fbpx
skip to Main Content

Dacă există vreo listă a calităților pe care le dorim de la copiii noștri (și ar fi util să avem o astfel de listă, după cum e de părere Urania Cremene, expert în parenting și invitata celei de-a patra conferințe EDUCare – Ai grijă de familia ta!), printre calitățile acestea s-ar număra autodisciplina, autoreglarea, felul în care copiii cooperează cu ceilalți, felul în care rezolvă probleme și iau propriile decizii, responsabilitatea. 

Teoria autodeterminării, elaborată de Edward L. Deci și Richard Ryan, spune că fiecare ființă umană se naște cu trei nevoi psihologice de bază: nevoia de conectare (vreau să fiu văzut, valorizat, respectat, unic), nevoia de competență (vreau să învăț, vreau să mă dezvolt, vreau să mă simt în stare) și nevoia de autonomie (de a lua decizii, de a face alegeri, de a mă simți eu sursa propriilor mele acțiuni), ne explică Urania Cremene, autoarea All about parenting, program dezvoltat după Teoria autodeterminării.

Ca părinți, ne dorim copii autonomi, capabili să își ia propriile decizii și să nu se mai agațe de noi, la propriu și la figurat, până la vârste foarte mari. Dar ne autosabotăm acest scop printr-un comportament ultra-protectiv, punându-le cască de protecție în parc ca să nu se lovească la cap sau folosind șervețele dezinfectante obsesiv, la fiecare atingere a unei bănci sau jucării.

Nevoia părintelui de a-și ține copilul departe de orice respingere, orice eșec, orice boală vine din convingerea noastră că astfel vom crește copii fericiți, care nu vor avea parte de respingeri, de eșecuri, de frustrări, de boli, de orice fel de emoție sau experiență negativă. Copiii noștri nu cresc, însă, pe norișori pufoși și roz. Viața nu este făcută doar din zile însorite și prieteni gata să ne ajute. Viața ne arată greșeli, eșecuri, respingeri, concedieri, divorțuri, falimente. Și fiecare dintre acestea necesită o rezistență la frustrare, capacitatea de a te ridica, de a te scutura și a merge mai departe, ne spune Urania Cremene. Iar scopul nostru ca părinți nu trebuie să fie să ne ținem copiii pe norișori, ci să le permitem să aibă experiențe suficient de multe, în așa fel încât să învețe și din respingeri, și din eșecuri, și dintr-o notă mai puțin bună. Aceste experiențe sunt necesare sănătății emoționale ulterioare a copiilor noștri și capacității lor de a merge mai departe, după cum explică invitata EDUCare – Ai grijă de familia ta!

℗PUBLICITATEFiecare ființă umană, pentru a se dezvolta armonios, are nevoie atât de sprijin, cât și de provocare. Avem nevoie de ambele elemente în viața noastră, în așa fel încât să ne dezvoltăm echilibrat. Dacă am întâmpina doar provocări, dacă am avea părinți foarte autoritari, am cădea pentru că nu am avea parte de sprijin, de mentorat, de conectare, de încredere în propria persoană. Însă dacă avem parte doar de sprijin, devenim slabi, egocentrici și foarte puțin rezistenți la frustrări. O combinație de provocare și de sprijin e binevenită pentru a crește armonios, explică Urania Cremene. Iar cea mai la îndemână modalitate de a dezvolta autonomia copiilor noștri și a-i înzestra cu abilitățile necesare pentru viață este să ne abținem să facem totul pentru ei și totul în locul lor. Dacă vrem să îi învățăm pe copiii noștri anumite comportamente, avem nevoie de timp și avem nevoie să predăm aceste competențe (adică responsabilități ulterioare) în pași mici, atrage atenția expertul în parenting.

Vă invităm să vedeți întregul episod EDUCare – Ai grijă de familia ta! care a avut-o ca invitată pe Urania Cremene.

EDUCare – Ai grija de familia ta! este un proiect Mozaic Media și Pagina de Psihologie, susținut de GroupamaSynevoTinmar, Aleco Air, Dr Hart și Flying colours. Conferințele sunt transmise live săptămânal, pe Facebook Pagina de Psihologie, marțea de la ora 20.00.

Simona Calancea

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Back To Top
×Close search
Caută