EDUCare (ep.6): Vitamina D nu este doar „o modă“ – explică dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru [VIDEO] – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Pandemia provocată de coronavirus ne-a afectat viețile pe toate planurile. În ceea ce-i privește pe copii, dincolo de impactul educațional al închiderii școlilor, din cauza faptului că cei mici sunt mai tot timpul înăuntru, acasă, a scăzut semnificativ expunerea lor la razele solare. Iar razele solare UVB sunt cele care transformă în pielea noastră un precursor în vitamina D – despre care noi știm că este responsabilă de buna creștere și dezvoltare a aparatului locomotor.

Vitamina D face, însă, mult mai multe lucruri decât a ajuta la creșterea oaselor, mușchilor, dinților și ligamentelor – explică dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, invitat la EDUCare – Ai grijă de familia ta! Aceasta joacă un rol foarte important în dezvoltarea unor mecanisme complexe care au legătură cu imunitatea, în patologia cardiovasculară, în inflamație. Administrarea vitaminei D este importantă și după primele 12 luni din viața bebelușului, în special în această perioadă în care copiii stau mai mult în casă – recomandă dr. Mihai Craiu.

Nu, vitamina D nu este doar la modă – spune medicul –  care vorbește despre studii, realizate în perioada pandemiei, care arată că pacienții cărora li s-a administrat și vitamina D în paralel cu protocolul de tratament au fost mai feriți de complicațiile produse de virusul SARS-COV-2 și că acei pacienți care aveau niveluri scăzute de vitamina D au avut forme mai grave ale bolii.

Meritele vitaminei D nu sunt o descoperire recentă. Există un exemplu faimos în istorie – o observație făcută imediat după Al Doilea Război Mondial, când copiii orfani plasați în instituții erau hrăniți după modelul Mic dejunului norvegian. Acesta consta într-un biscuit cu cereale integrale, o jumătate de măr sau de portocală și o lingură de ulei de pește (de ficat de cod). Toți acești copii au format o generație care a avut o stare de sănătate foarte bună, diferența față de cei născuți cu 10 ani mai devreme sau 10 ani mai târziu constând în expunerea în toată perioada copilăriei la ulei de pește, ce conținea, pe lângă vitamina D, și acizii Omega-3 polinesaturați (care au roluri în dezvoltarea sistemului neurologic) – explică dr. Craiu.

Medicul îi liniștește pe părinții care se tem de o supradoză de vitamina D, în condițiile administrării zilnice la copii: acest lucru este absolut improbabil în condițiile în care se respectă doza recomandată (între 600-800 U.I/zi). De altfel, în trecut, când copiii primeau vitamina D injectabil și aveau astfel un aport de peste 3000 de U.I zilnic, nu s-au înregistrat cazuri de supradoză – explică dr. Craiu.

În acest episod EDUCare – Ai grijă de familia ta!, medicul vorbește și despre pericolul excesului de greutate în rândul copiilor mici, atrăgând atenția asupra faptului că ponderea obezității la vârste mici s-a dublat în ultimii 10 ani și că excesul de greutate atrage după sine multe probleme de sănătate în copilărie și mai târziu, în viața adultă. 

℗PUBLICITATEDr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și director medical Synevo România, atrage, la rândul ei, atenția asupra importanței prevenției în menținerea stării de sănătate la copii, dar și la adulți, în a doua parte a acestui episod EDUCare – Ai grijă de familia ta!

Medicul vorbește despre importanța efectuării controalelor periodice care ne ajută să identificăm eventuali factori de risc și probleme de sănătate din timp, precum și despre testele de screening. 

Fiecare dintre noi ar trebui să efectuăm anual un control, care să includă o evaluare clinică, precum și teste de laborator – recomandă dr. Antoanela Curici.

Urmăriți mai jos întregul episod EDUCare – Ai grijă de familia ta!, avându-I ca invitați pe dr. Mihai Craiu și dr. Antoanela Curici. 

EDUCare – Ai grija de familia ta! este un proiect Mozaic Media și Pagina de Psihologie, susținut de Groupama, Synevo, Apa oligominerală naturală plată Aquatique, Aleco Air – Dezumidificator, Moller’s și dr. Hart. Episod filmat la Sensio Living – mulțumim!

Simona Calancea

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută