Skip to content

#EpicTalk, podcastul moderat de Andreea Brașovean, revine cu alte opt episoade. Și în acest al treilea sezon, invitatul special este psihologul și psihoterapeutul Gáspár György. Cei doi urmează să dezbată o serie de subiecte precum: educația emoțională, deblocarea traumelor, nevoile de dezvoltare ale copilului, inteligența emoțională în rândul adulților, inteligența parentală, ce ne învață moartea despre viață, bagajele psihologice cu care venim de acasă sau de ce să mergem la un workshop pentru cupluri. 

Tema primului episod pornește de la înțelegerea inteligenței emoționale și prezentarea unor strategii concrete despre cum putem crește copii sănătoși emoțional și psihologic. Elementul de noutate din acest al treilea sezon este reprezentat de faptul că Andreea îi adresează lui Gáspár și câteva întrebări primite de la comunitatea celor care urmăresc podcastul, și fiecare episod se încheie cu recomandări concrete și exerciții de lucru pe tema discutată. 

De ce să le facem loc emoțiilor în viața noastră? 

Educația emoțională a fost pentru mult timp neglijată, drept urmare, este o reală provocare pentru adulții zilelor noastre să-și permită să simtă, să identifice emoțiile celor din jur și să creeze un spațiu optim pentru experimentarea acestora. Pentru a avea copii inteligenți emoțional, cineva trebuie să-i inițieze în știința emoțiilor. Iar persoanele cele mai potrivite sunt părinții și rudele apropiate. 

Ființa umană este înzestrată de la natură cu capacitatea de-a simți și a trăi emoții. Dincolo de acest dar primit odată cu nașterea, este de responsabilitatea noastră să ne dezvoltăm vocabularul emoțional, să învățăm să ne recunoaștem și acceptăm emoțiile, mai exact, să trăim cu acestea, în pace. Studiile din variatele domenii ale psihologiei au dovedit că lipsa unei educații emoționale corespunzătoare poate avea efecte negative asupra calității vieții, a relațiilor și a sănătății noastre. Majoritatea oamenilor care nu-și permit să simtă dezvoltă un deficit la nivelul compasiunii față de sine și, drept urmare, trăiesc nenumărate stări sau tulburări de natură psihosomatică. În timp ce oamenii care-și permit să simtă, care își recunosc emoțiile și le descoperă sensul au relații mult mai sănătoase și ajung să fie mai fericiți. 

Așa cum punctează și Gáspár, părinții au nevoie de câteva abilități cheie, pentru a putea să facă față emoțiilor copiilor: să fie conștienți de prezența emoțiilor (atât ale lor, cât și ale copiilor), să considere emoțiile drept oportunități de învățare și conectare, să asculte cu deschidere și curiozitate emoțiile copiilor, să-i încurajeze pe aceștia să spună ce simt, și abia apoi să recurgă la strategiile de restructurare a gândirii sau de modificare a comportamentelor. 

℗PUBLICITATE



Despre cele cinci abilități emoționale, dar și despre copilăria lor vorbesc Andreea și Gáspár pe înțelesul tuturor. 

Așa cum deja ne-am obișnuit, la finalul emisiunii avem și câteva recomandări de lectură, iar cărțile aferente acestui subiect sunt: Parenting, de dr. John Gottman și Între părinte și copil, de Haim Ginott.     

Următorul episod din #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de Eon, va apărea pe 24 iunie. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0