Skip to content

Una dintre cele mai longevive și complicate relații pe care le avem, pe parcursul existenței noastre, este cea cu banii. Banii, care sunt o invenție a omului, au ajuns să capete atât de multă putere, încât acoperă cu umbra lor multe alte aspecte esențiale pentru starea noastră de bine. Despre relația oamenilor cu banii și despre cum putem face schimbări în ceea ce privește această relație au povestit jurnalista Andreea Brașovean și psihologul Gáspár György, în cel mai recent episod din #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.on.

Chiar dacă pare ciudat de crezut, relația noastră cu banii a început cu mult înainte ca noi să devenim conștienți de aceasta. Primele lecții le-am învățat văzându-i pe părinții noștri interacționând cu banii, iar apoi, mesajele verbale și nonverbale pe care le-am primit în legătură cu aceștia ne-au modelat credințele și raportarea. Cu toate acestea, extrem de rar ajungem să găsim disponibilitate și timp pentru a analiza cu maturitate care sunt aceste credințe și lecții moștenite de acasă și cum ne sabotează ele relația cu banii. Pe parcursul discuției, Gáspár împărtășește mai multe informații personale despre legătura lui cu banii și ne vorbește inclusiv despre cum putem schimba energia negativă și paradigma neîndestulării financiare, cu o energie a prosperității și bunăstării.

Una dintre ideile cheie ale acestui episod din podcast este faptul că banii nu trebuie să reprezinte corvoada vieții noastre și nici să devenim noi sclavii acestora, iar pentru a ajunge la ceea ce Gáspár numește mindfulness financiar avem nevoie să lucrăm, înainte de toate, cu convingerile și limitările minții noastre.

Test: Eu și banii

Unul dintre exercițiile utile în acest sens este cel prin care căutăm răspunsuri sincere la următoarele întrebări:

℗PUBLICITATE  1. Ce înseamnă banii pentru mine?
  2. Care sunt emoțiile pe care le simt când vine vorba despre bani?
  3. Ce informații despre bani am primit, în familia în care am crescut? Care dintre acestea sunt fapte concrete și care sunt simple ficțiuni?
  4. Ce deprinderi sănătoase și nesănătoase am dobândit în familia de origine, în ceea ce privește banii?
  5. Care sunt emoțiile și sentimentele pe care le asociam cel mai des cu banii, în copilărie?
  6. Care au fost momentele de succes sau eșec financiar din viața părinților mei?
  7. Care sunt cele mai importante lecții despre bani pe care le-am învățat în familia în care am crescut?
  8. Care sunt miturile despre bani care-mi ghidează comportamentele?
  9. Cât îmi este de ușor să-i primesc și să-i dau?
  10. Ce am nevoie să schimb în relația mea cu banii?

Concluzia conversației dintre Andreea și Gáspár este aceea că banii nu sunt echivalentul cuvântului „fericire“, dar nu sunt nici „ochiul dracului“. Dacă aruncăm o privire curajoasă asupra propriei vieți, vom descoperi că banii ne fac să simțim mai degrabă frică și anxietate, nu bucurie și satisfacții. Dar vestea bună este că relația cu banii nu trebuie să fie una eminamente negativă, stresantă și definită de rușine sau vinovăție. Important este să conștientizăm că putem face schimbări și să alegem să descoperim ce este mit și ce este adevăr în ceea ce privește circuitul banilor în viața noastră.

Cărțile recomandate de Gáspár ca lectură aferentă acestui episod sunt:

Întregul episod este disponibil în format video pe YouTube, iar versiunea audio este disponibilă pe platformele de podcast: Spotify, Apple podcast, Google podcasts sau Achor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0