Hajer Sharief, activista pentru drepturile omului, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, a vorbit la EDUCare – Educație pentru succes despre importanța educației civice în familie, ca un prim pas de implicare a copiilor în decizii care îi privesc și le afectează viața.
Era copil când în familia ei tatăl a introdus sistemul ședințelor democratice de familie, care aveau loc săptămânal, vineri seara, și în timpul cărora fiecare membru al familiei își spunea deschis părerea în legătură cu chestiuni și decizii de familie care îl priveau și-l afectau.
Regula ședințelor era ca ce se decisese în întâlnire să fie respectat până măcar la întâlnirea următoare de familie și ca cele discutate să rămână doar în familie, nu împărtășite cu cei din exterior, povestește Sharief.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Așa a ajuns să învețe să ia decizii care o priveau, pe care în mod normal le-ar fi luat în familie doar părinții, și să înțeleagă că politica (și procesul care o facilitează) o privește direct, așa că ar trebui să participe la ea sau măcar să fie conștientă de modul în care funcționează.
Ședințele democratice de familie au învățat-o de când era copil lucruri importante despre politică și despre modul în care procesul politic funcționează. Un simplu episod de ceartă, iscată de la faptul că Hajer dorea să adoarmă devreme și putea face asta doar fără lumină, în timp ce fratele ei stătea până mai târziu să citească, s-a soluționat cu o variantă de compromis, în care fratele ei putea citi până la ora 20, după care avea voie să folosească doar o lumină de lanternă, iar ea putea să stingă lumina, fără să se plângă de reflexia luminii în cameră. Deși poate părea un caz de dispută oarecare între frați, o astfel de situație este o poveste despre găsirea unei soluții în cazul unor conflicte de interese și a unui spațiu de dialog și negociere, la fel ca în procesele politice cele mai serioase, din viața adultă – explică Hajer Sharief.
Diferite grupuri cu nevoi și interese legitime, care vin în contradictoriu, trebuie să învețe să coexiste în viața de zi cu zi, iar acest lucru poate fi obținut doar prin dialog și dorința de a găsi o soluție a problemei și disponibilitatea de a ajunge la un compromis, spune activista pentru drepturile omului.
Ședințele democratice din familia ei, pe când era copil, i-au arătat și că se poate trăi în armonie atunci când sistemul nu discriminează, ascultă fiecare parte implicată și oferă ajutor pentru găsirea unei soluții. Pentru aceasta, însă, este important să participi la acest proces. Singurul mod de a ne proteja drepturile este de a fi conștienți din punct de vedere politic și de a ne implica în politică, insistă activista.
Faptul că adulți fiind nu votăm și nu suntem interesați de politică are o explicație – când suntem copii, ne petrecem ani importanți din dezvoltarea personală izolați de politică și de procesele politice, așa că atunci când ajungem la vârsta la care putem vota sau ne putem implica alegem să nu o facem, pentru că nu am fost niciodată învățați cum funcționează.
Dacă vrem să vedem schimbarea, acea Schimbare despre care toți vorbim, acest lucru trebuie să se schimbe și el. Iar una dintre cele mai importante abilități pe care un părinte o poate forma la copilul său este să-l învețe cum se iau deciziile. Un părinte nu poate proteja nevoile și dorințele copiilor la nesfârșit. La un moment dat, acei copii vor deveni adulți și va trebui ca ei să aibă grijă singuri de interesele lor, dintre care, unele sunt decise prin politică, explică Hajer Sharief.
Vezi aici întregul episod EDUCare – Educație pentru succes, având-o ca invitată pe activista pentru drepturile omului și susținut de Synevo și Honda România.