Protagonista interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine este om de televiziune, un profesionist desăvârșit, cu ștate vechi în lumina reflectoarelor. Este discretă cu viața personală, își trăiește viața la intensitate maximă și își îngrijește relațiile de prietenie cu multă atenție, curiozitate și implicare. Despre planurile sale, dar și despre complexitatea vieții tumultoase pe care o trăim, am discutat cu Eda Marcus, în interviul de mai jos.
Cum arată vacanța de vară ideală pentru tine?
O combinație de relaxare și acțiune. Vara aceasta am fost prima oară în Grecia, în insula Corfu. Primele 2 zile le-am petrecut la „ralanti“, iar următoarele am fost într-o permanentă mișcare și descoperire de locuri ascunse. Și, obligatoriu, serile petrecute în centrul vechi al stațiunii, pe străduțe înguste, întortocheate și pitorești. Aceasta este rețeta mea de vacanță ideală. Și da, marea este destinația de vacanță ideală.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Care este cea mai plăcută amintire despre o vacanță avută în copilărie sau adolescență?
Am multe amintiri frumoase. Sunt, deopotrivă, din copilărie, atunci când mergeam cu familia la munte sau la mare, învățând să schiez sau să mă bălăcesc, dar și din perioada adolescenței, când privești cu alți ochi ce te înconjoară. Nu am neapărat o amintire mai plăcută decât alta. Sunt „bijuteriile“ sufletului meu, fiecare cu farmecul ei, pe care le accesez cu drag, din când în când.
La rubrica Sport sau la Eurovision, unde simți că trăiești cele mai frumoase emoții?
Fără doar și poate, proiectele mari sunt cele care mă provoacă din toate punctele de vedere și aduc și cele mai mari satisfacții, deși consumul meu interior este extrem de mare. Dar numai prin intermediul acestora apar și cele mai frumoase emoții. Pentru mine, proiectele mari au fost ocazii extraordinare de autocunoaștere și de conștientizare a faptului că am toate resursele necesare, pentru a le susține cu brio. Au fost validări extraordinare, atât pentru mine, cât și pentru cei care au fost, poate, mai sceptici în ceea ce mă privește.
Eurovision 2022 a fost… minunat. A fost o „bornă“ pe care am atins-o după ani de muncă, pe care mi-am dorit-o în palmaresul meu profesional. Este o mare performanță să mă pot lăuda cu Cerbul de Aur și Eurovision, cele mai mari evenimente de divertisment realizate de TVR. Iar momentul anunțării votării din România, care a fost un fiasco, pentru mine a fost o ocazie extraordinară de a lua atitudine și a arăta că avem o voce, care are valoare și nu poate fi redusă la tăcere. A fost un moment în care, datorită faptului că am făcut publică reacția mea video în timp real, din momentul în care ar fi trebuit să intrăm în direct cu prezentatorii Eurovision, am reușit să avem un ecou în toată lumea. Am apărut în toate publicațiile mari din toată lumea: în Le monde, Build, în publicații din Spania, Turcia și chiar și din Rusia. O lumea întreagă a fost alături de demersul nostru, de a lupta pentru ce este just.
Care este cartea care te-a provocat cel mai tare, dar ai depus orice efort pentru a o citi până la ultima pagină?
Mi-a plăcut enorm Femei care aleargă cu lupii, scrisă de dr Clarissa Pinkola Estes. A fost prima carte de acest gen pe care am citit-o, care m-a fascinat până la ultima pagină. Am citit-o în tihnă, fără grabă, și am savurat fiecare cuvânt în parte. Am rezonat extrem de bine cu universul feminin descris de autoare. Pot spune chiar că mi-a dat curaj să cred mai mult în instinctele mele și în puterea mea de a judeca lucrurile.
Există vreun format TV din străinătate care te atrage și pe care l-ai modera cu mult interes?
Nu m-am gândit niciodată la asta. Îmi plac provocările și proiectele mari și le-aș face cu plăcere dacă aș considera că mi se potrivesc.
Care este principala diferență între Eda care apare la TV și Eda din postările de pe Instagram?
Nu aș găsi prea multe diferențe între cele două ipostaze. Mai degrabă, aș întreba care sunt diferențele dintre Eda din fața obiectivului, fie de filmat sau pozat, și cea din spatele lui. La știri, spre deosebire de rețelele sociale, sunt într-un cadru oficial, de știri, unde există o oarecare rigoare. Pe Insta, oamenii văd latura mai relaxată, mai „colorată“ a mea. Sunt ipostaze din viața mea, dincolo de cadrul profesional. Însă, după cum spuneam, diferențele mai mari apar între imaginea oficială a Edei și cea din spatele machiajului și a „sticlei“. Sunt sigură că acest lucru se întâmplă în cazul fiecăruia dintre noi: diferența între modul în care suntem percepuți de către lumea exterioară și cum suntem de fapt, în realitate, cu familia și cei apropiați. Eda este o fire complicată, foarte corectă și principială, în permanentă schimbare și, sper eu, evoluție.
Ultimul serial care te-a captivat și ți-a furat o parte din timp?
Deși nu sunt o mare fană a serialelor, fiind mai degrabă îndrăgostită de filmele artistice, serialul care mi-a plăcut cel mai mult și pe care l-am urmărit cu plăcere a fost Cartea pierdută a vrăjitoarelor, după cărți pe care le-am și citit înainte.
Care sunt cele mai importante trei valori după care-ți ghidezi viața și comportamentele?
Nu am un top al valorilor. Dar cred cu tărie în principii sănătoase de viață. Corectitudinea față de ceilalți și, implicit, față de mine. Sunt foarte atentă să nu deranjez. Și aștept, la rândul meu, ca și ceilalți să respecte acest lucru, deși, de multe ori, nu se întâmplă așa. Dau o mare importanță respectului și, chiar dacă știu că este posibil să nu mi se răspundă cu reciprocitate, eu mă bazez pe aceeași regulă. Și mă ghidez după dictonul „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!“. Apoi, cred mult în a empatiza cu cei mai slabi și cei care au nevoie de sprijin. Și îmi învăț fetița să se ghideze după aceleași principii.
Dacă ai putea să porți o conversație cu unul dintre cei mai cunoscuți psihologi sau psihoterapeuți ai tuturor timpurilor, ce l-ai întreba?
L-aș întreba care este secretul echilibrului. Cum să gestionezi, fără un consum mare de energie, momentele când simți că îți fuge pământul de sub picioare.