Skip to content

Dragă Harville și Helen, este o bucurie uriașă să avem cartea voastră Terapia imago: știința relațiilor tradusă și în limba română. Înainte de toate, vreau să vă mulțumesc pentru că ați scris această carte (care pentru mine a devenit biblia terapiei de cuplu), apoi să vă felicit pentru modul în care este scrisă, dar și pentru minuțiozitatea cu care ați prezentat arta și știința din spatele terapiei relaționale imago. De abia aștept să vă adresez întrebările pe care le am pregătite și să aflu toate răspunsurile minunate pe care le veți oferi. 

Gáspár: La ora actuală, știm că există diferite modele de terapie de cuplu care se bucură de o mare popularitate la nivel mondial. Dintre toate, pentru mine terapia relațională imago implică viziunea cea mai complexă și profundă. Unui psihoterapeut aflat la început de drum, unul care nu a citit prea multe despre terapia relațională imago, ce i-ați spune cu privire la particularitățile metodei imago? Care ar fi, să zicem, elementele specifice terapiei relaționale imago?

Harville și Helen: Caracteristicile unice pe care este fundamentată terapia relațională imago sunt simplitatea și structura. Este simplă pentru că explică suferința umană prin fisurarea conexiunii și rolul terapiei pentru a restabili conexiunea. Este structurată pentru că folosește o singură intervenție terapeutică numită dialog imago. Dialogul imago este un proces structurat în trei pași prin care cuplurile sunt îndrumate cu ajutorul unor rădăcini de propoziții (începuturi de propoziții). Altfel spus: terapia imago ajută cuplurile să învețe competențe de comunicare mai bune și să folosească dialogul pentru crearea unui mediu predictibil de siguranță, care este calitatea non-negociabilă a conectării între parteneri.

Gáspár: Pentru toți cei care vor să afle mai multe, le recomand cu toată încrederea noua voastră carte (Terapia imago). Apropo de carte, recunosc că mi-a prins extrem de bine partea de introducere în fizica cuantică, este o parte pe care până să citesc capitolul „Spațiul-dintre“ nu am înțeles-o în profunzime. Iar cu aceste principii din cosmologia cuantică pentru mine terapia relațională imago devine un produs al secolului XXI. Cât de ușor sau de greu a fost să integrați această parte a fizicii cuantice în viziunea relațională specifică metodei imago? 

Harville și Helen: Este o întrebare foarte bună. Ținând cont că ne-a luat 10 ani să scriem cartea, procesul intelectual a fost special. Ani de zile am dezvoltat „paradigma relațională“ care a înlocuit „paradigma individuală“. Paradigma individuală se bazează pe fizica clasică, care afirmă că toate lucrurile sunt alcătuite din atomi individuali și separați. Atomul a reprezentat modelul și temelia „sinelui“. Mult timp am căutat o fundamentare științifică pentru paradigma relațională, până când am descoperit teoria câmpurilor cuantice. Conform acestei teorii, toate particulele (atomii, particulele, galaxiile, oamenii) sunt interconectate în permanență în marea tapiserie a existenței. Acesta a devenit noul fundament științific pentru teoria privind oamenii, fisurarea conexiunii dintre oameni și vindecarea prin restabilirea conștientizării și a conectării.

Gáspár: De când am citit versiunea în limba engleză a cărții am început să folosesc conceptul de „relațiologie“ – îmi place la nebunie cum sună și cred că toată lumea ar trebui să-l descopere. Ce este acest nou domeniu științific și care-i sunt particularitățile? 

Harville și Helen: Există multe discipline, precum sociologia, psihologia, filosofia, fiecare cu un domeniu particular de studiu: grupurile sociale, sinele, întrebările asupra existenței. Studiul și teoria „relațiilor“ nu posedă o disciplină sau un cadru. Noi propunem termenul de „relațiologie“ pentru a denumi și sistematiza noul domeniu emergent al științei relaționale. Ne dorim să se constituie departamente noi în universități pe măsură ce umanitatea începe să conștientizeze că „relația“ este realitatea fundamentală și toate celelalte „lucruri“ sunt derivate. 

Gáspár: Vorbind cu colegi din comunitatea imago de la nivel internațional, cu toții am ajuns la concluzia că aveam foarte multă nevoie de o astfel de carte, de un astfel de ghid clinic. Cum a fost pentru voi procesul de scriere al acestei cărți și ce a implicat să puneți cap la cap toate informațiile, atât cele științifice, cât și cele practice?

Harville și Helen: După cum am mai spus, procesul a fost foarte solicitant și s-a întins pe durata a 10 ani. Noi am făcut mai mult decât să scriem un ghid clinic pentru terapia relațională imago; noi am schimbat întreaga temelie a terapiei, mutând focusul de pe realitatea „individului“, cu origini în fizica clasică, pe „relație“ ca realitate esențială și argumentând-o prin fizica cuantică. Apoi am transpus toate acestea într-o teorie clinică și proceduri terapeutice. Din fericire, cum poate ai observat, majoritatea conceptelor și proceselor aflate la baza teoriei imago existau deja ca expresii ale paradigmei relaționale și deci înrădăcinate structural în teoria câmpurilor cuantice interconectate. 

Gáspár: Recunosc că sunt unul dintre psihoterapeuții care nu crede prea mult în valoarea diagnosticului și m-am bucurat când am văzut scris negru pe alb că nici voi nu recomandați utilizarea DSM-ului. Care este viziunea voastră cu privire la ce se află în spatele celor 345 de diagnostice de tulburări din DSM? De asemenea, vreau să vă întreb cum a reacționat comunitatea științifică la ideea aceasta?

Harville și Helen: Noi credem că răspândirea diagnosticelor din DSM-5, și edițiile anterioare sau ulterioare, este un indicator al paradigmei individuale care plasează problema „în interiorul“ persoanei. Totodată, credem că numărul crescut al diagnosticelor și terapiilor indică faptul că această paradigmă este învechită.

După cum știi, noi funcționăm într-o paradigmă relațională cu bazele într-un câmp de legătură numit câmp cuantic. Conform acestei teorii, realitatea esențială este „conectarea“ și toată suferința vine din fisurarea conexiunii. De aici provine anxietatea și toate celelalte simptome din DSM. Prin urmare există un singur diagnostic, și anume anxietatea provocată de conexiunea fisurată, și un singur tratament, și anume experiența conexiunii reparate, obținută prin procesul dialogului imago, a cărui structură creează siguranța obligatorie pentru conectare.

Până în acest moment nu am văzut reacții din partea comunității științifice, cu excepția personalităților din domeniul terapiei și terapiei de cuplu care au susținut cartea.

Gáspár: În calitate de psihoterapeut, cred în știință, dar și în tot ce înseamnă „practice-based therapy“. În România, ca și în alte țări ale lumii, există unele voci de cercetători, de regulă oameni de laborator, care spun că adevărata psihologie este una singură și anume cea dovedită prin studii clinice. Din punctul meu de vedere, complexitatea umană și cea relațională depășesc granițele metodelor limitate de laborator – cu tot respectul față de munca acestor colegi. Cum este raportarea voastră față de acest aspect? Cât din terapia relațională imago este bazat pe studii de laborator, și cât pe practica voastră (și a altor terapeuți imago) cu mii de cupluri?

℗PUBLICITATE



Harville și Helen: Niciun proces al terapiei relaționale imago nu se bazează pe studii de laborator. Am conceput fiecare exercițiu și proces în urma încercărilor și analizei, până când au funcționat în majoritatea cazurilor, cu toate cuplurile. S-a schimbat doar efectul singular al dialogului, care s-a transformat dintr-un mijloc de comunicare într-un proces de transformare. 

Desigur că susținem metodele de laborator, însă acestea pot fi uneori artificiale, nu organice. Preferăm ca un proces clinic să fie demonstrat întâi în practica clinică și apoi să fie testat în laborator pentru a-i stabili cauzele și poate pentru a fi reglat fin și reintrodus în cabinet. 

Încercarea de a descoperi în laborator metode care vor funcționa în cabinet nu ni se pare drumul corect. Poate știți că Einstein a afirmat că ideea spațiului curbat, care a înlocuit spațiul newtonian, i-a venit atunci când și-a închipuit un copil alunecând pe un curcubeu. După 9 ani de calcule matematice, și-a transpus imaginația în concret și a obținut o nouă teorie a gravitației. 

Suntem de părere că imaginația și experimentul trebuie să preceadă reproducerea din laborator. Acesta a fost și procesul în imago. La Universitatea din Pennsylvania s-a efectuat un studiu clinic și altul este în curs de desfășurare. Primul a fost extrem de pozitiv și avem motive să credem că cel de-al doilea îl va confirma. Imago va avea apoi suport demonstrativ și confirmare prin metode de laborator.

Gáspár: Terapia relațională imago are deja o istorie de mai multe decenii; aproape patru, dacă am făcut un calcul corect. Ani în care s-au format și câteva mii de terapeuți din aproape 60 de țări, printre care și România. Ce senzație este să vedeți că modelul imago este aplicat cu atât pasiune, atât în versiunea de terapie de cuplu, cât și în format de workshop-uri? Ați crezut vreodată, atunci când v-ați întâlnit și ați gândit împreună terapia relațională imago, că aceasta va avea un asemenea impact asupra omenirii?

Harville și Helen: Nu, nu ne-am imaginat. Când dezvoltam conceptele care au fost publicate în Primește iubirea pe care o dorești, am crezut că Terapia imago va avea soarta oricărei alte cărți. În cel mai bun caz, vom vinde aproximativ 5-20 de mii de exemplare, apoi vom scoate ediția necartonată și vom retipări poate peste 5 ani. Nu ne-am imaginat impactul emisiunii lui Oprah, întărit de o nouă apariție la emisiune în fiecare an, timp de 20 de ani, ceea ce a crescut vizibilitatea cărții. Ne încurajează gândul că o carte nu este bună doar pentru că are publicitate; ci marketingul este eficient dacă este o carte valoroasă. Cele 4 milioane de exemplare vândute ne confirmă asta.

Gáspár: Una dintre întrebările care v-au ghidat în conturarea terapiei relaționale imago este – De ce se ceartă cuplurile? Iar timp de 40 de ani ați tot lucrat la găsirea răspunsurilor și ați ajuns la concluzia că din aceeași cauză pentru care există conflictul uman. Care este în câteva cuvinte concluzia la care voi ați ajuns? Spun câteva cuvinte pentru a păstra curiozitatea activă pentru viitorii cititori ai cărții.

Harville și Helen: Am căutat răspunsul la întrebarea, „de ce se ceartă cuplurile?“. Răspunsul s-a lăsat greu descoperit și de-a lungul anilor am ajuns la aproximativ 22 de concluzii, niciuna satisfăcătoare. Atunci am apelat la analiza factorială a datelor și am identificat ca sursă a tuturor conflictelor, inclusiv a celor din cuplu, „obiecția în fața diferențelor“.

Gáspár: Apropo de cititorii cărții, este clar că textul se adresează în special clinicienilor și terapeuților, dar o parte din mine îmi spune că ar putea avea de câștigat mult, de pe urma cărții, și clienții sau iubitorii de dezvoltare personală. Voi cum vedeți acest aspect, este o carte doar pentru specialiști sau este accesibilă și publicului larg?

Harville și Helen: Ne entuziasmează această întrebare și chiar ne dă niște idei pentru viitor. Am scris cartea ca un manual sistematic și cuprinzător al teoriei imago, în care am inclus toate conceptele teoretice și studiile de fundamentare pentru mediul clinic profesional, întrucât nu exista ceva similar, iar noi susțineam cursuri în multe țări. Dar întrebarea ta ne face să ne gândim că am putea să ne adresăm și publicului larg și să înlocuim subtitlul cu ceva de genul „Un ghid pentru clinicieni și publicul larg“. Poate vom schimba subtitlul la ediția a doua.

Gáspár: La final, vreau să mai spun, încă o dată, cât de mult apreciez munca voastră și faptul că datorită terapiei relaționale imago viața mea s-a schimbat. Spun asta pentru că sunt convins că principiile pe care le-ați descris și conturat reprezintă, în fapt, o filosofie de viață. Și pentru că știu, de la voi, cât de importante sunt aprecierile, ultima mea întrebare sună în felul următor – Helen, ce apreciezi cel mai mult la Harville? Harville, care sunt acele trăsături sau calități ale lui Helen pe care le admiri în mod deosebit?

Helen: Harville are talentul de a extrage simplitatea din complexitate. Și de a transforma noțiunile abstracte în metode transformaționale. 

Harville: Helen are o minte intuitivă și vede legăturile ascunse între idei și oameni. Mai are capacitatea de a conecta lucruri care păreau să nu aibă legătură între ele. Fără Helen, imago nu s-ar fi născut, nu ar fi supraviețuit și nu s-ar fi răspândit. 

Gáspár: Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și sper ca noul vostru titlu să aducă cât mai multă pace în relațiile și viețile noastre! 

Toate cărțile scrise de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, traduse și publicate în limba română sunt disponibile aici. Citește și interviul din #EpicTalk, din 2018, tot cu cei doi clinicieni și fondatori ai terapiei imago. 

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0