Skip to content

Invitata acestui episod din seria #EpicTalk – The Podcast by Boiron este Laura Cosoi. În discuția moderată de jurnalista Andreea Brașovean, cele două au pornit o amplă dezbatere cu privire la parenting, relația de cuplu, alimentația copiilor și cum se schimbă viața de familie odată cu nașterea celui de-al doilea copil.

Pentru a vă stârni curiozitatea, iată câteva dintre mesajele-cheie transmise de Laura:  

• Partenerul meu este cel mai important ajutor al meu. Când este el lângă mine, simt că pot să fac orice. Îmi dă încredere și, de fapt, de asta are nevoie o femeie. De multe ori chemăm o mamă, o bonă, chemăm pe cineva să ne ajute, dar nu primim ajutorul din direcția din care avem nevoie. Cred că relația sănătoasă pe care o ai cu partenerul de viață poate să ducă la rezultate fantastice. 

• Cosmin e un om foarte implicat, lucrează foarte mult, lucrează noaptea, se trezește la 4 dimineața și încercăm să ne organizăm să fim bine și împreună, și pentru copiii noștri.

• De doi ani de zile nu am ieșit nicăieri fără copii, dar nici nu ne dorim. Am ieșit înainte destul, putem spune că nu ne lipsesc serile în doi. Unde mergem, mergem împreună cu fetele.

• Esența este că atunci când vine un copil pe lume, nu îți aparține. Este un copil pe care tu trebuie să îl ghidezi, trebuie să îl crești frumos, îl duci pe drumul lui, îl educi, îi oferi grijă, atenție, iubire, copilul nu are nevoie de alte lucruri. 

• Cred foarte mult că e important să nu îi prezinți copilului o imagine falsă despre familia ta. Dacă există tensiune uneori, lucruri mărunte, suntem obosiți și ne mai certăm, conflicte mici, de zi cu zi, mi se pare sănătos să facă parte din aceste povești de viață și să vadă că se și rezolvă și că mami și tati se iubesc la fel de mult, chiar dacă se mai ceartă. 

• Copiii sunt oglinda noastră și prind mai repede ce observă la noi decât ce le spunem. 

• Cred în puterea „NU-ului“ fără explicații. În viața asta, noi primim „NU-uri“ fără să ni se explice, dar parentingul din zilele noastre pare să spună că e bine ca întotdeauna să îi explici copilului tău. Funcționează în marea majoritate a timpului și a situațiilor, însă în viață ajungi să îți spună cineva „nu“ și nu o să știi să îl primești pentru că tu tot timpul ai nevoie de explicații. 

• Evident că nu o să putem să atingem niciodată rețeta perfectă de creștere a copilului, dar eu mă raportez la oamenii aceia simpli, de la țară, care își lasă copiii liberi și fericiți și desculți.

• Nu sunt o mamă atât de zen cum par. Știu că există pericole, dar o las să descopere lumea în felul ei. 

• Eu având soră, având o relație foarte apropiată cu sora mea, am știut cât e de important să ai pe cineva cu care să poți să ai aceleași subiecte de discuție, aceleași preocupări. Merg foarte mult pe instinctul meu și cred că Rita și Vera vor avea o relație fantastică. 

• Eu sunt o persoană optimistă care vede plinul paharului, în tot ce înseamnă viața mea. 

• Din punctul meu de vedere există femei, bărbați și mămici. Nu mai suntem ca înainte, se distanțează destul de mult mămicile de femeile care erau înainte. 

• Copilul trebuie să știe că uneori suntem obosite și trebuie să stăm zece minute liniștite. Dacă „jertfim“ prea mult, nu facem decât să creștem niște copii inadaptați care nu știu că există momente în care nu suntem disponibili. 

℗PUBLICITATE• Este bine să te raportezi corect la venirea pe lume a unui copil pentru că nu poți să îți imaginezi că viața ta va fi ca înainte. 

• Comparația mi se pare că face rău, în general. Fiecare are bagajul lui.

• Nu mă deranjează comentariile negative. Uneori aș vrea să le ajut pe cele care lasă astfel de comentarii și le spun că ar fi bine să se uite la ele, la ce se întâmplă în viața lor. Faptul că vii și lași un comentariu, asta spune multe despre tine. 

• Unele femei își „canibalizează“ soții, iar ei nu mai au loc nicăieri. Aici a fost rolul lui Cosmin. La o oră după ce am născut, mi-a luat-o pe Rita și am crezut că fac ca un animal. Mi s-a părut că o ia de tot. Mi-a zis că el consideră că și el trebuie să aibă o relație cu copilul și că e foarte important să se apropie și el de copil.

• Multe mame cred că atunci când au născut, pot face ce vor cu copilul, că e proiectul lor: dacă au băieți, să creeze bărbatul pe care nu l-au avut niciodată, dacă sunt fetițe, vor să le facă femeile care nu au reușit ele să fie niciodată. 

• De aici încep conflictele, să îi spui soțului tău că îl primești după un an în pat. Păi, e complicat după atâta timp. Dacă nu există relația de soț-soție, iar tu consideri că dormi cu copilul în pat până la patru ani, e complicat să îți vezi de viața ta. Copilul nu are nevoie doar de o mamă, are nevoie să vadă un cuplu sănătos și multă iubire. 

• Mai ales Cosmin este precaut când vine vorba de medicamente. Credem amândoi în medicamente în momentul în care e cu adevărat nevoie, nu iei repede o pastilă să îți treacă ceva, inclusiv cu copiii. Copiii sunt mult mai puternici decât credem noi. 

Cartea oferită cadou Laurei Cosoi este Parenting: Cum să creștem copii inteligenți emoțional, semnată de dr. John Gottman și publicat la Editura Pagina de Psihologie. 

Mesaj din partea psihologului relațional Gáspár György

Parentingul este o îndeletnicire personală; fiecare părinte are libertatea de-a decide cât de mult și, mai ales, sub ce formă se implică în viața copilului, dar este important de știut că prezentul și viitorul celui mic depind, în special, de calitatea relației pe care o are cu părintele. Dincolo de asigurarea unui cămin, a resurselor materiale și a protecției fizice, copiii au nevoie, pentru o dezvoltare armonioasă, de o prezență conștientă și constantă din partea părinților. Cea mai frumoasă, dar și cea mai dorită jucărie de către copii este fața cunoscută și prietenoasă a părintelui. 

În viața de familie a fiecăruia dintre noi există zile bune și zile mai puțin bune, momente de veselie și de tristețe, unele experiențe înălțătoare și altele de creștere psihologică. Nimeni nu are viața și familia perfectă, iar acceptarea acestora ca parte a condiției umane ne poate ajuta să fim părinții de care copilul nostru are atât de multă nevoie.  

Niciun copil nu are nevoie de un părinte perfect care să nu greșească sau care să-i facă mereu pe plac. Însă fiecare pui de om are nevoie de părinți suficient de buni, curioși de nevoile de dezvoltare ale copiilor și adolescenților, dispuși să-și flexibilizeze gândirea, să-și cultive inteligența relațională și să își verbalizeze emoțiile într-un mod cât mai înțelept posibil. Pe curând!

Abonează-te aici și poți vedea și celelalte episoade din #EpicTalk – The Podcast, un proiect susținut de BoironApple PodcastSpotifyGoogle PodcastsAnchor FM sau YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0