Skip to content

Mi-am dorit mult să împărtășesc cum afectează lupta cu infertilitatea cuplurile care au parte de această experiență dificilă de viață, dar, mai ales, cum suntem afectate noi, femeile. Pentru că femeile duc greul, atât fizic, cât și emoțional, indiferent de cauzele infertilității în cuplu.

Cred cu tărie că prea puțină lume știe despre partea întunecată a luptei cu infertilitatea și acesta este unul dintre motivele principale pentru care cei care se luptă să-și vadă visul cu ochii și să-și țină în brațe copilul nu sunt înțeleși, nu au parte de sprijin și, astfel, sunt lăsați să sufere în izolare. Studiile arată că femeile care se confruntă cu infertilitatea trăiesc același nivel de stres ca cele care suferă de cancer. Femeile care au trecut prin ambele experiențe afirmă că tratarea infertilității a fost un proces mai dificil. Motivul poate fi faptul că, despre cancer, măcar pot vorbi, întrucât se știe cât de stresant este, și cei din jur ar putea să înțeleagă mai ușor prin ce trec.

Rușinea vs. riscul de-a vorbi despre infertilitate

Despre infertilitate, însă, din păcate, cei din jur nu știu prea multe. Nu știu, pentru că nouă, celor care ne confruntăm cu ea, ne este rușine să vorbim despre faptul că nu suntem „capabile(i)“ să procreăm pe cale naturală, așa cum vedem la cei din jurul nostru. Ne este teamă să fim judecați, pentru că în unele situații, trebuie să apelăm la metodele de reproducere umană asistată și lumea va spune că am făcut un copil „artificial“. Trăim în anul 2022 și, totuși, stigmatul infertilității este prezent în societatea noastră!

Noi (fie doamne, fie domni) suntem convinși că „batem din palme“ și apare copilul. Nimeni nu își imaginează că „tocmai eu“ o să fiu în situația să aud verdictul: „Nu puteți să faceți un copil pe cale naturală și trebuie să apelați la tratamente de fertilitate“. 

Când primim un astfel de feedback, prima reacție este una de șoc, emoțiile se precipită tot mai tare și ai senzația că nu auzi bine. Speri să rezolvi cu 2 pastile și există cazuri în care și reușești. Dar dacă faci parte din categoria celor care nu au norocul ăsta, începe călătoria provocatoare către rolul de părinte și copilul mult dorit.

O călătorie presărată cu necunoscut, imprevizibil și incertitudine 

Imaginează-ți că te leagă cineva la ochi cu o eșarfă semiopacă și îți spune: „Ia-o prin pădurea asta, ca să ajungi la căsuța din luminiș“. Cam așa se simt și cuplurile care pleacă la un drum plin de necunoscute. Pentru că se discută foarte puțin pe subiect, nici cei care se confruntă cu diagnosticul infertilitate nu își pot imagina prea ușor ce îi așteaptă.

Este extraordinar că știința a evoluat atât de mult, în ultimii ani, și astăzi oferă șanse reale cuplurilor, să devină părinți prin metodele de reproducere umană asistată. Numai că această medicalizare a infertilității a dus, fără să vrea, la o ignorare a reacțiilor emoționale pe care le experimentează cuplurile: suferință, pierderea controlului, deznădejde, vină, disperare, eșec, rușine, izolare, stigmatizare și o întrerupere reală a traiectoriei de dezvoltare personală în această perioadă. Stresul provocat de tratamentul fertilității influențează în mod negativ șansele de a obține o sarcină.

Indiferent că încerci pe cale naturală sau prin metode de reproducere umană asistată, etapele unei încercări sunt aceleași.

Pleci la drum cu optimism și speranță că de data asta, „calea naturală“ sau metoda de reproducere umană asistată va avea rezultatul dorit: 2 liniuțe roz pe testul de sarcină sau o valoare pozitivă a analizei de sânge ce indică dacă ești însărcinată. Între momentul unei nopți de dragoste sau un transfer embrionar și momentul când afli dacă ești însărcinată, trec aproximativ două săptămâni.

℗PUBLICITATE



În prima săptămână, ești cu multe așteptări pozitive și chiar te întreabă prietenii și colegii ce este cu zâmbetul larg pe care nu l-au mai văzut de mult timp. Pe măsură ce ești cu câte o zi mai aproape de finalul celor două săptămâni, încep să se instaleze și să crească neliniștea, îngrijorarea și angoasa: „Oare o să reușesc de data asta? Ce fac dacă nici de data asta nu iese? Daca rămân însărcinată, oare reușesc să țin sarcina?“. Ca să nu mai vorbim despre simptomele false pe care le pot da tratamentele hormonale în cazul unei fertilizării in vitro și care te fac să speri că ești însărcinată.

În momentul în care îți vine rezultatul analizei pe email sau stai cu ochii pironiți pe testul de sarcină, simți, pur și simplu, că se oprește lumea în loc. Ești tu cu visul tău și vestea bună sau vestea rea. Dacă ești însărcinată, te urci pe pereți de fericire; dar dacă nu ești însărcinată, durerea se simte ca și cum te-ai da cu capul de pereți. Momentul în care afli un rezultat negativ este unul dintre cele mai cumplite din această călătorie. Unele femei, în acest punct, după ce au parte de câteva încercări nereușite, decid să renunțe, pentru că, pur și simplu, nu pot face față stresului și întregului carusel de emoții dificile.

Emoțiile sunt parte din proces, iar compasiunea este salvarea 

Speranța, frica și disperarea sunt emoțiile care însoțesc fiecare ciclu de încercare. Gândiți-vă ce înseamnă să treci de mai multe ori prin acest carusel emoțional, peste care mai suprapui și injecții în burtă și tratamente hormonale, care uneori au efecte depresive. 

Această luptă pentru a concepe și/sau a susține o sarcină sănătoasă poate afecta aproape toate celelalte aspecte ale vieții: relațiile cu prietenii, familia, părinții, socrii și chiar colegii de muncă, viața de acasă, căsnicia, viața sexuală, alimentele pe care îți dai voie să le mănânci, viitorul și planurile pe care simți că le poți sau nu face. Adică, peste noapte, ți se schimbă viața: unica preocupare devine copilul și toate celelalte aspecte aproape nu mai există.

Să nu vă supărați prea tare pe prietenii voștri care se luptă să își țină în brațe copilul, că nu mai ies în oraș împreună cu voi sau poate nici măcar nu mai vin în vizită. Se simt vinovați dacă iau o pauză în demersurile lor. Cum să-și dea voie să se simtă bine, când ei se simt neputincioși și rușinați că nu pot avea un copil? Și poate nici nu își mai permit o masă la restaurant în oraș.

Știți cât costă o procedură de fertilizare in vitro? Aproximativ 5.000 euro, fără alte analize de care poți avea nevoie. Iar după aceste calcule, nu îți mai arde să mergi în vacanțe sau să mai ai o viață socială, când trebuie să pui bănuț pe bănuț, ca să poți plăti o procedură. Dacă ai nevoie de mai multe proceduri, multiplicați 5.000 euro cu numărul de proceduri. Știu cupluri care au reușit cu o procedură, dar și cupluri care au nevoie de 6 proceduri. Mai cunosc perechi care, din păcate, nu și-au permis nicio procedură și cupluri care nu au reușit nici după multe încercări.

Vorbim despre o călătorie guvernată de suprasolicitare emoțională copleșitoare, străbătută, adesea, în singurătate, fără ca protagoniștii să fie înțeleși cu adevărat. De aceea, compasiunea și empatia sunt atât de importante în acest proces. 

Mi-aș dori să am o baghetă magică, pentru a schimba mentalitatea din jurul unei afecțiuni ca oricare alta și care împovărează din ce în ce mai multe cupluri. Dar nu o am, așa că vă rog pe voi să fiți baghetele mele magice. Vă rog să vă opriți câteva secunde din goana voastră zilnică și să întrebați: „Oare știu pe cineva care se luptă cu infertilitatea? Oare are nevoie de sprijinul meu?“

Iar dacă răspunsul este „Da“, știți ce aveți de făcut: să aduceți un strop din magia empatiei în viața prietenilor voștri, împreună cu o îmbrățișare.

Delia Peteu este psiholog clinician, coach inFERTILITATE, inițiatoarea evenimentelor gratuite eduFERTILITATEA și gazda podcast-ului De la inFERTILITATE la MAMĂ. Delia sprijină cu empatie și iubire femeile să treacă cu brio peste provocările vieții, cu calm și stabilitate emoțională, fără anxietate, nopți nedormite și fără să cadă în spirala îngrijorării. Indiferent că te lupți cu infertilitatea, treci printr-o despărțire sau prin criza oricărei vârste, nu-ți mai găsești sensul sau te simți copleșită de o situație pe care simți că nu o poți gestiona, Delia este aici pentru tine.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0