fbpx
skip to Main Content

În loc să investim energie și timp pentru a ne „umfla“ stima de sine, este mult mai înțelept să ne cultivăm compasiunea față de propria persoană – ne explică Gáspár György, psiholog, psihoterapeut relațional și autor, invitat la EDUCare – Ai grijă de familia ta!

De mulți ani, psihologi, experți în parenting și terapeuți vorbesc despre stima de sine ca și când ar fi Sfântul Graal, un ingredient-minune de care toată lumea ar avea nevoie, pentru a ajunge cât mai departe în viață. Există, de altfel, peste 25.000 de studii de specialitate și cărți pe subiectul stimei de sine – aflăm de la Gáspár György. Dar stima de sine are și părți mai puțin plăcute și prezintă mai multe capcane – este de părere psihologul.

Stima de sine este un element extrem de fluctuant: când un copil are rezultate bune la școală, a câștigat un premiu, are un număr mare de like-uri pe facebook, stima de sine crește, iar el se simte mult mai valoros. Doar că astfel de situații cultivă o stimă de sine negativă – atrage atenția Gáspár György. Pentru că în momentul în care el nu mai ia calificative bune la școală, iar numărul de like-uri scade, automat, stima de sine a copilului scade. Și asta face ca sănătatea lui mintală să fie influențată de rezultatele pe care le are. Însă nimeni nu poate obține de fiecare dată rezultatele cele mai bune.

Astfel, copilul dezvoltă o stimă de sine nesănătoasă, care îi generează multă suferință. Va dezvolta un comportament perfecționist, în care nu își permite să greșească și va vrea victorie după victorie. Iar marea problemă când nu ne permitem să greșim, este că nu ne permitem nici să ne dezvoltăm, pentru că greșeala face parte din procesul de învățare și din excelență – atrage atenția  Gáspár György. Nimeni nu poate obține de fiecare dată rezultatele cele mai bune, fără să se întâlnească și cu gustul amar al eșecului – spune psihologul.

Studiile arată că acei copii care au un nivel nesănătos de stimă de sine se pot implica mult mai des în comportamente de bullying, pentru că ei au această dorință, cultivată de familie și societate, de a fi speciali, și cred că totul li se cuvine. Ei au și o componentă crescută de narcisism și toate aceste elemente pun o foarte mare presiune pe copii și îi împiedică să devină adulți care să se bucure de viață și de relații. Și un alt lucru nesănătos care apare la oamenii cu stimă de sine crescută artificial e că devin din ce în ce mai singuri: nu îndrăznesc să vorbească despre minusurile lor, pentru că ei trebuie să fie perfecți, să se poarte într-o manieră care să fie excepțională, nu-și permit să fie vulnerabili – explică  Gáspár György. Mesajul cu care mintea acestor copii s-a obișnuit este că de fiecare dată trebuie să strălucească. Dar viața ne arată că suntem ființe umane și nu strălucim de fiecare dată. De aceea, stima de sine bazată pe rezultate, pe popularitate, pe succes sau pe modul în care arătăm (în special în cazul femeilor) nu este una foarte sănătoasă.

Elementul principal care diferențiază stima de sine sănătoasă de cea nesănătoasă este reprezentat de compasiune – explică  Gáspár György. Oamenii care au o stimă de sine sănătoasă își recunosc calitățile, dar își știu și defectele, nu se compară cu ceilalți, ci mai degrabă cu propria persoană și nu pun acea presiune pe umerii lor, conform căreia ar trebui să fie de succes, pentru a fi iubiți sau ar trebui să fie extrem de populari. Autocompasiunea spune că indiferent de rezultate, nivelul de succes sau popularitate, indiferent de modul în care arăt, eu sunt o ființă umană valoroasă. Iar compasiunea față de propria persoană și față de ceialți ne ajută să cultivăm sănătatea relațiilor noastre – spune Gáspár György.

℗PUBLICITATEPsihologul ne vorbește și despre cei trei pași pe care îi putem face pentru a crește compasiunea de sine și ne ghidează într-un exercițiu de conectare la sine și de autocompasiune. Mai multe astfel de exerciții de conectare, compasiune și curaj găsiți în acest curs online de Mindfulness, susținut de  Gáspár György.

Urmăriți mai jos întreg episodul EDUCare – Ai grijă de familia ta! avându-l ca invitat pe psihologul Gáspár György.

EDUCare – Ai grija de familia ta! este un proiect Mozaic Media și Pagina de Psihologie, susținut de Groupama, Synevo, Dr. Hart, Flying Colours.

Conferințele sunt transmise live, pe pagina de facebook Pagina de Psihologie săptămânal, marți, de la ora 20.00.

Simona Calancea

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Back To Top
×Close search
Caută