Skip to content

În episodul șapte din sezonul patru al podcastului #EpicTalk, găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.on, Andreea și Gáspár au abordat tema anxietății și depresiei. Acestea sunt cele mai frecvente stări psihice care ajung să ne perturbe viața, dacă nu știm cum anume să le gestionăm, și pe care avem nevoie să învățăm să le îmblânzim.

Încă din primele minute ale discuției, Gáspár ne ajută să înțelegem că anxietatea este centrată pe viitor, iar depresia pe trecut. Cu alte cuvinte, acestea reprezintă strategii prin care mintea încearcă să gestioneze situații provocatoarea prin care am trecut sau care ar urma să aibă loc. Ambele mecanisme sunt firești, important este să nu ne blocăm în pânza de gânduri negative care se nasc odată cu percepția unei amenințări sau experimentarea unei pierderi.

În funcție de fiecare dintre noi în parte, anxietatea are cel puțin cinci domenii de manifestare: fiziologic, emoțional, cognitiv, comportamental și relațional. Atunci când ne vizitează starea de anxietate, în corp simțim agitație, diferite părți devin tensionate, ne trec transpirațiile sau ne cuprind valori de neliniște ori simțim că ne doare burta. Corpul are propriul lui limbaj prin care comunică că este prea multă energie acumulată. La nivel emoțional putem percepe o frică sau teamă, alături de nervozitate sau îngrijorare. În ceea ce privește gândurile, acestea conțin scenarii sau imagini negative și cu variate pericole. Comportamentele sunt, de regulă, evitarea, retragerea sau reasigurarea. Iar în plan relațional putem observa fie o minimizare a implicării, fie o intensificare a acesteia. Deși suntem obișnuiți să utilizăm interpretările potrivit cărora anxietatea este ceva negativ, mulți psihologi vorbesc despre anxietatea funcțională. Mai exact acea stare psihologică care ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce se petrece cu noi. De aceea, starea de prezență conștientă este una dintre cele mai eficiente strategii de îmblânzire a anxietății.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


În ceea ce privește depresia, aceasta vine cu senzații de gol interior sau de amorțeală, emoțiile centrale sunt tristețea, regretul sau vinovăția. În plan cognitiv psihologii vorbesc despre prezența ruminațiilor – procese cognitive prin care reluăm la infinit o experiență din trecut, încercând, inutil, să-i schimbăm finalitatea. Comportamentele sunt mai degrabă de pasivitate, iar implicarea în relații este mult diminuată. Din punct de vedere evoluționist, depresia ne atrage atenția asupra faptului că fie am pierdut ceva important, fie ceva lipsește din viața noastră. Motiv pentru care poate reprezenta și un doliu emoțional sau nevoia de redescoperire a sensului.

℗PUBLICITATE



Quizz – Împrietenirea cu anxietatea!

Pentru a ne dobândi controlul asupra anxietății și a redeveni stăpânii propriei vieți, Gáspár ne recomandă să căutăm răspunsurile la următoarele întrebări:

  1. Sub ce formă se manifestă anxietatea mea? Care sunt semnalele după care pot recunoaște prezența anxietății? 
  2. Care sunt contextele sau situațiile de viață în care simt mai multă anxietate? 
  3. Ce îmi trece prin minte atunci când trăiesc anxietate? 
  4. Cum se simte corpul meu în momentele de anxietate? 
  5. Care sunt comportamentele în care îmi vine să mă implic? 
  6. Ce strategii am învățat să folosesc pentru a-mi gestiona anxietatea? 
  7. Care este povestea pe care mintea mea a construit-o despre anxietate? O văd ca fiind ceva negativ sau o parte firească a vieții? 
  8. Cu cine îmi permit să vorbesc despre anxietatea mea? 
  9. Ce strategii noi aș avea nevoie să utilizez pentru a-mi îmblânzi anxietatea? 
  10. Ce m-a învățat până în prezent anxietatea?

Posibil ca ultima întrebare să fie cea mai surprinzătoare, doar este în creștere numărul specialiștilor în sănătate emoțională care înglobează și perspectiva spirituală, potrivit căreia anxietatea este un învățător sau ghid spre o viață conștientă.

Cărțile recomandate de Gáspár ca lectură aferentă acestui subiect sunt:

Întregul episod din #EpicTalk este disponibil video pe YouTube sau în format audio pe platformele SpotifyApple podcastGoogle podcasts și Anchor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0