Dr. Vasi Rădulescu – Ce nu vreau să știe lumea despre mine – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Unul dintre cei mai activi oameni la capitolul România sănătoasă este dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, promotor al educației pentru sănătate în medii online și cărți. Dr. Rădulescu este deja cunoscut comunității Paginii de Psihologie prin prisma unor interviuri și intervenții punctuale. Dar, de această dată, l-am invitat la rubrica #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine pentru a descoperi cum arată viața sa dincolo de ceea ce se vede în online și cum se raportează la criza sanitară din țara noastră.

Care este misiunea ta în vaccinarea anti-COVID a României?

Din data de 21 octombrie mi-am transformat toate paginile de social media în campanie provaccinare. Am anunțat public că voi răspunde la orice nelămurire au oamenii. De atunci, am răspuns la peste 17.000 de mesaje. Pe lângă acestea, am zilnic postări utile cu informații corecte, o situație a dozelor făcute în ultimele 24 de ore, precum și multe capturi cu mesaje de la oamenii pe care i-am convins să se vaccineze. Cred tare în puterea exemplului frumos și de aceea am adoptat această strategie de comunicare. 

Cum arată ziua ta de muncă de când cu implicarea ta activă în informarea românilor cu privire la importanța vaccinării? 

Pe scurt, burnout. Abia în ultimele zile am apucat să mă odihnesc mai bine. În primele ore ale dimineții îmi pregătesc câteva postări pe care să le public în timpul zilei. Arunc un ochi pe mesaje și comentarii. Răspund la câteva sute de mesaje. Apoi, mă ocup de programul meu cu medicina și editura, dar țin telefonul aproape și mai postez câteva ceva. De la ora 17-18 sunt iar pe baricade și mă apuc de mesaje. În primele zece zile am stat constant până pe la 2-3 în noapte. E o muncă uriașă, însă nu regret absolut nimic. Nu regret că practic n-am mai avut viață personală și, dincolo de oboseala cruntă, recunosc că m-am hrănit cu mesajele minunate ale oamenilor. Și totul parcă a fost mai ușor. 

Cu fiecare român care s-a vaccinat simt că… 

Simt că suntem mai aproape de a ieși din haos. Simt că o viață a fost salvată. Simt că ne ducem spre o normalitate pe care o vedem în alte țări. Simt că realitatea va fi un pic mai blândă. Simt că am făcut ceva concret pentru oameni. 

Care consideri că este cel mai mare neadevăr despre vaccinare? 

Circulă o mulțime de materiale false, voit construite în scop manipulator. Nu pot spune un singur adevăr – acum câteva zile am demontat marota cu afectarea fertilității. Din păcate, vaccinurile au atras mereu fake news, de aici și debusolarea oamenilor, când esența era asta: avem niște produse făcute de experți, care ne ajută să nu facem forme grave ale unei boli teribile. Orice informație falsă face mult rău în societate – de asta avem atât de mare nevoie de oameni competenți, care să informeze corect. 

Ce simți în corp atunci când auzi, vezi sau citești despre refuzul de vaccinare al oamenilor? 

Frustrare. Dezamăgire cruntă. Tristețe. Din păcate, în unele componente sociale nu ai cum să acționezi. Există niște purtători de convingeri și acolo nu mai schimbi lucrurile. Însă eu am observat zilele acestea că majoritatea oamenilor vor să se vaccineze, dar au mici nelămuriri, nu știu dacă e bine să o facă la bolile lor asociate, au primit informații contradictorii de la mai mulți medici sau pur și simplu au frici. Cu deschidere, blândețe, empatie, am observat că acești oameni acceptă indicațiile și merg la vaccinare. Primesc zilnic sute de mesaje de la ei. Pe cele mai frumoase le și public pe Facebook. 

℗PUBLICITATECe consideri că ne-ar ajuta să cunoaștem despre medicină pentru a căpăta mai multă încredere în medici și în munca lor? 

Consider că avem nevoie de educație sanitară, de un fundament de informații utile despre corp, simptome, afecțiuni, prevenție, măsuri de prim ajutor. Apoi, oamenii au nevoie de contact – degeaba le arunci o informație fadă, dacă ei nu au acea legătură caldă, de încredere, cu un profesionist. Asta am observat în ultimele zile: oamenii preferă să dea un mesaj și abia așteaptă răspunsul medicului. De cele mai multe ori, răspunsul este foarte simplu. Și el, în cazul vaccinării, poate face diferența între viață și moarte. 

Dacă biserica ortodoxă ar crede mai mult în știință̆… cum consideri că ar influența asta alegerile enoriașilor ortodocși?

Biserica are rolurile ei bune în societate. Eu unul o pot privi și ca un mare influencer, că tot e termenul la modă. Mi-ar fi plăcut să văd un îndemn clar la vaccinare. Atât. Sigur că nu era obligație. Dar așa simt eu că era moral. Curentele antivaxx vin dinspre niște caraghioși afiliați sau nu bisericii, nu dinspre biserică. Asta știm. Ei fac mult rău. Și de asta și biserica ar avea nevoie de o curățenie. Cum și sistemul medical are nevoie să se delimiteze de medicii antivaxx. Dar nu doar declarativ, ci prin acțiuni ferme. 

Ce crezi că i-a motivat pe români să se vaccineze într-un număr tot mai mare în ultimele zile: noile restricții, teama de moarte, implicarea societății civile și munca depusă de liderii de influență din online și offline sau alți factori? 

A fost, firește, o coroborare de factori: restricțiile, frica, informațiile corecte. Din păcate, se pare că minunea cu peste 100.000 de doze pe zi a durat doar trei zile. Totul se mișcă greoi. Vorbeam zilele trecute cu Radu Paraschivescu și-i spuneam cum realitatea ne așază, ne potrivește fix acolo unde ne e locul. Ca societate, aici ne e locul. Îmi pare rău să o spun. Avem un ghiveci politic, o veșnică culcare pe o ureche a multora, un tipic „lasă, că merge și așa“, un alt tipic „lasă, că n-are cum să mi se întâmple mie“… Știința nu minte și ne trimite la locul nostru. Din păcate, pe unii îi trimite în groapă. Portugalia, cu rată de vaccinare de peste 85%, are până la 10 decese pe zi. România, cu rată de vaccinare 31%, are peste 500 de decese pe zi. 

Înainte și după̆ vaccin care sunt acele câteva comportamente sănătoase în care este important să ne implicăm? 

Nu trebuie să facem nimic în mod deosebit. Avem nevoie de informații corecte, de mult calm, de odihnă. Există o modă cu aspenterul sau paracetamolul luate preventiv – nu au niciun sens. La fel și după vaccin. Vom lua paracetamol sau ibuprofen doar dacă apar simptome ca dureri de cap sau febră, oricum autolimitate după vaccin. Consider că orice comportament sănătos nu se aplică doar la vaccinare, ci în orice zi. Alimentația echilibrată, mișcarea, hidratarea, somnul bun, socializarea, evitarea fumatului, consumul cu prudență al alcoolului, toate sunt chestiuni care țin de principii solide, nu de aplicare izolată. 

Unii spun să luăm paracetamol după vaccinare, alții să evităm a face asta… tu ce ai făcut după̆ fiecare doză de vaccin anti-COVID? 

Am făcut febră, dureri musculare, dureri de cap după fiecare doză. Nu luăm nimic preventiv, ci doar dacă avem simptome ca cele descrise. Eu am luat paracetamol de 500 de mg la 4-6h, iar oricum simptomele nu au durat mai mult de două zile. Nu avem nevoie de aspenter, anticoagulante, suplimente sau alte minuni. Iar schemele cronice de tratament nu se opresc.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută