fbpx
skip to Main Content

Elisabeta Roman (sau Eli Roman, așa cum o cunoaștem) este #funkymama, soție, om de televiziune și președintele Asociației Samas. Discretă cu viața personală și diafană prin prezența ei, Eli Roman este, dincolo de toate, și un om foarte implicat în acțiuni caritabile, dar și creativ, în puținul liber fiind și creatoare a păpușilor #Dollflowers. Despre toate aceste roluri și despre multe altele, am reușit să o descoasem în interviul de mai jos.

Mesaj de bine: Microuniversul familiei mele dă semnale de bine către voi: avem peste 70 de zile de autoizolare și nu trece zi în care să nu prețuiesc faptul că ne trezim cu toții sănătoși – și noi patru, și bunicii pregătiți pentru noile provocări pe cere ți le ridică doi băieți de aproape 4 ani jumate și 9 luni. Nu e ușor, dăm deja semne de oboseală, dar nu ne lăsăm: stăm acasă acum, ca să ieșim mai repede din casă. E greu să fim departe de cei dragi, dar putem fi împreună curând, dacă acum stăm acasă și urmăm cu strictețe măsurile de protecție.

Ce ți-ai spune dacă te-ai întâlni pe stradă?

Nu te-am mai văzut de ceva vreme la Realitatea TV. Când te întorci pe sticlă?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eli Roman (@ellyroman) on

Ce sfat le dai viitoarelor mămici care urmează să nască, de vreme ce sistemul medical nu este, în prezent, unul prietenos și sigur?

În ultima vreme sistemul medical a devenit ceva mai prietenos cu viitoarele mame – și nu doar în privat, ci și la stat. Să fie pregătite fizic, educațional și psihic pentru cea mai frumoasă călătorie, pe care o vor începe alături de puiul lor. Să fie adevărate #mompower, pregătite pentru orice provocare. Le recomand cursurile prenatale care să le învețe despre modificările corpului lor, despre naștere, alăptare, îngrijire bebeluș, etc. (multe dintre ele chiar gratuite), unde pot participa ambii părinți. E important ca lipsurile sistemului medical să fie compensate pe cât posibil de educația mamei și pregătirea ei. De suportul familiei, al bunicilor, mai ales al soțului. Și, poate, cel mai important sfat este acela de a cere ajutor specializat, în măsura în care este depășită de ceea ce i se întâmplă după naștere. Fac aici referire la depresia postpartum. Nu mergeți pe principiul „Nu mi se întâmplă mie“, că nici nu realizați cât de repede se poate ajunge pe marginea prăpastiei.

Cum te refaci, atunci când copiii trec prin diferite stadii ale copilăriei (colici, apariția dentiției etc.) și nu te poți odihni?

Sincer, perioada asta cred că este o provocare pentru toți părinții. Pe mine m-a prins în concediu de creștere a copilului, cu Matei în plin proces de erupție dentară, cu Andrei care, văzând cât timp stau cu Matei, vrea și el cam același tratament, ba chiar vrea să îi dau eu să mănânce, la fel cum îi dau lui Matei. Iar când nu mai am putere, închid ochii, mă gândesc la un moment frumos din sânul familiei și realizez că ai mei sunt energia mea. Poate, o să râdeți, dar când mai prind timp liber (nu mult), fac o baie relaxantă; iar seara, după ce culc băieții, îmi pun neuronii în mișcare și fac diverse cursuri online.

Ce nu-ți place la tine?

Modul în care îmi gestionez timpul: familie, gospodărie, carieră, studii, hobby. Încă n-am găsit un echilibru.

Din ce ți-ai câștigat primii bani?

Primii bani i-am câștigat în timpul liceului, din meditații la matematică și engleză, cu copii de gimnaziu, ai cunoștințelor părinților mei. Primii bani adevărați, pe fluturaș, au fost la grupul de presă Bursa, unde am fost redactor economic.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eli Roman (@ellyroman) on

Ce înseamnă pentru tine Asociația Samas și „Cutia bebelușului“?

Asociatia SAMAS și „Cutia bebelușului“ sunt proiectele de suflet în care mă implic datorită copiilor mei. Altfel percep lumea prin ochii copiilor mei – văd nevoile lor, ale mele ca mamă, văd cât de important e să ai familia lângă tine. Știu că multe mame nu reușesc să se bucure de puii lor, de familiile lor, de viețile lor, în lipsa unei educații pe măsură. Ne-am propus să facem acest bine mamelor și să le oferim cea mai puternică armă, pentru a-și schimba viețile și mai apoi lumea: educația.

Asociația SAMAS, al cărei președinte onorific sunt, include specialiști în educație prenatală și postnatală, care oferă îndrumare mamelor, în adoptarea unor decizii pertinente privitoare la îngrijirea și nutriția lor și a copiilor – de la concepție până la împlinirea vârstei de 2 ani. Dar, mai presus de orice, sunt acei oameni care pe mine m-au ajutat cu informații și sfaturi (fie că vorbim de medici, fie de moașe sau educatori perinatali). Sunt cei care m-au ajutat să mă bucur în voie de copiii mei, de meseria de mamă, de călătoria făcută în patru.

„Cutia bebelușului“ este binele pe care noi, mamele, îl putem întoarce către alte mame, din comunitățile defavorizate. Vă puteți închipui cum e să nu-i cumperi bebelușului o jucărie, un body sau niște botoșei mici, scutece, pat de dormit? Cum e să ajungi la maternitate doar cu hainele de pe tine… nici vorbă de bagajul bebelușului… și cum e să pleci cu bebe neștiind ce ai de făcut? Și să vă mai întreb ceva: v-ați putea închipui cum e să-ți moară copilul înainte să-și serbeze prima aniversare? Pentru că, în România, la fiecare 6 ore un bebeluș sub 1 an moare, deși 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație. N-am inventat noi roata – este un program testat de zeci de ani în Finlanda, care a dat roade, rata mortalității infantile a scăzut simțitor. Mai multe informații despre aceste proiecte frumoase, găsiți pe www.programsamas.ro.

Care este emoția pe care o tolerezi cel mai greu?

℗PUBLICITATE


Cred că frica.

Ai apelat de-a lungul timpului la consiliere psihologică?

Nu. Am reușit să mi obțin calmul și liniștea în sânul familiei, să-mi fac igiena emoțională astfel încât să am acel echilibru al emoțiilor (cu câte un pic din fiecare emoție, în fiecare zi). O supărare să treacă repede cu o bucurie, stresul cotidian sa-l combat cu relaxarea familială, etc.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eli Roman (@ellyroman) on

Care este secretul unei relații de durată?

Anul acesta împlinim 11 ani de căsnicie. Se spune că aniversăm nunta de oțel. Ha, știm că oțelul este unul dintre cele mai rezistente materiale din lume! Pentru a atinge borna celor 11 ani – mulți sau puțini – a fost nevoie de răbdare, comunicare, empatie, înțelepciune, romantism, onestitate… Toate astea ne-au ajutat să transformăm pasiunea primilor ani într-o relație de încredere, capabilă să treacă testul timpului.

Care crezi că este acel lucru care altora li se pare ciudat, dar ție, normal?

Să stăm acasă în perioada asta, să respectăm măsurile impuse de pandemie. Extrapolând, să respectăm legile unei țări.

Ce lecție ai învățat din perioada de izolare și distanțare socială?

În primul rând, am privit-o ca pe o oportunitate de a ne descoperi familia, de a ne cunoaște mai bine limitele, dorințele, nevoile. Un test de anduranță, care ne-a arătat că putem trăi în tihnă cu ce avem pe lângă casă, fericiți, câteodată nervoși, anxioși, dar mereu optimiști. Această perioadă ne-a învățat să prețuim și să consolidăm microuniversul copiilor noștri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eli Roman (@ellyroman) on

Care este relația ta cu greutatea corporală? Cât de mult te preocupă acest subiect?

În perioada asta de #stămacasă, cred că este ultima mea grijă. Matematic, relația ar fi de 1 la 60. E drept că aveam planuri de a reveni la TV și de a mă tonifia puțin – implicit, să mai slăbesc puțin – dar aceste planuri au fost amânate pe termen nelimitat. În plus, eu încă alăptez, și asta mă ajută în procesul de revenire la greutatea de dinainte de cea de-a doua sarcină. Pe de altă parte, băieții îmi impun un ritm alert peste zi, așa că și acest lucru contribuie la menținerea unui echilibru între greutate, mâncare, activitate fizică. Pe scurt: mănânc ca să trăiesc, nu trăiesc ca să mănânc!!!

Care este rolul bărbatului în viața unei femei?

Rolul bărbatului, după natură, este să fie luptător, apărător și susținător al femeii. Practic, el trebuie să protejeze femeia în totalitate. Nu doar că în spatele unui bărbat de succes poate sta o femeie puternică, ci și invers: în spatele unei femei de succes poate sta un bărbat puternic.

Ce carte se găsește, în prezent, pe noptiera ta?

Niște cărți de parenting. Deși sunt la al doilea copil (la o distanță de 4 ani între ei), Matei este băiatul alăptat – complet diferit de fratele mai mare, Andrei, care a primit formulă de la 4 luni – așa că trebuie să-mi fac temele. Prima dintre ele este cea mai bine vândută serie de parenting din lume, La ce să te aștepți… în primul an de viață a lui Heidi Murkoff, iar cea de-a doua este un curs practic de psihologia copilului pentru părinții de azi, Ce gândește copilul meu?, a lui Tanith Carey, pentru copii de la 2 la 7 ani

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută