Skip to content

Invitata acestui episod din seria #EpicTalk – The Podcast este Amalia Năstase. În discuția moderată de jurnalista Andreea Brașovean, cele două au pornit o amplă dezbatere cu privire la rolul și importanța femeii în societatea românească, de la provocările profesionale, până la cele personale.    

Pentru a vă stârni curiozitatea, iată câteva dintre mesajele-cheie transmise de Amalia:  

• A fost un an greu, ca pentru toată lumea, dar noi am încercat să facem, din ce am avut, ceva care să dea un sens trăirii noastre.

• Rutina mi se pare cel mai periculos lucru, în viața oricui. Eu cred că doar necunoscutul ne ajută se creștem. 

• Cel mai mult îmi plac oamenii care intră în tine și spun „dacă nu era Ilie Năstase, nu erai nimeni!“ Iar eu le răspund „da“. Nu mai au ce să spună la asta. Trebuie să înțelegi că oamenii ăștia care fac comentarii urâte au avut niște dezamăgiri, nu au putut să se realizeze, au avut niște frustrări și nu e locul meu să mai dau și eu pe jos cu ei.

• În România, femeia este baza societății. Femeia ține în spate o familie, muncește, e responsabilă cu activitățile copiilor de la școală. Foarte puțini bărbați fac toate astea la un loc. 

• Nu sunt feministă. Cred că avem nevoie de meritocrație. Nu am fost discriminată vreodată pentru că sunt femeie. Asta pentru că nu m-am gândit vreodată că sunt slabă pentru că sunt femeie. Nu am avut această gândire și atunci nu mi s-a întâmplat lucrul ăsta. 

• Mie tot timpul îmi e frică de ceva, că am riscat prea mult pentru familia mea, că din cauza mea poate suntem într-un risc, că eu puteam să fiu mai potolită, am chestiile astea cu care crești, că femeia trebuie să fie la locul ei și astea tot timpul se bat în capul meu. Bineînțeles că mereu câștigă Jenny from the block. E o bătălie între partea emoțională și cea rațională. Mă bucur că mereu câștigă zona asta mai nebună.

• La 11 septembrie 2001 eram la New York și am trăit toată nebunia aia de acolo. A fost atât de puternică realizarea că viața se poate sfârși într-o secundă, că nu ai cum să alegi când te duci. Mi-am dat seama atunci, la 11 septembrie că noi nu controlăm nimic din viața noastră. În toată acea nebunie mi-am dat seama că nu poți controla nimic și decât să stai toată viața să muncești ca chiorul, să nu te duci în vacanță și pe urmă să îți cadă un avion în cap, mai bine te distrezi, te distrezi cu copiii tăi, fă experiență din tot ce câștigi. Trăiți-vă viața! 

• Eu când sunt EU, câștig pe oricine. La întâlnirile cele mai importante încerc să nu îmi astup mintea cu lucruri pregătite care nu sunt pentru mine. Eu spun adevărul, spun ce am de spus, dacă cel din fața mea înțelege, bine. Se întâmplă să nu ieși întotdeauna victorios, dar nu trebuie să te încarci cu niște informații pe care nu le înțelegi. 

℗PUBLICITATE



• Dacă tu trebuie să câștigi o chestie mințind și păcălind, înseamnă că nu trebuia să câștigi acel lucru. De-asta sunt foarte mulți oameni bogați și nefericiți, e foarte multă minciună în viața lor. Se spune că mai bine plângi în Mercedes decât în autobuz. Sincer, nu știu ce să zic, e tot plâns.

• Cum am decis să slăbesc: m-a afectat faptul că am prezentat gala brazilor de Crăciun și aveam 96 de kilograme. Am strâns cea mai mare sumă de bani de la aceste gale și eram foarte fericită. Dar a doua zi a apărut în ziare „Amalia Năstase e obeză“. Nu au scris nici măcar „obeza de Amalia Năstase a strâns 770 de mii de euro pentru gala Salvați Copiii, dar e obeză“. Nu, au scris doar atât. Atunci am zis că e o problemă, înseamnă că umbresc cu cele 96 de kilograme ale mele orice fac bun. 

• Eu și Ilie, indiferent de discuțiile care au fost între noi, ne-am respectat foarte mult copiii și nu i-am pus în mijlocul certurilor noastre niciodată. Din start eu am pornit cu doi copii sănătoși la cap. Intrând în relația cu Răzvan a fost ușor să continui o familie care avea niște copii netraumatizați. 

• Amaliei din Rahova i-aș transmite să nu îi mai fie frică de statu-quo. M-am condiționat eu că nu eram suficient de bună, fiind o fată săraca din Rahova. Mi-am dat seama că sunt destul, așa cum sunt plecată din Rahova, o fată fără posibilități materiale, oamenii nu vorbesc cu contul meu, oamenii vorbesc cu mine. Asta le zic și fetelor, „cine vorbește cu adidașii voștri, lăsați-i să vorbească singuri, cine vorbește cu voi, poate să fie oricine, cu ăla trebuie să vorbești“. Asta i-aș spune Amaliei aia mică, „vezi că ești destul“.    

Cartea oferită cadou Amaliei Năstase este Împreună la bine și la greu, un volum semnat de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, publicat la Editura Pagina de Psihologie. 

Mesaj din partea psihologului relațional Gáspár György

Vă salut cu mare drag, numele meu este Gáspár. Fetele și femeile merită, din toate punctele de vedere, să se bucure de la fel de multe reușite profesionale ca băieții și bărbații. În secolul XXI, egalitatea de șanse nu ar trebui să mai reprezinte o surpriză pentru niciunul dintre noi. În calitate de părinți, educatori sau membrii dintr-o comunitate, cu toții avem responsabilitatea de a le susține pe fete să-și transforme visurile, cele mai mărețe, în realitate și să iasă din umbra profesională a bărbaților. Pentru a transforma acest deziderat în realitate, conversațiile despre drepturile femeilor și exemplele pozitive nu ar trebui să fie subiect marginale în nicio familie. Fetele au nevoie de exemple de bune practici, de modele pe care să le urmeze și de la care să se inspire; băieții, de asemenea, au nevoie să fie educați de mici ce presupune respectul interpersonal, ce implică o comunicare civilizată și care sunt abilitățile de bază ce determină nivelul de EQ al unui om. Foarte posibil să nu găsim nicăieri modelul perfect, în cele din urmă ființa umană este eminamente imperfectă, dar lucruri de apreciat putem identifica în viața și cariera fiecărei femei. Totul ține de cum ne disciplinăm atenția și cum ne setăm intenția, vrem să ajutăm, prin ceea ce facem, sau doar ne prefacem că facem. Pe curând!     

Următorul episod din #BraveTalk – The podcast, va fi disponibil pe 11 decembrie. Până atunci vâ invităm și ascultați de episoadele anterioare cu: Melania Medeleanu, Diana Stănculeanu, Răzvan Pascu, Laura Cosoi.

Abonează-te aici și poți vedea și celelalte episoade din #EpicTalk – The Podcast: Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts, Anchor FM sau YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0