fbpx
skip to Main Content
Dreptul Familiilor La Alăptatul Copiilor în Spații Publice. Interviu Cu Miruna Ioani
Creditfoto Cristina Nichituș Roncea

Interviu la minut cu Miruna Ioani — inițiatoarea petiției online care promovează dreptul familiilor la alăptatul copiilor în spații publice. Miruna este unul dintre bloggerii activi ai comunității de parenting din România și mama unui băiețel. Pe Miruna o putem citi aici: siblondelegandesc.ro

Care este background-ul tău profesional?

Sunt medic dentist din 2011, am profesat doar în Marea Britanie.

Care este atitudinea românilor față de alăptatul în public? Dar a străinilor?

În România, au existat câteva cazuri în care oamenii nu au fost prietenoși cu mame care își alăptau copiii în public. Una dintre ele, într-o mașină a R.A.T.B., a fost fotografiată și pozele au fost publicate într-un ziar, cu titlu de scandal. În Cluj, o altă mamă a fost dată afară dintr-un hotel fiindcă își alăpta puiul. Această atitudine nu ne face cinste și, chiar dacă nu putem generaliza, aceste scăpări nu ar trebui să existe. Să ne amintim că au fost vremuri când cei de culoare nu aveau voie în autobuz, când femeile nu puteau vota. În alte țări, această atitudine intolerantă față de mamele respective ar fi fost pedepsită prin lege fără alte discuții, fără scandal, fiindcă este discriminare și e sancționată conform legii. În Anglia, de exemplu, există de 7 ani o lege care protejează mamele care alăptează copiii oriunde și oricând. La fel, în 49 de state americane, în Franța, Spania, Suedia, Islanda.

Care sunt beneficiile alăptării asupra bebelușului?

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluș, fiindcă este cu adevărat o hrană vie. Conține cantitatea ideală de vitamine, minerale și nutrienți de care copilul are nevoie. Mai mult, concentrația acestor elemente este într-o permanentă optimizare, de asta se ocupă organismul mamei. Între el și bebeluș există o comunicare, cercetătorii au arătat că sânul este înzestrat cu niște receptori speciali, care traduc din saliva bebelușului ce nevoi are acesta. Și știe automat ce să pună mai bun în lapte, pentru el. Bineînțeles, povestea asta frumoasă se joacă la nivel biochimic, iar deznodământul este un bebeluș cu o imunitate mai puternică, cu risc scăzut de obezitate, alergii, astm, tot felul de probleme de sănătate. Ba chiar este dovedit și faptul că bebelușii alăptați pot avea un IQ mai mare.

℗PUBLICITATE


Din punct de vedere psihologic, pot spune ca mamă că legătura care se creează între tine și bebelușul tău e mai minunată decât pe vremea în care el dansa înăuntru, în burtă. Fiindcă acum îl poți și vedea, îl poți mirosi, îl poți învăța pe de rost. Și când el își ridică privirea la tine sau mai scapă câte un zâmbet în timp ce suge, te-ai topit de iubire. Plus că suptul este ca un fel de primă misiune a nou-născutului pe pământ, este primul său instinct. Lăsat pe abdomenul mamei imediat după naștere, el singur își va găsi drumul spre sân și va începe să sugă cu poftă.

Ce este această petiție online despre care vorbește toată lumea zilele acestea?

Eu am început să scriu despre asta încă de anul trecut și am găsit petiția ca fiind modalitatea cea mai bună de a invita oamenii să își exprime părerea. S-au strâns mii de semnături într-un timp foarte scurt. De fapt, este locul unde cei care susțin alăptatul în public pot arăta asta. De curând, inițiativa a atras atenția unui deputat. I-am scris, vedeți, e un subiect de interes mare, multe mame își doresc o lege în acest sens.

Într-un fel, e răspunsul multor părinți care își doresc ca în România să nu mai dezbatem normalitatea. Să-ți alăptezi copilul oriunde și oricând este normalitatea. Și unde-i lege, nu-i tocmeală.

Unde găsim petiția și ce avem de făcut pentru a o semna?

Petiția e aici. Pentru a o semna e nevoie doar să completăm datele noastre și să confirmăm semnătura prin link-ul pe care îl primim pe mail. E super simplu. Mulțumesc.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută