fbpx
skip to Main Content

Deși ne înconjurăm copiii cu grijă și dorim să fie protejați mereu, noi nu le putem fi alături în orice clipă. Și tocmai de aceea, este extrem de important să îi echipăm cu abilități și competențe care să îi ajute să identifice și să gestioneze situații, contexte, relații cu potențial abuziv, în care drepturile lor ar putea să fie încălcate sau siguranța lor să fie la risc – ne explică psihologul Diana Stănculeanu în cel de-al cincilea episod din seria de conferințe online EDUCare – Ai grijă de familia ta!

Fiecare ființă umană are dreptul la propriile păreri, dreptul la propriile sentimente, la proprietate personală, la spațiul personal și la protecția corpului – spune Diana Stănculeanu, citând un pasaj din cartea scrisă de Janet G. WoititzMai bun decât părinții tăi. Iar toate aceste drepturi nu le aparțin doar adulților, ci și copiilor – ne reamintește psihologul.

Ca adulți, nu suntem obișnuiți să-i consultăm pe copiii noștri în momentul în care luăm decizii pentru ei și ne gândim că noi știm ce este mai bine pentru ei. Chiar dacă, într-adevăr, responsabilitatea de a lua decizii sănătoase pentru copiii noștri ne aparține, este extrem de important să vorbim cu ei despre aceste decizii și să obținem părerea și perspectiva lor – ne sfătuiește Diana Stănculeanu.  Atunci când copiii sunt informați și implicați în luarea deciziilor, ei vor colabora în implementarea acelor decizii și, în acest mod, îi și echipăm cu acele abilități care îi vor ajuta să ia decizii bune, într-o manieră autonomă, atunci când nu vom fi lângă ei. 

A-i încuraja pe copii să aibă opinii personale e un exercițiu foarte sănătos. E adevărat, de foarte multe ori, lucrurile pe care copiii le spun sau le cred despre ceea ce se întâmplă în viața lor nu ar fi bine să se traducă în comportamente concrete sau alegeri concrete, pentru că adeseori copiilor le lipsește maturitatea de care este nevoie pentru a face acest lucru – și aici este rolul nostru de a pune limite și a explica. Dar însuși faptul că avem ocazia să le auzim opiniile ne oferă ocazia să îi ajutăm să își dezvolte aceste abilități de gândire critică – explică Diana Stănculeanu.

Psihologul consideră că una dintre greșelile pe care le facem ca părinți este că minimizăm emoțiile copiilor sau îi facem să simtă că emoțiile lor sunt greșite. Reacții precum tu ești mic, nu ai de ce să fii trist, sau nu are de ce să-ți fie frică – deși menite să îi protejeze – le transmit copiilor mesajul că este ceva în neregulă cu felul în care ei simt. Iar atunci când primesc acest mesaj, copiii au două căi de acțiune: fie nu mai au încredere în felul în care simt și-și reprimă emoțiile, preluând automat din felul nostru de a simți (lucru care i-ar face să se deconecteze de nevoile lor reale), fie explodează și își intensifică foarte tare aceste emoții, tocmai din dorința de a ne convinge de autenticitatea modului în care se simt. Există și situația în care emoțiile copleșitoare și nedresate să fie transformate de către corp în afecțiuni fizice prin somatizare.

℗PUBLICITATETocmai de aceea, este important ca în momentul în care copiii au o emoție în raport cu ceea ce li se întâmplă, să validăm acea reacție emoțională, să etichetăm emoția pe care ei o trăiesc în momentul respectiv și să încercăm să aflăm cât mai multe informații de la ei, astfel încât să găsim și o soluție – ne sfătuiește Diana Stănculeanu.

Alte situații în care ar trebui să îi încurajăm pe copii să pună limite sunt cele legate de posesiunile lor, de spațiul lor și de siguranța lor fizică. Astfel, ar bine să ne ajustăm percepția pe care o avem ca adulți atunci când considerăm că cei mici sunt egoiști dacă nu își împart jucăriile sau obiectele personale. La fel, ar fi indicat ca în spațiul familiei, fiecare copil să aibă un loc pe care să-l poată numi al său și în care să se poată retrage de fiecare dată când are nevoie. Iar în acel spațiu orice altă persoană să intre doar cu acordul copilului! Limitele privind dreptul asupra spațiului personal și asupra corpului sunt cel mai greu de predat. Și de multe ori, noi sabotăm fără voie acest proces de învățare, atunci când dăm buzna peste copii și peste corpul lor, cu presiunea de a-i îmbrățisa când avem noi nevoie, sau când nu respectăm dreptul copilului de a nu se lăsa îmbrățișat și pupat de oricine, în virtutea unor norme de politețe. Când ne obligăm copiii să se lase pupați și îmbrățișați în ciuda dorinței lor, ei vor trage concluzia că a pune aceste limite fizice este lipsă de politețe. Iar dacă nu vor reuși să pună aceste limite în familie, în raport cu noi sau rudele din familia extinsă, nu vor face acest lucru nici în raport cu colegii sau cu alți adulți care s-ar putea să nu fie întotdeauna mânați de bune intenții – ne avertizează Diana Stănculeanu. 

Urmăriți mai jos întregul episod EDUCare – Ai grijă de familia ta! având-o ca invitată pe Diana Stănculeanu.

EDUCare – Ai grija de familia ta! este un proiect Mozaic Media și Pagina de Psihologie, susținut de GroupamaSynevo și Aqua Carpatica. Nu ratați ultimul episod EDUCare – Ai grijă de familia ta! – cu Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru. Acesta va fi transmis live, pe pagina de facebook Pagina de Psihologie marți, 29 decembrie, de la ora 20.00.

Simona Calancea

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Back To Top
Caută