Skip to content

În cel mai recent episod din #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.on, Andreea și Gáspár povestesc despre cum facem față sărbătorilor, indiferent că avem de decis unde vom petrece mult așteptatele momente de relaxare, de gestionat conversațiile dificile de la masa de Crăciun, de acceptat faptul că suntem singuri sau de admis că nu toți oamenii iubesc această perioadă din an.

Chiar dacă sunt așteptate cu multă nerăbdare de către majoritatea dintre noi, sărbătorile de iarnă pot include și episoade de stres și anxietate, conversații dificile sau confruntarea cu singurătatea. Drept urmare, avem nevoie de un dram de pregătire psihologică pentru a putea înfrunta suficient de bine tot ce urmează.

Din fericire, avem câteva strategii practice la care putem apela pentru a avea cu adevărat Sărbători Fericite! Printre aceste strategii se numără bunăvoința de a fi flexibili din punct de vedere cognitiv și de a realiza că momentele de sărbătoare nu trebuie să reprezinte o luptă, de asemenea, masa de Crăciun nu este nici locul și nici momentul potrivit pentru a rezolva problemele acumulate în timpul anului și mai avem posibilitatea de a alege să fim noi adulții care pot conține eventualele furtuni emoționale, fără să contribuim la escaladarea conflictului.

Înlocuiește rigiditatea cu acceptarea emoțiilor

În ceea ce privește flexibilitatea mentală, secretul este să conștientizăm că a ne impune punctul de vedere s-ar putea să nu fie de prea mare ajutor, fiind ceva mai indicat să vedem cum putem satisface nevoile tuturor celor care fac parte din familia noastră. Iar pentru a da dovadă de o astfel de maturitate relațională este nevoie să ne acceptăm emoțiile. Comportamentele noastre rigide și inflexibile apar cu precădere atunci când nu ținem cont de ceea ce ne comunică corpul și ne călcăm în picioare sentimentele. Prin urmare, chiar dacă visăm doar la a simți emoții pozitive, este firesc și natural să ne viziteze și emoțiile mai puțin confortabile. Iar pentru a face loc acestor trăiri, ajută să recurgem la exerciții de respirație abdominală, să recunoaștem că toți cei dragi nouă au cele mai bune intenții, chiar dacă preferințele acestora sunt diferite de ale noastre.

℗PUBLICITATE



Alege să faci din Crăciun o sărbătoare pentru tine

Aceste zile magice posibil să fie mai greu de gestionat pentru persoanele singure și care ușor pot cădea în capcana de a considera că sunt defecte, doar pentru că, prin comparație, arhitectura lor relațională arată diferit față de a celorlalți semeni. Dacă ne aflăm în această situație, recomandarea este să acceptăm realitatea, să evităm capcana victimizării și să vedem ce putem face pentru a ne cultiva starea de bine. Cu alte cuvinte, putem alege să facem din această perioadă o sărbătoare a sufletului, una în care să celebrăm relația pe care o avem cu noi înșine și să vedem ce putem face diferit anul care vine.

Momente de reflecție

Așa cum ne-am obișnuit deja, în fiecare episod din sezonul 4 Gáspár vine cu o serie de întrebări care ne pot ajuta să cultivăm o relație mai bună cu noi înșine. Astfel, psihologul ne încurajează să găsim răspunsurile la următoarele întrebări și poate chiar să le notăm într-un jurnal:

  1. Ce înseamnă sărbătorile pentru tine?
  2. Care este, de regulă, partea dificilă a sărbătorilor?
  3. Cum au arătat sărbătorile în copilăria ta?
  4. Ce nevoi nu ți-au fost îndeplinite de sărbători?
  5. Care este cea mai frumoasă amintire legată de sărbători?
  6. Dar cea mai dureroasă?
  7. Ce tradiții de sărbători ai adus cu tine din copilărie?
  8. Ce alegi să păstrezi și care sunt tradițiile de care simți că ai nevoie să te desprinzi?
  9. În ce acte de caritate te poți implica, pentru a aduce puțină lumină și în sufletele celor din jur?
  10. Care este acel cadou special pe care l-ai pregătit pentru copilul din tine, anul acesta de Crăciun?

Cărți recomandate de Gáspár ca lectură aferentă acestui episod:

Întregul episod este disponibil în format video pe YouTube, iar versiunea audio este disponibilă pe platformele de podcast: SpotifyApple podcastGoogle podcasts sau Achor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0