Skip to content

Primul și, poate, cel mai valoros sfat oferit de medicul primar pediatru Mihai Craiu, invitat la EDUCare – Educație pentru succes, este ca atunci când avem o problemă reală de sănătate să apelăm la un specialist real. Prietenii, blogurile sau sursele din social media nu sunt surse bune de informare în cazul unei probleme de sănătate. Medicul de familie este cel care are informații complete despre istoricul de sănătate și ne poate spune care sunt riscurile și beneficiile unei intervenții sau ale unei schimbări de terapie – explică dr. Mihai Craiu.

Specialistul vorbește și despre avalanșa de informații despre sănătate între care ne este greu să navigăm, adeseori. Un prim semn de întrebare ar trebui să fie faptul că nu putem verifica din alte surse acea informație – consideră medicul. Mesajele de pe whatsapp sau de pe fb messenger cu ton imperativ ar trebui să ne trezească un semn de întrebare – spune dr. Craiu, care ne sfătuiește să reflectăm un pic asupra acestui tip de mesaje, înainte de a ne grăbi să îl distribuim mai departe sau să facem schimbări în tratamentul, profilaxia sau stilul nostru de viață în baza unor astfel de mesaje.

Medicul ne sfătuiește, de asemenea, să nu luăm decizii terapeutice fără a ne consulta cu medicul, în circumstanțe deosebite: în weekend sau în concediu, când ajungem mai greu la un specialist și tindem să ne lăsăm influențați de sfaturile prietenilor, altfel, bine intenționați. Un copil nu este un adult în miniatură și nu putem aplica recomandări terapeutice care au funcționat la adulți. În plus, așa cum ne arată farmacogenetica, nu există doi copii identici atunci când este vorba despre afecțiuni severe. La aceeași agresiune sau același efect vindecător reacționăm diferit, în funcție de cum este organizată informația genetică în zestrea noastră  – avertizează pediatrul. Așa se explică și faptul că inclusiv unele medicamente validate pe termen lung în cazul altor pacienți îi pot produce unui copil efecte adverse mai severe chiar decât boala cu care se confruntă – explică dr. Craiu. De exemplu, unui copil mic (sub 12 ani) nu îi putem da aspirină, fără să-l supunem unor mari riscuri, precum sindromul Reye. Pe de altă parte, la copii, toleranța unui medicament la nivelul tractului digestiv este extrem de variabilă, ceea ce are ca efect faptul că același medicament administrat pe cale orală și care a funcționat anterior să poată fi folosit la un nou episod de boală – avertizează medicul.

℗PUBLICITATEPediatrul îi sfătuiește pe părinți ce să facă în cazul în care administrarea unui medicament se impune în concediu și demontează și câteva dintre convingerile părinților legate de imunitate și medicamentele care promit să ferească un copil de boli. 

Urmărește aici întregul episod avându-i ca invitați pe dr. Mihai Craiu și pe dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, director medical Synevo.

Episod susținut de Synevo, e.on, Software Imagination & Vision, Honda România, Cavit și Korill Kids.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0