact, noi suntem predispuși să ne îndrăgostim după o despărțire, după un divorț ori după moartea unui membru al familiei. Cu alte cuvinte, pierderea ne poate activa suficient, din punct de vedere emoțional, încât să căutăm conexiunea cu un posibil om „special“. 

℗PUBLICITATEGraba unui început ne poate estompa capacitatea de a distinge între intensitate și intimitate, de aceea este necesar să ne cumpătăm reacțiile. Mare susținătoare a emoțiilor, dr. Lerner crede mult în capacitatea de îmblânzire și liniștire a trăirilor, pentru ca acestea să nu ne împingă să acționăm într-o manieră nefericită. 

Dr. Lerner e de părere că respingerea este „o experiență cu care trebuie să ne obișnuim cu toții, iar dacă ne permitem asta, respingerea devine mai ușor de suportat. […] Singura modalitate de a evita respingerea este să stai mut într-un colț și să nu-ți asumi niciun risc.“

Ea conchide că bărbații ajung în egală măsură să-și „piardă vocea“ în căsnicie, în loc să „ia o poziție fermă și iubitoare“. Susține ideea ca partenerii unui mariaj să se respecte și oferă și o variantă de cum ar putea să facă asta: săptămânal, cei doi să-și aloce o oră în care să își exprime îngrijorările și în care să se asculte reciproc. De cele mai multe ori, realitatea ne arată că bărbații aleg contrariul, adică să se distanțeze, ceea ce nu înseamnă altceva decât o rețetă sigură pentru divorț.

Harriet Lerner susține „tangoul relațional“ și este de părere că o relație poate fi folosită drept „laborator pentru a experimenta noi comportamente“. Crede cu tărie că este nevoie de implicarea amândurora în relație însă, pentru a ameliora lucrurile, uneori este suficient de unul singur.

Într-un interviu acordat revistei Forbes, Lerner susține că „furia nu este nici pozitivă, nici negativă. Furia pur și simplu este. Este o emoție importantă, care merită atenție și respect. Dar majoritatea dintre noi avem prea puțină experiență în utilizarea furiei ca vehicul al schimbării pozitive. În schimb, ne tăcem furia sau o degajăm într-un mod care ne lasă simțindu-ne neputincioși.“

Furia este sensibilă la gen; societatea încurajează mai mult vinovăția femeilor și mai puțin spre deloc expresia răzvrătirii sau a protestului.

Dr. Lerner sfătuiește partenerii să respecte diferențele dintre ei, prețuind spațiul și apropierea în momente diferite (spre exemplu, atunci când stresul este la cote înalte, iar partenerul alege să se refugieze în muncă, tehnologie ori sport).

Partenerii au un limbaj și un tip de acțiune diferite între ei, așadar este important să știm să nu o luăm personal atunci când jumătatea noastră răspunde diferit față de cum ne-am dori noi. Pe de altă parte, tendința noastră este să disecăm încontinuu indisponibilitatea celuilalt însă nu facem altceva decât să-l îndepărtăm și mai mult. Sfatul lui Lerner este să nu insistăm, mai ales atunci când nu este cazul.

Lerner pledează pentru întâlnirile lipsite de critici. Spre exemplu, când simțim că ne îndepărtăm unul de celălalt, psihoterapeuta insistă să ne invităm în oraș, la cină, fără a scoate însă în evidență problemele din cuplu („Nu ne mai vorbim“, „Relația noastră nu mai merge“ etc.).

Ea mai subliniază și cât de important e să ne concentrăm pe propria persoană, nu doar pe partener, adică să ne facem planuri de îmbunătățire și evoluție personală, fără să ne îndreptăm toată energia în direcția partenerului, care nu răspunde dorințelor noastre așa cum ne-am dori. Această atitudine nu înseamnă, în accepțiunea lui Lerner, o răcire a relației, ci o atenție sporită acordată elementelor ce te pot face să te simți apreciat. 

Psihoterapeuta susține verbalizarea lucrurilor pozitive realizate de partener ori de copii prin cuvinte specifice: „este fantastic că ai făcut asta“ ori „ce treabă minunată ai făcut așezând masa“ etc.

„Lecțiile“ pe care le predă Lerner sunt sub forma unor povești colorate, care provin fie de la pacienții săi, fie din experiențele proprii. În diferite capitole din volumele Dansul fricii și Confesiunile unei mame imperfecte, Lerner nu se sfiește să povestească pe șleau felul în care învață să-și gestioneze teama de a se exprima în public, dezvoltând, cu umor, diverse situații stânjenitoare prin care a trecut, dar și cât de greu s-a obișnuit cu rolul de mamă.

Merite și recunoașteri profesionale

  • Asociația Națională de Gestionare a Furiei – Premiul Distins pentru Literatură din Kansas 
  • Premiul William Allen White pentru excelență în literatură și realizare jurnalistică „Femeia Distincției“ 
  • Premiul „Girl Scouts of America“
  • Premiul „Femeia cuvintelor“, Convenția Democrată din Chicago, „Women of the World I. Arthur Marshall“
  • Premiul „Alumnus“ – Asociația de absolvenți „Menninger“ 
  • Ziua „Harriet Lerner“ în Kansas 
  • Proclamația „Femeia anului“, făcută de guvernatorul din Kansas

Susține abandonarea criticii, considerând că aceasta poate fi apreciată într-un stadiu incipient al relației însă, pe parcursul evoluției legăturii afective, devine un element sufocant. Psihoterapeuta este de părere că schimbarea unei relații durează în timp însă că putem începe prin pași mici; mai exact, prin exprimarea mai multor aprecieri și laude decât a criticilor ori feedbackului negativ. 

Și apropo de renunțarea la critică și de acceptarea vulnerabilității, dr. Lerner a avut mai multe conversații și cu renumita Brené Brown, printre care cea mai recentă este cea din cadrul unuia dintre podcasturile dr. Brown.

Înainte de încheiere, vă las cu unul dintre cele mai frumoase citate ale dr. Harriet Lerner: „Curajul de a cere iertare, precum și înțelepciunea și claritatea de a face asta cu chibzuială și pricepere se află chiar la baza relațiilor de leadership, de cuplu, de parenting și de prietenie; în plus, fundamentează și integritatea personală, precum și ceea ce noi numim «iubire». Este greu de imaginat că există ceva mai important de-atât.“

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
Caută