skip to Main Content

Dragă Lynne, este o mare plăcere să purtăm această conversație adevărată, în cadrul seriei #EpicTalk. Apreciez extrem de mult timpul acordat și disponibilitatea de a răspunde la întrebările adresate, cu atât mai mult cu cât știu cât de încărcată și de aglomerată îți este agenda. 

Gáspár: Înainte de toate, vreau să menționez cât de mare este impactul pe care l-a avut asupra mea cartea Sufletul banilor. Cred că au trecut mai bine de cinci ani de când am citit versiunea în limba engleză și relația mea cu banii s-a schimbat semnificativ. Este absolut fantastic felul în care această carte poate ajunge exact la credințele noastre de bază și cum, dacă suntem cu mintea și inima deschise, ne poate transforma în adevăratul sens al cuvântului. Acum avem și versiunea în limba română și aș vrea să te întreb – Cum s-a transformat, de-a lungul anilor, relația ta cu banii și cum ai descrie raportarea ta față de bani, în prezent?    

Lynne Twist: Sunt mult mai conștientă și informată cu privire la puterea pe care o au banii în viața mea și în cultura noastră. Am șansa de a lucra cu familii deosebit de înstărite și am reușit să rezolv certuri familiale, răni profunde, probleme de abandon, de dependențe și neînțelegeri grave în cadrul unor familii. Am constatat că banii nu rezolvă aceste dificultăți, ci din contra, adesea le amplifică. Însă, odată ce oamenii se recentrează pe umanitatea lor și lasă deoparte tentația mijloacelor financiare, ei își reamintesc natura lor adevărată, cine sunt ei cu adevărat.

Gáspár: Încă de când am citit versiunea în limba engleză, fascinat de complexitatea și sensul ideilor descrise de tine, am început să recomand cartea prietenilor, rudelor și, desigur, clienților din cabinetul de psihoterapie. Reacția multora dintre ei a fost inițial de curiozitate, dar li s-a schimbat fața când au auzit titlul cărții. Cum ai ales titlul și care a fost intenția ta cu privire la impactul pe care-l va produce asupra cititorului?

Lynne Twist: Ideea acestui titlu mi-a venit în timpul unei conversații cu dragul meu prieten și mentor, Wink Franklin. Mi-am dat seama că sufletul nostru s-a distanțat de tot ce înseamnă bani și lucruri materiale. Banii nu au suflet, însă noi avem, și putem să insuflăm banilor suflet și sens și să îi trimitem în lume. 

Gáspár: Cartea punctează, printre altele, și cele mai toxice trei mituri ale penuriei, care ne limitează posibilitățile. Am avut reale momente de insight realizând cât de mult mă controlau acestea, fără să fiu conștient. Și cred foarte mult, exact așa cum scrii, că în timp le-am dat atât de multă putere banilor. Cum ne putem redobândi puterea în relația cu banii și cum ne putem readuce pacea în suflet și în relațiile noastre cele mai importante? 

Lynne Twist: Atunci când ne punem umanitatea și iubirea pentru ceilalți în centrul ființei și preocupărilor noastre, banii pot fi expresia celor mai înalte responsabilități ale noastre. Când banii se află în centru, noi ne pierdem calea. Starea firească a sufletului este pacea și ne putem întoarce oricând acolo, dacă ne eliberăm de obsesia pentru acumularea excesivă de bunuri materiale.  

Gáspár: Recunosc că, nici în prezent, nu-mi este tocmai ușor să vorbesc despre bani. Mai ales atunci când mintea mea anticipează că va fi o conversație dificilă și voi trăi emoții de frică, rușine sau jenă. Cu toate acestea, știu cât este de important să nu evităm acest subiect, să-l normalizăm și să ne tolerăm emoțiile. Îmi povestea o cunoștință că îi este mult mai ușor să vorbească cu prietenele ei despre sex sau moarte, decât despre bani. Ce sfaturi ai pentru persoanele care încă nu au citit cartea, dar care simt că au mare nevoie să-și transforme raportarea față de bani? 

Lynne Twist: Vă rog să citiți cartea!  

GáspárCum au primit cartea cititorii care cred mai mult în ideea că banii trebuie să și-i facă toată lumea? Cei care consideră că nu au nicio responsabilitate față de semenii mai puțin înstăriți financiar?   

Lynne Twist: Cartea a fost o revelație pentru mulți oameni înrobiți de ideea de a acumula din ce în ce mai mulți bani. Ei au reușit să se elibereze din acest cerc vicios și să conștientizeze suficiența, aprecierea, recunoștința și generozitatea. 

℗PUBLICITATEGáspár: Spui în carte că „suficiența este revendicarea puterii lucrurilor deja existente“. Și Doamne, cât mult sens au acest cuvinte în lumea mea interioară. Sunt asemenea unei mantre pe care merită să o repetăm, cât mai des, pentru a ieși din capcana neîndestulării și a consumerismului. Sub ce formă le-am putea cultiva copiilor și adolescenților o mentalitate bazată pe suficiență și îndestulare? Cum le putem crea o moștenire bazată pe destul?   

Lynne Twist: Dacă noi, ca părinți, trăim în spiritul suficienței și îndestulării, copiii noștri vor prelua acest mod de gândire și viziune asupra lumii. Exprimarea și exemplificarea recunoștinței și generozității creează un câmp sau ecosistem de încredere de sine și bucurie de a contribui. Moștenirea ta sunt copiii, nu bunurile materiale pe care le lași în urmă.

GáspárCe înseamnă pentru tine adevărata bogăție și ce ai învățat de la Maica Tereza cu privire la grija față de ziua de mâine?   

Lynne Twist: Oricine poate avea acces la adevărata bogăție, dacă acceptăm „îndestularea“ la care toți avem acces. Cuvântul bunăstare se leagă de starea de bine, și aceasta este bogăția pe care ne-o dorim cu toții. Maica Tereza m-a învățat că fiecare ființă umană este o comoară și ea îl vedea pe Christos în orice om. Ea nu era preocupată atât de viitor, cât de frumusețea și desăvârșirea zilei de azi. 

Gáspár: Atât în carte, cât și în numeroasele tale discursuri de pe YouTube (pe care le-am ascultat cu foaia în față și creionul în mână), recunoști că ceri bani și că ai ajuns să faci asta foarte bine. Desigur că te referi la rolul tău de activistă și strângătoare de fonduri. Ce te motivează pe acest drum și sub ce formă se leagă ceea ce faci atât de bine de copilăria ta sau moștenirea psiho-relațională dobândită din familie și generațiile anterioare?    

Lynne Twist: Mama mea a fost o militantă foarte înflăcărată și energică pentru cauzele epocii ei. Era generoasă din fire și se implica în problemele lumii, în special dreptatea socială și libertatea. Tatăl meu a fost muzician și găsea muzicalitate în orice voce și armonie și frumusețe în lume prin intermediul artelor creative. Eu am crescut într-un tsunami de iubire. 

Gáspár: Un concept nou-nouț pentru mintea mea, unul care, cu sinceritate, recunosc că-mi era străin până să-l citesc la tine este legat de „cartea de credit ecologică“. Și anume că luăm mai mult de la pământ decât poate el produce. În termeni financiari, trăim pe datoria unei cărți de credit ecologice pe care nu vom putea să o plătim niciodată. Ce înseamnă, mai exact, aceste datorii ecologice și cum împovărează asta generațiile viitoare?  

Lynne Twist: Avem șansa noi și generațiile viitoare să refacem și să regenerăm toate ecosistemele esențiale ale acestei planete. Avem totodată șansa să recreăm sensul umanității și felul în care ne raportăm la viață. Aceasta este sarcina următoarelor șapte generații și toți trebuie să ne aducem contribuția.

Gáspár: Am ajuns și la ultima întrebare, și regret pentru că aș mai fi avut foarte multe să te întreb. Dar pentru că nu vreau să le răpesc cititorilor plăcerea de a citi cartea, aflând prea multe în avans, aș vrea să încheiem acest interviu cu întrebarea – Cum arată o relație sănătoasă cu banii și ce înseamnă să ne aliniem banii și sufletul?

Lynne Twist: O relație sănătoasă cu banii înseamnă ca în centrul vieții tale să stea relațiile cu ceilalți oameni, cu comunitatea, cu Pământul, cu generațiile viitoare. Atunci banii devin expresia grijii și iubirii pentru toate acestea. Astfel banii vor reprezenta o completare fericită a felurilor în care îți poți manifesta dragostea de viață. 

Gáspár: Mulțumiri și infinită recunoștință pentru tot ceea ce faci și pentru această carte care are forța de a schimba vieți!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0