skip to Main Content

În cel mai recent episod din #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.on, Andreea Brașovean și Gáspár György abordează un subiect prea puțin dezbătut atunci când vine vorba despre psihologia relațiilor de cuplu, și anume simbioza psihologică.

Ce este simbioza și de ce este nocivă?

Potrivit terapiei relaționale imago, simbioza este lipsa de conștientizare în ceea ce privește realitatea subiectivă și a celorlalți. Simbioza stă în centrul deconectării – din punct de vedere relațional este „rana umanității“, trauma relațională. Spre deosebire de simbioza biologică, cea psihologică și emoțională este nocivă. Ideea este că „lumea mea“ este „lumea întreagă“ – nu există loc pentru mai mulți, doar pentru viziunea mea. Există loc doar pentru mine, de aceea simbioza este motorul luptei pentru putere.

Când cred că doar ceea ce fac eu este corect, asta denotă o atitudine simbiotică; atunci când critic sau disprețuiesc am, din nou, o atitudine simbiotică. Privind fenomenul în perspectivă, putem numi simbioza o moștenire transgenerațională, cauzată de parentajul inconștient și perpetuată mai departe pe calea minimei rezistențe.

Fiind simbiotic, în mod inconștient ne percepem partenerul drept un obiect de satisfacere a propriilor nevoi. Tragedia este că, dacă-l transformăm pe celălalt într-un obiect, îl privăm de umanitatea sa și acesta este marele păcat relațional. Asta ne îndreptățește să ne purtăm cu partenerul exact așa cum ne convine, fără să vedem dincolo de simbioză și fără să conștientizăm daunele pe care le producem. Îmi permit să țip la tine, să dau în tine, să te ignor, să te nimicesc – pentru că în ochii mei nu ești o persoană. Atunci când suntem simbiotici, suntem absorbiți de ego. Pe scurt, simbioza este respingerea diferențelor și mentalitatea de genul că ești de partea mea sau nu exiști.

Diferențierea este antidotul simbiozei

Pentru a putea să ne simțim în siguranță și pentru a putea evolua într-o relație, este necesar să ieșim din atitudinea simbiotică și să ne diferențiem. Diferențierea este condiția prealabilă a conștiinței și a conectării, nu există absoluturi. Diferențierea este un proces, este recunoașterea și acceptarea diferențelor, fără a-l judeca pe celălalt în niciun fel. Tolerarea tensiunii diferențelor duce la maturizarea interioară și la conturarea sinelui nostru real.

Cu toate acestea, procesul nu este simplu, și asta deoarece diferențierea activează anxietatea originală, fisura din copilărie… și întărește mecanismele noastre defensive. Pentru mulți dintre noi, oamenii, perceperea diferențelor activează centrii pericolului și stârnește creierul defensiv.

Instrumentele cheie pentru ieșirea din simbioză sunt: dialogul conștient, cultivarea curiozității față de partener și aprecierea diferențelor drept oportunități de creștere și de dezvoltare.

℗PUBLICITATEQuizz: Care este nivelul tău de simbioză?

Citește cu atenție următoarele enunțuri și răspunde la fiecare în parte cu DA sau NU. 

  1. Respingi punctul de vedere al partenerului, pentru că pare să fie în conflict cu al tău. 
  2. Presupui că partenerul știe ce aștepți de la el și reacționezi negativ când nu o face. 
  3. Îl faci pe partener să se simtă vinovat dacă vede lucrurile diferit de tine. 
  4. Îl întrerupi pe celălalt când spune ceva cu ce nu ești de acord. 
  5. Îl întrerupi pe celălalt pentru a-ți exprima propria opinie. 
  6. Subliniezi în mod repetat ceea ce greșește celălalt. 
  7. Rareori ceri feedback, dar oferi foarte des. 
  8. Presupui atunci când vorbești că celălalt ascultă și că este de acord cu tine, fără să verifici. 
  9. Presupui că partenerului îi place ceea ce îți place și ție și dacă este altfel înseamnă că are gusturi proaste. 
  10. Simți că ți-ai pierdut empatia față de partener. 

Cu cât ai acumulat mai mulți de DA, cu atât mai mare este nivelul tău de atitudine simbiotică.

În concluzie, Andreea și Gáspár ne indică faptul că ceea ce face căsnicia dificilă este indisponibilitatea partenerilor de a tolera diferențele dintre ei. Aceasta este și una dintre cauzele principale ale conflictului. Însă iubirea se naște doar dacă respectăm unicitatea celuilalt. Atunci când suntem simbiotici iubim o proiecție, o imagine, o fantezie. Precondiția iubirii este să descoperim unicitatea și individualitatea partenerului, fără critică și fără judecată.

Unicitatea celuilalt posibil să ne sperie la început, deoarece atunci când acceptăm și respectăm unicitatea celuilalt nu mai avem nicio putere asupra acestuia, nu-l mai putem controla. I l-am înapoiat lui însuși. El/ea aparține propriilor experiențe. A permite celuilalt să fie el însuși este o mare experiență relațională și spirituală. 

Cărțile recomandate de Gáspár ca lectură aferentă acestui subiect sunt: 

Întregul episod din #EpicTalk este disponibil video pe YouTube sau în format audio pe platformele Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături511
-
+
-
+
-
+
-
+
#LoveIsFun24,80 lei
-
+
-
+
-
+
Iubirea 2.044,10 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Terapia imago103,50 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Împreună45,76 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Infidelitatea39,00 lei
-
+
-
+
Rezolvă acum!51,92 lei
1
-
+
Mentori39,60 lei
1
-
+
Mintea40,60 lei
-
+
Dansul fricii25,52 lei
-
+
-
+
-
+
Parenting26,04 lei
-
+
-
+
-
+
Pianistul29,25 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Lumina din noi89,91 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
Nicio rușine58,96 lei
1
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Babum33,54 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Inimi Purpurii57,99 lei
1
Anihilare53,91 lei
1
-
+
-
+
Între lumi44,91 lei
1
Un pic mai rău26,96 lei
1
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Gust45,08 lei
1
-
+
Stephen Hawking44,10 lei
-
+
Will63,75 lei
1
-
+
Ia o piersică45,08 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Joc - Amintiri50,91 lei
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Gobi și eu31,46 lei
-
+
Subtotal
31.279,19 lei
Continuă cumpărăturile
511