Skip to content

Dragă Rebecca, este o mare bucurie să facem acest interviu acum, într-un moment important pentru comunitatea Imago din Romania, de curând a fost publicată cartea Terapia imago: știința relațiilor și când se împlinesc șapte ani de când imago și-a început călătoria în România. În 2015, Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt (fondatorii teoriei relaționale imago) au vizitat România, iar în 2016 am demarat programul de formare clinică de bază în Terapia Relațională Imago, coordonat de tine. Între timp, primii terapeuți Imago și susținători de workshopuri au absolvit cursurile de formare în Romania, și în curând vor fi certificați și primii supervizori clinicieni. Prin urmare, întrucât tu ai contribuit activ la întemeierea comunității Imago în România, sunt extrem de încântat că putem avea această conversație adevărată.

Gáspár: Tu ești unul dintre coordonatorii de cursuri Imago care vin cu plăcere în această parte a lumii, în special în România și Estonia. Călătoria din Washington, unde locuiești, este anevoioasă, dar vii mereu cu multă energie și bună dispoziție. Ce reprezintă pentru tine aceste călătorii în Europa și ce ai descoperit despre locuitorii acestor țări?

Rebecca Sears: M-am simțit atrasă de țările din estul Europei, aflate cândva sub ocupație sovietică, încă din 1968, când am vizitat zidul Berlinului. Am știut atunci că menirea mea este să construiesc punți, nu ziduri. Mi-am dorit să înțeleg și să mă conectez cu ceilalți și să îmi devotez viața distrugerii barierelor. Învăț încă multe despre prietenii, colegii și studenții mei din România și Estonia (și Rusia) și le simt vitalitatea chiar scriind aceste cuvinte! În primul rând, toți avem aceleași dorințe și nevoi, nevoia de conectare, de siguranță, de fericire, toți avem aceleași suferințe și temeri, mai ales teama de singurătate. Există adaptări și strategii specifice fiecărei culturi și țări, modul propriu de a face față dificultăților. De pildă, voi, românii, sunteți foarte pasionali și dârji. Vă implicați pentru a crea o viață mai bună. Întreaga lume vede înflăcărarea și dăruirea atunci când ieșiți în stradă pentru dreptate sau mergeți la granița cu Ucraina să întâmpinați refugiați. Da, sunteți pătimași și curajoși! Estonienii sunt „cei tăcuți din umbră“, cei care pregătesc în tăcere terenul pentru orice va răsări acolo. Uneori când sunt acolo trebuie doar să aștept să văd ce mai creează și să mă minunez. Desigur, acesta este modul meu de a percepe lucrurile, întrucât am norocul să-mi fi creat conexiuni profunde în ambele țări.

Gáspár: Am amintit că au trecut șapte ani de când terapia Imago s-a dezvoltat în România. Am putea spune că a ajuns la vârsta școlară. Te-aș întreba, deci, care consideri că sunt cele mai importante șapte principii ale științei relațiilor Imago?

Rebecca Sears: Șapte principii…

  1. Toți oamenii sunt conectați și au nevoie de conectare. Este dureros când nu o simțim.
  2. Ne-am adaptat extraordinar pentru a nu mai simți durerea și dezamăgirea separării. Aceste strategii au funcționat în trecut, însă în prezent ne țin prizonieri în propria viață.
  3. Avem nevoie de un mediu sigur, predictibil pentru a crește și a ne dezvolta și pentru a dori să ne modificăm în mod conștient vechile tipare de supraviețuire.
  4. Ne alegem / suntem atrași de parteneri intimi diferiți de noi, care ne pot ajuta să creștem în continuare.
  5. Conflictul înseamnă potențial de creștere și transformare și invitația pentru o mai mare conștientizare.
  6. Dialogul structurat Imago creează un mediu sigur, predictibil, în care partenerii de cuplu pot să creeze și să integreze conectarea empatică și diferențiată. 
  7. (conectarea diferențiată) Este cel mai greu lucru de îndeplinit, din cauza creierului nostru arhaic, bazat pe supraviețuire. Trebuie să ne ajutăm și sprijinim unul pe celălalt în această aventură palpitantă de descoperire a posibilităților. Un terapeut Imago și un coleg experimentat este esențial pentru a face tranziția prin acest proces interesant, dar adesea dureros.

Gáspár: Te apreciez enorm, am învățat foarte multe de la tine și încă aflu lucruri noi în cursurile și workshopurile tale sau într-o simplă conversație cu tine. Apreciez în mod special două lucruri: căldura și delicatețea pe care le transmiți, reprezentative pentru terapia relațiilor Imago. Prin urmare, aș vrea să te întreb care crezi că sunt principalele calități pe care un terapeut Imago trebuie să le aibă, din punctul tău de vedere? Ce îl diferențiază de alți terapeuți?

Rebecca Sears: Îți mulțumesc pentru compliment, Gáspár, îl primesc cu toată inima. Terapeuții Imago își dau voie să învețe că toți suntem conectați și avem nevoie de această conexiune! Trainingul ne invită să învățăm împreună ceea ce încercăm să învățăm cuplurile să facă, adică să depășim strategiile de supraviețuire învechite, să creăm un mediu sigur unde să ne putem înfrunta durerea și fricile și să simțim că „împreună câștigăm“. Exersăm în mod repetat dialogul. Eșuăm și reușim și ne încurajăm unul pe altul. Abia apoi putem cu adevărat să înlesnim călătoria unui cuplu de la deznădejde către posibilitate, speranță și conștientizare. Terapeuții Imago se abțin să emită judecăți sau soluții (cel puțin încercăm!). Știm să creăm acel context de posibilitate în care doi oameni să se simtă în siguranță și să se exprime, să interacționeze, să exploreze, să tolereze diferențele și să regăsească sentimentul de apreciere care i-a atras unul la celălalt! Terapeuții Imago sunt neînfricați, optimiști, autentici și foarte competenți!

℗PUBLICITATE



Gáspár: Am vorbit despre recenta carte a lui Harville și Helen, tradusă și în limba română. Cum ți s-a părut cartea la prima lectură și ce te-a surprins sau ți-a dezvoltat concepția asupra terapiei Imago?

Rebecca Sears: Ultima lor carte, pe care o consider senzațională, îmi dă încă bătăi de cap. Primele capitole despre fizica cuantică au fost dificile. [Râde] Mă pricep mai bine să experimentez și să cred în conexiunea dintre noi. Apreciez în mod deosebit claritatea și simplitatea metodei prin care se creează siguranța, ce trebuie să aflăm și să împărtășim despre noi înșine și pașii eficienți și logici pentru terapeuți și cupluri. Munca de creștere și conștientizare Imago nu este simplă, din cauza opoziției creierului nostru arhaic, însă sunt foarte utile explicațiile simple și raționale și pașii ușor de urmat. Nu este un proces misterios, accesibil doar lui Dumnezeu și terapeuților experimentați! Iubesc această carte pentru că te face pe tine, ca terapeut, să spui „Da! astfel pot ajuta un cuplu în mod real și eficient!“ Mă alătur altor specialiști și colegi în procesul de transformare a culturii, o relație pe rând! Desigur, și tu mă îndemni să termin cartea și să o folosesc mai mult în cursurile de formare.

Gáspár: Anul trecut a luat ființă în România Academia de Terapie Imago, entitatea de specialitate ce coordonează activitatea terapeuților și studenților Imago. Ce părere ai despre cum s-a dezvoltat comunitatea în țara noastră și cum te simți știind că ai contribuit enorm la asta?

Rebecca Sears: Mă simt extrem de mândră, ca o mamă care își vede puii zburând chiar mai sus decât ea! Ultima dată când am sosit în România m-am îmbolnăvit de Covid și nu am putut să susțin cursul. Prima mea reacție a fost „Vai, nu! Nu pot să țin cursul și sunt singura care îl poate ține!“ Dar voi ați construit o echipă întreagă în România! Este dificil când creierul tău îți spune că trebuie să fii cel mai bun. Și, desigur, chiar ești! Totodată încerci să creezi o organizație în care „împreună suntem cei mai buni din Romania”. Uluitor! Și văd zâmbetul pe fețele voastre când începeți să credeți și să concretizați asta!

Puneți-vă centura de siguranță! Ne punem pe treabă și ne susținem reciproc în acest proces în care ne dezvoltăm sufletul, ne examinăm fricile, devenim terapeuți și parteneri mai buni și ne simțim bine făcând asta! Sunt rare ocaziile când terapeuții și profesioniștii implicați la nivelul comunității colaborează și își sprijină reciproc dezvoltarea. Astfel, putem să facem asta în mod empatic și în siguranță pentru cei care ne cer ajutorul și au încredere în noi. Este cursul meu preferat!

Gáspár: Nu putem încheia această conversație fără să ne întoarcem la conceptul de cuplu. În Terapia imago: știința relațiilor, autorii sugerează că problema relațiilor de cuplu contemporane este focusarea pe exprimarea negativității. Ce recomanzi pentru a face tranziția de la negativitate la siguranță și conectare emoțională?

Rebecca Sears: Ah, da, negativitatea… încă o mai am și eu. Și tu… Creierul nostru reptilian responsabil de supraviețuire întreține această negativitate. Noi putem să alegem și să încercăm să punem în aplicare conceptul de „a face primul pas“. Alege să mulțumești partenerului pentru ceva, sau vânzătorului de la magazin pentru efortul său, sau prietenului tău pentru că îți este prieten. Este dificil să faci daruri fără să aștepți ceva în schimb, însă gândește-te că recompensa ta este capacitatea ta de a face un dar! Gândește-te: Sunt recunoscător! Găsește acea fărâmă de recunoștință, fie ea mare sau mică, exprim-o, respiră și nu te mai gândi la ea. Îți garantez că te afli pe drumul cel bun. Și da, întotdeauna mai este ceva de făcut!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0