Skip to content

Zilele trecute, m-am surprins răsfoind articolele pe care le-am scris, până acum, aici pe Pagina de Psihologie. Am observat că în iulie 2022 vă povesteam despre Wu Wei. Așa că mi-am spus să creez o punte peste timp și, în iulie 2023, să revin la geniul lui Alan Watts și ce putem învăța de la el despre cum să tratăm performanța.

Bine, bine, dar cine a fost Alan Watts?

Alan Watts a fost un filozof, un scriitor și un orator remarcabil, care a jucat un rol important în crearea unei punți de legătură între filozofia orientală și cultura occidentală. Născut în 1915, în Anglia, Watts și-a petrecut o mare parte din viață studiind și interpretând învățăturile orientale, în special budismul Zen și taoismul. Prin intermediul cărților sale, al conferințelor și al experiențelor personale, a transmis idei profunde despre natura existenței umane, interconectarea tuturor lucrurilor și căutarea unei vieți cu sens.

Alan Watts s-a născut într-o familie din clasa de mijloc din Chislehurst, Anglia. Încă de la o vârstă fragedă, a manifestat un interes deosebit pentru spiritualitate și filozofie, ceea ce l-a determinat să studieze teologia și filozofia la Universitatea din Londra. În această perioadă, a avut prima întâlnire cu filozofiile orientale, în special prin intermediul lucrărilor lui D.T. Suzuki, un renumit cercetător japonez al budismului Zen.

Watts a fost profund intrigat de diferențele dintre abordările orientale și occidentale ale vieții și spiritualității. A fost captivat de ideile fundamentale ale budismului Zen, care puneau accentul pe conceptul de „non-dualism“ și pe experiența directă a realității. Această întâlnire cu gândirea orientală a pregătit terenul pentru explorarea și promovarea filosofiei orientale în lumea occidentală de-a lungul întregii sale vieți.

Watts a pus accentul pe interconectarea și interdependența tuturor lucrurilor, contestând viziunea occidentală predominantă a unui eu izolat și separat. El a pledat pentru o înțelegere holistică a existenței, în care individul este intim conectat la lumea înconjurătoare. Watts i-a încurajat pe oameni să renunțe la identitățile lor egoiste și să îmbrățișeze interacțiunea dintre diferitele manifestări ale vieții, permițând o existență mai armonioasă și mai plină de sens.

Dincolo de operele sale scrise, Alan Watts a ținut numeroase prelegeri și a înregistrat discuții care continuă să inspire și cu care publicul rezonează și astăzi. Abilitatea sa de a transmite idei profunde într-o manieră plină de umor l-a făcut să fie îndrăgit de mulți, devenind una dintre cele mai influente figuri în popularizarea filosofiei orientale în Occident.

Performanța necesită o conexiune profundă între minte, corp și momentul prezent

Înțelepciunea lui Watts ne invită să privim performanța ca fiind mai mult decât un mijloc pentru atingerea unui scopNe încurajează să găsim bucurie și împlinire în procesul în sine, și nu să ne concentrăm exclusiv pe rezultatele externe.

Alan Watts a acordat o mare importanță puterii prezenței și a atenției. În contextul performanței, aceasta înseamnă să ne cufundăm complet în momentul prezent, renunțând la distrageri și preocupări. Fiind pe deplin prezenți, ne sporim concentrarea și capacitatea de reacție, ceea ce ne permite să ne valorificăm potențialul creativ.

℗PUBLICITATEWatts ne încurajează să renunțăm la gândurile legate de performanțele trecute sau de așteptările viitoare și, în schimb, să ne concentrăm întreaga atenție asupra experienței actuale. Procedând astfel, devenim mai atenți la nuanțele subtile ale performanței noastre, ceea ce ne permite să facem alegeri spontane și autentice. Prin îmbrățișarea clipei prezente, invităm posibilitatea de a intra într-o stare de flux, în care acțiunile noastre devin fără efort și, astfel, putem atinge performanța maximă.

Îmbrățișarea autenticității

Watts a subliniat importanța autenticității, îndemnându-ne să ne exprimăm cu sinceritate și fără cosmetizări inutile. În domeniul performanței, acest lucru înseamnă să ne acceptăm talentele, perspectivele și vocile unice. Watts credea că, fiind sinceri cu noi înșine, accesăm un izvor de creativitate și inspirație care este unic fiecăruia dintre noi. Autenticitatea ne permite să ne atingem adevărul personal, aducând performanțe care rezonează și lasă un impact de durată.

Recunoașterea interconexiunii

Un alt aspect central al înțelepciunii lui Watts este recunoașterea naturii interconectate a existenței noastre. În domeniul performanței, acest lucru înseamnă să înțelegem că succesul nostru nu este doar un efort individual, ci este sprijinit de colaborarea cu oamenii de calitate din jurul nostru.

Prin recunoașterea și exprimarea recunoștinței pentru contribuțiile mentorilor, colaboratorilor și publicului, încurajăm un sentiment de unitate și apreciere. Această conștientizare creează un mediu mai plin de compasiune și de susținere, îmbunătățind calitatea performanțelor noastre și aprofundând conexiunea noastră cu ceilalți.

Așadar, Watts ne reamintește că performanța nu înseamnă doar succes extern, ci și bucuria, conexiunea și creșterea personală care vin din îmbrățișarea deplină a expresiei noastre creative (creatoare).

În loc de rămas bun, te invit să investești puțin timp, vara asta, și să reflectezi la câteva vorbe pline de sens, spuse de Alan Watts: „Acesta este adevăratul secret al vieții – să fii complet implicat în ceea ce faci aici și acum – și în loc să o numești muncă, să realizezi că este o joacă. Ne place să vedem un copil pierdut în dans și care nu dansează pentru un public. Să fii fericit și să știi că ești fericit este cu adevărat paharul plin al vieții.“

Citește și: 

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0