Skip to content

Această conversație adevărată a fost programată pentru luna martie, dar cum existența fiecăruia dintre noi a trecut prin serioase schimbări în ultimele săptămâni, abia acum, la început de aprilie, avem norocul de a ne bucura de ea. Doamnelor și domnilor, invitata mea la #EpicTalk este o femeie pe care, de mulți ani, o admir de la distanță; iar în această primăvară, viața mi-a oferit șansa de a o cunoaștem mai îndeaproape. Este considerată una dintre cele mai influente 100 de personalități publice din întreaga lume, iar unele publicații o amintesc ca fiind una dintre cele mai puternice femei ale tuturor timpurilor. Este cofondatoarea The Huffington Post Media Group și timp de 11 ani a fost redactor-șef al site-ului The Huffington Post. A publicat mai multe cărți, iar din 2016, odată cu înființarea companiei Thrive Global, și-a asumat misiunea de a fi un ambasador al sănătății și o luptătoare devotată dezvoltării strategiilor privind combaterea stresului. Să o primim cu încredere și deschidere pe unica Arianna Huffington!

Dragă Arianna Huffington, este o reală plăcere să vă am invitată la #EpicTalk și să purtăm această conversație adevărată, aici pe platforma Pagina de Psihologie. Acesta e locul în care se întâlnesc oamenii interesați de sănătatea relațională și cei dornici de cultivarea stării de bine. Din îndepărtata Românie, vă urmăresc cu multă curiozitate activitatea și recunosc că, în nenumărate rânduri, mesaje și postările dv. au fost sursă de inspirație pentru raportarea mea la sine și la cei din jur. Prin urmare, apreciez în mod deosebit timpul acordat și sunt convins că din conversația noastră vor avea de câștigat mulți cititori.

Gáspár: Consider că, pentru femeile din toată lumea, sunteți un model demn de urmat, iar eforturile pe care le depuneți pentru a promova starea de bine și succesul redefinit sunt pe deplin răsplătite. Aș începe conversația aceasta întrebându-vă: Care au fost cele mai importante puncte de cotitură din viața dv. și cum ați ajuns să redefiniți succesul în propria viață? Și rămânând la capitolul succes: Care au fost acele mesaje moștenite de acasă și de la generațiile trecute ce v-au ajutat și care au fost cele ce au trebuit regândite?

Arianna Huffington: În viața mea, au existat trei puncte de cotitură. Primul s-a petrecut când aveam 15 ani și mi s-a întâmplat să văd o fotografie făcută în Cambridge – într-o zi, în timp ce mă întorceam acasă de la școală. Poza aceea m-a impresionat profund, prin urmare am rămas cu credința că trebuie neapărat să mă duc acolo. Deci, când am ajuns acasă, i-am povestit mamei despre asta. Era un obiectiv ridicol din multe motive. Noi n-aveam niciun ban, eu nu plecasem niciodată din Grecia și, mai rău ca orice altceva, nu vorbeam deloc engleza. Dar, în loc să râdă de mine așa cum ar fi făcut majoritatea oamenilor, reacția mamei mele a fost ceva de genul „hai să facem lucrurile să se întâmple“. Și datorită iubirii ei nemărginite și sprijinului ei necondiționat, la care eu am adăugat multă muncă asiduă, lucrurile s-au întâmplat. Faptul că m-am dus la Cambridge mi-a scos în cale extrem de multe oportunități – inclusiv aceea de a deveni președinta societății de dezbateri Cambridge Union, ocazie care mi-a adus și contractul de editare pentru prima mea carte, dar și multe alte beneficii.

Al doilea punct de cotitură a apărut când, în sfârșit, am devenit mamă. După ce tânjisem atâția ani să am copii, acum eram în al nouălea cer. Copiii mei reprezintă însuși fundamentul existenței mele și cu adevărat îmi sunt cei mai buni prieteni.

Iar cel de-al treilea punct de cotitură a apărut în 2007, când – după doi ani în care mă muncisem să clădesc The Huffington Post – m-am prăbușit din cauza epuizării, secătuită și nedormită, și m-am lovit cu capul de birou, suferind o fractură de mandibulă. Căzusem pradă ideii că drumul spre succes, calea spre a deveni o supermamă și o superfondatoare consta în muncă până la extenuare – fără a-mi permite să dorm, să-mi recapăt puterile și să-mi refac energia. Astfel am ajuns să înțeleg că era vorba doar de un mit. Așa că a trebuit să învăț totul despre legătura dintre starea de bine și productivitate. Și am făcut în viața mea o mulțime de schimbări, bazate pe ceea ce descoperisem. Am început să dorm mai mult. Am reînceput să meditez. Am devenit mult mai chibzuită când trebuia să-mi refac forțele.

Am moștenit atât de multe de la mama mea… Ea n-a fost niciodată la colegiu, însă prezida lungile noastre discuții din mica ei bucătărie, pe vremea când locuiam în Atena, dezbătând pricipiile și învățăturile din filosofia greacă, pentru a ne ajuta (pe sora mea, Agapi, și pe mine) când aveam de făcut alegeri și de luat decizii.

Un alt talent al mamei mele era acela de a privi mereu lumea din jurul ei ca și cum ar fi trăit un miracol. Fie că spăla vasele, fie că hrănea pescărușii de pe plajă, fie că dojenea bărbații care munceau peste măsură, ea se minuna mereu de viață. Ori de câte ori mă plângeam eu sau mă supăram din cauza a ceva ce nu mergea în viața mea, mama îmi dădea același sfat: „Dragă, schimbă canalul. Telecomanda e în mâna ta. Nu pune din nou filmul acela urât, care te sperie.“

Ultima dată când s-a supărat mama pe mine a fost cu puțin timp înainte de a muri, când m-a văzut că îmi citeam poșta și vorbeam cu copiii mei, în același timp. Detesta comportamentul acesta… multitasking. Considera că e o cale de a fugi de viața ta, un mod de a risipi darurile pe care le primești atunci când te dedici 100% unei munci, unei relații, unui moment.

Gáspár: Numele dv. se leagă de unul dintre cele mai importante site-uri de știri, care (într-un foarte scurt timp) a devenit unul dintre cele mai citate branduri media de pe internet – huffpost.com. Acesta a fost înființat în 2005, iar după doi ani intenși și incredibil de rodnici din punct de vedere profesional, ați primit un semnal de alarmă. Într-o dimineață de aprilie, corpul dv. a cedat. Zăceați într-o baltă de sânge, în propriul birou de acasă. Cum ați interpretat acest semnal de alarmă și cum ați ajuns la un atât de serios grad de epuizare? În calitate de psiholog, îmi imaginez că o transformare era necesară, dar în mod sigur nu avea să fie ușoară. Care a fost partea cea mai dificilă, dar care s-a dovedit și cea mai importantă, în renovarea arhitecturii propriei vieți?

Arianna Huffington: Ca urmare a prăbușirii mele cauzate de extenuare, secătuire și nesomn, m-am trezit că umblam de la un doctor la altul, ca să aflu dacă exista vreo problemă medicală ascunsă în spatele epuizării. Nu exista, dar sălile de așteptare ale cabinetelor medicale s-au dovedit a fi niște locuri foarte potrivite de a-mi pune întrebări despre cum anume voiam eu să-mi trăiesc viața.

Lucrasem 18 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în strădania mea de a construi o afacere, de a-i lărgi acoperirea și de a aduce investitori. Și mergea strună, dacă ne luăm după criteriile tradiționale privind succesul. Dar eu nu trăiam o viață de succes, dacă luăm în calcul o definiție cu adevărat umană. Mi-am dat seama că viața mea scăpase de sub control. Nu prosperam.

Normal că niciodată nu e momentul potrivit să faci schimbări majore în viață. Pe de altă parte, mai important a fost că am înțeles un lucru: întotdeauna e momentul potrivit să aduci schimbări în viață. Așadar, am adoptat niște practici cotidiene, care să mă mențină pe drumul corect. Mi-am refăcut relația destrămată pe care o aveam cu somnul și, în cele din urmă, am devenit o propovăduitoare a somnului.

Toate științele conțin dovezi indubitabile că, atunci când dormim suficient, totul se îmbunătățește: starea generală de sănătate, capacitatea mentală și claritatea minții, bucuria de a trăi și abilitatea de a trăi viața fără a reacționa la fiecare lucru neplăcut care se întâmplă. În viața oricăruia dintre noi se întâmplă zilnic lucruri pe care n-am fi vrut să le vedem în realitate. Însă felul în care noi reacționăm la ele determină, în mare măsură, calitatea vieții noastre.

Odată ce am mărit durata somnului și am început să mă bucur în mod regulat de 7-8 ore de somn pe noapte, și alte obiceiuri (precum meditația și exercițiile fizice) au devenit mai ușor de practicat.

Iar când am realizat că, practic, nu exista niciun aspect al vieții care să nu fie îmbunătățit de un somn adecvat, am devenit mult mai hotărâtă să-mi rezerv timp pentru prioritățile personale. De asemenea, m-am dovedit neabătută în privința rutinelor mele de culcare, mai ales de aceea care impunea să-mi pun telefonul la încărcat în afara dormitorului. Dat fiind faptul că telefoanele noastre sunt depozitarele solicitărilor pe care lumea ni le trimite, expedierea lor în altă încăpere pe durata somnului este o cale de a ne încărca pe noi înșine la fel de eficient ca pe telefoane.

Gáspár: Unul dintre angajamentele pe care vi le-ați asumat, odată cu plecarea de la Huffpost.com, este Thrive Global. Care este misiunea Thrive, la nivel global? Tot acum aș vrea să le dăm cititorilor noștri și o veste foarte bună: nașterea Thrive Global România. Pentru că ne numărăm printre țările în care există platforma Thrive – alături de SUA, Grecia, India și Australia. Cum ați decis să înființați Thrive Global România și la ce se pot aștepta românii din partea acestei platforme?

Arianna Huffington: Misiunea Thrive Global este aceea de a eradica epidemia de stres și epuizare care s-a întins în lume și de a le oferi oamenilor și firmelor instrumentele de care au nevoie pentru a descătușa potențialul uman. Cu trei ani în urmă, când am lansat Thrive Global, exista o conștientizare mult mai slabă ca azi în privința pericolelor extenuării cauzate de muncă. Acum, tot mai multe companii realizează că angajații nu reprezintă doar o sursă de câștig, ci și un avantaj competitiv. Așa că azi provocarea constă în a trece de la teorie la practică – de la conștientizare la acțiune. Iată de ce Thrive Global a lansat un sistem de schimbare comportamentală fundamentat pe ideea de micropași, mai exact pași mici, realizabili, bazați pe știință, pe care îi putem face pentru a iniția schimbări imediate în viața cotidiană. Micropașii ne ajută să ne clădim conștiența de sine și să transformăm acea conștiență de sine în obiceiuri noi și sănătoase, capabile să ne stimuleze starea de bine și performanța.

Sunt atât de încântată că am lansat Thrive Global Romania! Aceasta e o piatră de hotar pentru Thrive, pe măsură ce ne extindem în întreaga lume. Suntem prezenți în New York, San Francisco, Los Angeles, Atena, Mumbai, Melbourne, iar acum și în frumosul București – pentru a opri epidemia de stres și extenuare și a ajuta milioane de oameni să-și schimbe felul în care muncesc și trăiesc.

Nicio țară nu este imună la epidemia de stres și epuizare, iar această constatare e valabilă și pentru România, unde preocupările legate de raportul viață profesională/viață personală sunt mai acute decât cele înregistrate în medie, la nivelul Uniunii Europene. Pentru că România reprezintă unul dintre cele mai robuste centre tehnologice ale Europei.

Avem un parteneriat excepțional cu Antenna Group, care deține unele dintre cele mai mari proprietăți media din România, printre care și Kiss FM. Am lansat Thrive România în parteneriat cu Antenna, pentru a le da românilor șansa de a-și spune povestea și de a-și face auzită vocea unică, în această discuție globală despre sănătate, stare de bine și performanță. Și distribuim conținut de la factorii de influență și liderii de opinie, care își fac cunoscute dificultățile, sfaturile, comentariile și poveștile personale despre cum prosperă ei înșiși, inclusiv cum se deconectează și se reîncarcă.

Gáspár: Stassinopoulos este numele dv. de fată și dezvăluie faptul că aveți rădăcini grecești. Iar asta ne face să vă simțim și mai aproape de noi, deoarece distanța dintre Grecia și România este de numai 1.123 de km. În prezent locuiți în Statele Unite ale Americii, dar aș fi curios să aflu: Ce anume din tradiția grecească păstrați în rutina obișnuită a unei zile și care este primul lucru pe care-l faceți, atunci când reveniți pe pământ grecesc?

Arianna Huffington: Sunt și azi foarte legată de Grecia și așa voi fi mereu. Pentru mulți imigranți, cu cât trăiești mai multă vreme departe de țara natală, cu atât mai profund ajungi s-o prețuiești. Cu siguranță, e valabil și pentru mine. Mă simt la fel de grecoaică cum m-am simțit mereu. Iar una dintre cele mai puternice modalități în care îmi resimt moștenirea elenă se vede în plăcerea cu care ajut oamenii să se implice și să se conecteze unii cu alții. Și de fiecare dată când mă întorc în Grecia, primul lucru pe care-l fac e să mă conectez cu alții. Asta ne place nouă, grecilor, să facem și de obicei e mai important chiar și decât mâncarea.

Gáspár: Recunosc că, dincolo de felul în care scrieți, îmi place mult și muzicalitatea care vine din accentul grecesc pe care-l aveți atunci când vorbiți în limba engleză. Dar revenind la cărțile publicate, două dintre acestea au fost traduse și în limba română (Succesul redefinit și Revoluția somnului), fiind publicate la o distanță de doi ani una de alta. Ce legătură există între succes și somn (aceste două cuvinte ce par să reprezinte un adevărat lux în viața omului modern)? Tot legat de somn, aș vrea să vă mai întreb: Care sunt costurile ascunse ale privării de somn și unde putem ajunge, dacă nu-i acordăm odihnei suficientă importanță?

Arianna Huffington: Somnul și succesul sunt legate în mod direct. Ideea predominantă că somnul înseamnă timp pierdut care, altminteri, ar trebui alocat pentru mai multă muncă ne aruncă înapoi în timp, până în epoca Revoluției Industriale. Imaginea somnului a dat naștere mitului că extenuarea și privarea de somn reprezintă, pur și simplu, prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes.

De fapt, știința ne arată că, atunci când îi acordăm somnului respectul pe care-l merită, vedem beneficiile apărând în toate aspectele vieții: sănătate fizică și mintală, concentrare, capacitate de luare a deciziilor și abilitatea de a ne conecta cu alții.

Privarea de somn e direct legată de creșterea riscului de diabet, infarct miocardic, atac vascular cerebral, cancer, obezitate și Alzheimer.

℗PUBLICITATEDeci, imediat ce înțelegi că te zbați în gol, cel mai important lucru de făcut e să tragi un pui de somn. Chiar dacă o scurtă repriză diurnă nu înlocuiește un somn bun în timpul nopții, știința ne arată că un pui de somn ne împrospătează agerimea, performanța cognitivă, ba chiar și sistemul imunitar. Reprizele scurte sunt un ajutor grozav, dacă n-ai avut un somn bun în noaptea precedentă. Căci, dacă ai dormit cum trebuie, n-ai nevoie să ațipești în cursul zilei!

Iar somnul înseamnă să-ți vezi cu adevărat prioritățile. Evident, somnul poate fi o problemă dificilă pentru mulți, din cauza structurii muncii pe care o fac în zilele lucrătoare, mai ales dacă sunt și părinți cu normă întreagă. Însă, odată ce vezi beneficiile faptului că dormi mai mult și simți rezultatele pozitive în viața ta, devine mult mai ușor să-l pui în fruntea priorităților și să-ți faci timp pentru el.

Iar prin implementarea micropașilor poți face mici schimbări în rutina cotidiană, pentru a simți efectele somnului în viața ta. Iată doi dintre micropașii mei favoriți:

1. Alege-ți o oră în cursul serii când e momentul să-ți închizi dispozitivele electronice și apoi, cu blândețe, scoate-le afară din dormitor! Telefoanele noastre conțin tot ceea ce avem nevoie să îndepărtăm pentru a putea dormi: liste cu treburi de făcut, mesaje care așteaptă răspuns, nenumărate proiecte și variate probleme. Deconectarea de lumea digitală te va ajuta să dormi mai bine, să-ți refaci forțele mai profund și să-ți regăsești înțelepciunea și creativitatea.

2. Pune o alarmă care să sune cu 30 de minute înainte de ora culcării. Când te gândești la chestiunea asta ca și cum ai avea o întâlnire cu somnul, e mult mai probabil să-i acorzi timpul cuvenit. Sunetul alarmei îți va reaminti că, dacă vrei să te urci în pat la timp, trebuie să-ți începi pregătirile din vreme.

Gáspár: Un alt lucru care ne leagă (fiind și eu un mare susținător al acestui concept) este practica mindfulness – sau starea de prezență conștientă, cum îi spunem noi în limba română. Atât din cărțile scrise, cât și din mesaje pe care le promovați în mediul online, reiese că practicați luciditatea minții. Cum ați integrat practica mindfulness în rutina dv. zilnică și care sunt acele strategii de prezență conștientă la care recurgeți cel mai des? Și nu am cum să trec mai departe fără să vă întreb și asta: Credeți că e posibil să ajungă cineva, în secolul XXI, la succes, fără să aibă o bună conexiune cu lumea interioară, fără să se cunoască pe sine?

Arianna Huffington: Când am auzit pentru prima dată de mindfulness, am fost derutată. „Mintea mea e deja destul de plină“, m-am gândit eu atunci, „prin urmare trebuie s-o golesc, nu să mă focalizez și mai mult asupra conținutului ei“. Pentru mine, mintea era un fel de sertar cu de toate – trebuia doar să înghesui cât mai multe lucruri acolo și să sper că nu se va bloca. Apoi am citit scrierile lui Jon Kabat-Zinn despre mindfulness și dintr-odată totul a căpătat sens. „În limbile asiatice“, scrie el, „același cuvânt desemnează și «mintea», dar și «inima». Deci, când auzim de «minte conștientă», trebuie să ne gândim la «inimă conștientă», pentru a înțelege conceptul, dar mai ales starea de spirit.

Cu alte cuvinte, „mindfulness“ nu se referă doar la mintea omului, ci la întreaga ființă. Când raționalizăm totul, lucrurile pot deveni rigide. Când punem totul la inimă, lucrurile pot deveni haotice. Ambele situații sunt generatoare de stres. Dar când îmbinăm inima cu mintea, inima ne dă empatie, iar mintea ne ghidează focalizarea și atenția, pentru ca noi să devenim ființe umane armonioase. În mindfulness, am găsit o practică ce m-a ajutat să devin pe deplin prezentă în momentul de față, chiar și în cele mai arzătoare contexte.

Și am descoperit că meditația poate fi exersată în intervale de timp foarte scurte. Am început prin a introduce câte 5 minute de meditație pe zi. Doar câteva minute de prezență conștientă și de atenție trează mi-au dat posibilitatea de a-mi crea acest nou obicei și de a-i vedea beneficiile. Și mi-am promis să dau prioritate acestor obiceiuri, ceea ce înseamnă că voi așeza acest nou comportament peste unul deja existent. De exemplu, alege un moment din zi și adaugă fie și un singur minut de respirație conștientă și de meditație într-o activitate pe care o făceai oricum, cum ar fi dușul sau spălatul pe dinți. Vei vedea beneficiile, fără a avea senzația că ți-ai adăugat ceva nou pe lista cu treburi de făcut.

De-a lungul timpului, noțiunea de succes – așa cum a perceput-o societatea – s-a restrâns la simpla acumulare de bani și putere. De fapt, în acest moment, pentru o mulțime de oameni de succes, banii și puterea au devenit, practic, sinonime. Pe mulți, asta îi obligă să fie întotdeauna pe fază, hiperconectați cu lumea, ducând o viață de nesomn, cu prea puține momente de relaxare și conectare cu sine, cu alții și cu cei din jur.

Prin Thrive Global, am vrut în mod deliberat să impun ideea de firmă sustenabilă încă de la înființare, ca să dovedesc că epuizarea nu e necesară pentru succes, nici măcar pentru un startup. Trăim în mod real după principiile pe care le promovăm și arătăm nu doar că putem avea creștere exponențială și, simultan, accent pe starea de bine a angajaților, ci și că starea aceea de bine, deconectarea și reîncărcarea sunt, de fapt, secretele pentru o creștere exponențială.

Gáspár: Unul dintre capitolele mele preferate din Revoluția somnului este cel intitulat „Să punem tehnologia la locul ei (nu pe noptieră)“, în care se explică de ce este important să ne despărțim, cel puțin cât timp dormim, de device-urile electronice. Personal, cunosc foarte puțini oameni care să doarmă departe de telefoanele lor inteligente. Este acesta un obicei (cel de a pune telefonul la distanță) care merită cultivat pentru sănătatea noastră fizică, psihică și emoțională? Iar acum am să vă întreb ceva mai puțin discret: Dv. ce aveți pe noptieră și care este primul lucru pe care-l faceți, după ce deschideți ochii dimineața?

Arianna Huffington: Da! De vreme ce telefoanele noastre înmagazinează tot ceea ce lumea vrea de la noi, eu îmi escortez telefonul afară din dormitor, cu 30 de minute înainte să merg la culcare. Să mă deconectez de universul digital (eliminând astfel tentația de a-mi verifica în mod constant telefonul) prin simpla îndepărtare a aparatului face toată diferența.

Pe măsuța de lângă pat, am flori, lumânări și fotografii ale fiicelor mele, plus un jurnal de vise și un stilou, ca să-mi notez acolo visele, când mă trezesc în toiul nopții. Iată ce nu vei găsi pe măsuța aceea: telefonul meu.

De vreme ce dorm 8 ore pe noapte cam în 95% dintre cazuri, nu am nevoie de o alarmă ca să mă trezesc – în 95% dintre dimineți. Trezirea naturală este, pentru mine, o cale nemaipomenită de a-mi începe ziua. Iar o mare parte din ritualul meu de dimineață include lucruri pe care nu le fac: când mă trezesc, nu-mi încep ziua uitându-mă în telefon; în schimb, odată trează, îmi rezerv un minut ca să respir adânc, să simt recunoștință și să-mi stabilesc intențiile pentru ziua în curs.

Gáspár: Suntem în plină primăvară și recent am celebrat Ziua Internațională a Femeii. De aceea aș vrea să zăbovim puțin asupra subiectului „feminitate și feminism“. Cum ați defini feminismul în anul 2020 și cât de important considerați că este ca lumea întreagă să-și îmbunătățească perspectiva asupra drepturilor și nevoilor pe care le au femeile? Odată cu noul val de feminism (cel de al IV-lea), se spune că femeile au tot mai puține modele. Pentru dv. cine sunt modelele care vă inspiră, atunci când aveți de luat o decizie sau când sunteți în căutarea adevărurilor vieții?

Arianna Huffington: Femeile plătesc prețul cel mai mare în mediile de lucru sufocate de epuizare, în care extenuarea este considerată o dovadă a angajamentului și dedicării. Putem vorbi despre egalitatea de gen și despre cum femeile ar trebui să se afle în vârful fiecărei profesii, dar nu vom ajunge niciodată acolo, dacă nu schimbăm experiența cotidiană pe care o trăiesc femeile aflate la fiecare nivel ierarhic. Această idee reprezintă o parte din motivul pentru care am fondat Thrive Global. Cultura noastră macho, care-i preamărește pe cei ce cad din picioare de oboseală, le afectează în cea mai mare măsură pe femei – chiar dacă și bărbații vor avea de câștigat dacă schimbăm mentalitatea.

Când femeile prosperă, atunci și companiile, culturile și țările prosperă. O lume în care doar jumătate din populație se simte liberă să vorbească, știe că i se aude vocea, își folosește talentele și își împlinește scopurile și ambițiile nu ilustrează o perspectivă prea grozavă. Iar când va fi posibilă o lume mai bună și pentru femei, atunci și bărbații vor trăi într-o lume mai bună.

Nu există niciun colț din viața mea care să nu fie plin de spiritul mamei mele, Elli. Adesea mă gândesc la sfatul pe care ea ni l-a dat (surorii mele și mie), pentru când aveam să ne confruntăm cu o decizie greu de luat: „Dragele mele, lăsați-o la marinat.“ Cu alte cuvinte, acordă-ți timp pentru a reflecta la ea și apoi trăiește cu consecințele acelei decizii.

I-am dedicat mamei mele cartea Thrive, fiindcă ea „a întruchipat înțelepciunea, miracolul și dăruirea și a făcut ca scrierea acestei cărți să fie ca o întoarcere acasă“. Iar spiritul ei este întrețesut în toate fibrele companiei Thrive Global. Ea m-a învățat despre această nouă definiție a succesului și despre nevoia de a face tot ce putem pentru a proteja și stimula capitalul uman, deoarece acumularea și creșterea capitalului financiar nu înseamnă suficient.

Gáspár: Descrierea pe care o aveți pe Instagram începe așa: „Mamă. Soră.“ Și apoi sunt enumerate rolurile dv. profesionale. Știu că pe sora dv. o cheamă Agapi, iar fiicele sunt botezate Christina și Isabella. În calitate de psihoterapeut de familie, consider că legăturile dintre frați sunt cele mai longevive din viața noastră, iar atașamentul dintre mamă și copii este echivalent cu energia vieții. Pornind de la aceste relații, vă întreb: Care este cea mai importantă amintire pe care o aveți, dintre toate experiențele trăite alături de Agapi? Și mai apoi: Care considerați a fi cea mai valoroasă moștenire pe care o mamă o lasă fiicelor ei și care este limita dintre grija față de copil și respectul față de autonomia acestuia?

Arianna Huffington: Când eram adolescentă, tata ne-a luat – pe mine și pe sora mea – să vizităm Parisul. Nu numai că aceea a fost prima mea călătorie în afara țării, dar era și prima mea ieșire din Atena. Mi-a făcut o impresie de neuitat. Dacă asta însemna să călătorești, atunci mai voiam! Evident, așa cum aveam să aflu mai târziu, s-a dovedit că nu toate orașele sunt la fel de frumoase ca Paris. Însă călătoria aceea mi-a arătat că, dincolo de Atena, era o lume întreagă. Agapi a fost mereu și va fi pentru tot restul vieții primul membru al Tribului Thrive – femei de care mă înconjor și care întotdeauna vor fi de partea mea, întotdeauna acolo pentru mine, indiferent dacă reușesc sau ratez.

Mama mi-a insuflat convingerea că nu există nimic de care ar trebui să mă feresc să încerc. În același timp, a făcut să-mi fie clar că niciodată nu mă va iubi mai puțin, chiar dacă eșuez. Obișnuia să-mi spună: „Eșecul nu este opusul succesului, ci doar o treaptă spre succes.“ Am transmis mai departe înțelepciunea ei către fiicele mele și le-am urmărit cum își iau avânt pe cont propriu, iar felul în care își găsesc locul în această lume mă inspiră în fiecare zi.

Gáspár: Cu regret constat că am ajuns aproape de finalul conversației noastre. Iar tradiția #EpicTalk cere ca ultima întrebare să fie adresată de către invitat. Așadar, aștept cu mare interes întrebarea dv. (O întrebare la care un psiholog și psihoterapeut sau un ungur care trăiește în România ar putea răspunde.)

Arianna Huffington: Care este acel micropas pe care l-ai putea face începând chiar de azi, pentru a adăuga valoare vieții tale?

Gáspár: Mulțumesc mult, Arianna, pentru această întrebare – atât de bine-venită în plină perioadă de pandemie și de anxietate colectivă. Acel pas față de care-mi asum, începând de astăzi, un angajament conștient implică demersul meu de a căuta în mod intenționat câte una dintre frumusețile naturii: fie că privesc pe geam și mă minunez de forma unui nor, fie că ies pe terasă și mă las îmbrățișat de razele soarelui, fie că descopăr cu bucurie noii lăstari ai unei plante din ghiveci, fie că îndrăznesc să descopăr scoarța puternică a unui trunchi de copac (după ce ieșim din izolare). Cred că o redefinire a relației mele cu natura poate reprezenta acea valoare adăugată de care existența mea are atât de mare nevoie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0