fbpx
skip to Main Content

Invitata celui mai recent episod din seria #EpicTalk – The Podcast este medicul nutriționist Mihaela Bilic. În discuția moderată de jurnalista Andreea Brașovean, tema discuției a fost relația cu mâncarea și modul în care putem să vindecăm această legătură esențială din viața noastră. Doctorul Mihaela Bilic a publicat mai multe cărți pe această temă și o bună parte dintre acestea sunt disponibile în librăria online a Paginii de Psihologie.

Pentru a vă stârni curiozitatea, iată câteva dintre mesajele-cheie transmise de Mihaela:

• Atât de mult au fost învinovățiți oamenii pentru kilogramele în plus (și aici cred că e moda americană), pentru poftele și plăcerile alimentare, încât acum ne va lua ani buni să le spunem că e normal să fie așa și că nu pofta și nu plăcerea îngrașă, ci mai degrabă lipsa de control și vărsatul nădufului, atunci când confunzi mâncatul emoțional cu mâncatul de plăcere. În momentul în care te învinovățești, acel mâncat emoțional se transformă în mâncat compulsiv.

• Mi-am dat seama că relația cu mâncarea spune multe despre noi și ajung în sufletul pacienților într-un fel în care nici măcar nu mi-am propus. Ei se destăinuie și afli multe despre psihicul lor, despre slăbiciunile lor punându-le întrebări despre mâncare și aș spune că un medic nutriționist ar trebui să ia în calcul și partea asta de psihoterapie și psihologie pentru că acolo, în relația cu mâncarea, omul se trădează.

• Relația pe care o ai cu mâncarea spune multe despre tine. Și în cazul meu, relația cu mâncarea a avut mai multe etape. Mi-am construit cariera pornind de la o căutare a mea personală legată de mâncare. Întotdeauna am avut o problemă cu silueta și am fost excesiv de pofticioasă și de mâncăcioasă pentru cât îmi permitea ea. 

• Până nu am rezolvat eu problemele mele personale, nici relația mea cu mâncarea nu a fost împăcată. Acolo unde ne mințim, suntem într-o negare, evităm întrebările sau lucrurile dureroase legate de viața noastră, mâncarea întotdeauna ne arată adevărul. 

• Ca nevoi de bază avem aerul, apa, apoi avem tandrețea, apoi avem mâncarea. Înainte de mâncare, putem trăi doar cu apă și aer, dacă avem dragoste și tandrețe, iar mâncarea este pe locul următor.

• Avem cu toții anumite momente mai grele, dar nu ceva grav, momente de zi cu zi pe care francezii le numesc „intoleranță emoțională“. Noi avem această intoleranță la emoție și cum simțim ceva, mâncăm ca să ne treacă. Noi pansăm, acoperim cu mâncare tot ce înseamnă trăiri. Viața nu poate fi parcursă fără să o simțim.

• Le spun oamenilor atunci când, cred ei, au o problemă cu mâncarea, atenție mare pentru că atunci când dăm mâncarea la o parte s-ar putea să nu fim pregătiți să vedem realitatea și adevăratele probleme din viața noastră, care sunt mult mai greu de rezolvat decât o farfurie de mâncare și o cură de slăbire. 

℗PUBLICITATE• Eu aș spune că poate zece la sută sunt probleme medicale când vine vorba de nutriție și restul sunt probleme de suflet. 

• Relația sănătoasă cu mâncarea înseamnă să mănânci când îți e foame, să te oprești când te-ai săturat și chestia asta să fie și în armonie cu silueta ta și să ocupe din energia pe care o consumi zilnic, undeva între 10 și 20 la sută. 

• Celor care au o relație dificilă cu mâncarea ce le-ai transmite? Le-aș spune să aibă curaj să privească în interior și să se împrietenească cu ei. Au confundat, poate, lupta cu viața și au transformat-o în lupta cu mâncarea. Să lase deoparte acest război pentru că s-ar putea ca în momentul în care spun STOP războiului cu mâncarea, s-ar putea să se producă o stare de liniște și de bine în viața lor.

Cartea oferită cadou Mihaelei Bilic este Dansul fricii, un volum semnat de dr. Harriet Lerner și publicat la Editura Pagina de Psihologie. 

Mesaj din partea psihologului relațional Gáspár György 

Vă salut cu mare drag, numele meu este Gáspár. Una dintre cele mai complicate și dificile relații din viața noastră e aceea cu mâncarea. Felul în care ne raportăm la comportamentele noastre alimentare și atenția pe care o îndreptăm asupra relației cu mâncarea nu ar trebui să fie neglijate din simplul fapt că aceasta este o relaționare care durează întreaga viața. Puțini dintre noi suntem conștienți de funcțiile reale pe care le îndeplinește comportamentul alimentar în existența noastră – iar această lipsă de cunoaștere ne poate costa destul de mult din punct de vedere fiziologic, dar și emoțional. Atunci când suntem stresați sau copleșiți de emoții, ajungem să mâncăm fie prea mult, fie prea puțin – astfel, pentru o bună parte dintre noi, comportamentul alimentar a devenit un mijloc de autoreglare emoțională. Pentru o viață sănătoasă, este important să ne analizăm relația cu mâncarea – să ne înțelegem cât mai bine obiceiurile și să eliberăm comportamentele alimentare de sub tirania responsabilității emoționale. Mâncarea nu trebuie să țină loc nici de dragoste și nici nu trebuie să fie scut de protecție afectivă. Mâncăm atunci când ne este foame și nu atunci când ne este greu personal sau relațional. Un comportament alimentar sănătos se construiește în timp, iar acesta poate să reprezinte un excelent proces de auto-cunoaștere și dezvoltare personală. Pe curând!

Următorul episod din #EpicTalk – The Podcast va apărea pe 25 decembrie și-l are ca invitat pe Marius Manole. Abonează-te aici și poți asculta și celelalte episoade din #EpicTalk – The PodcastApple PodcastSpotifyGoogle PodcastsAnchor FM sau YouTube.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută