Skip to content

În ultimul episod din #EpicTalk – un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.on, jurnalista Andreea Brașovean și psihologul relațional Gáspár György ne vorbesc despre ce înseamnă parenting conștient și cum ne putem cultiva inteligența parentală. 

Așa cum deja ne-au obișnuit, Andreea și Gáspár pornesc de la subiecte generale, ajungând să puncteze câteva adevăruri pe care le simțim cu toții, dar pe care poate că nu îndrăznim să le punem în cuvinte. Iar în ultima parte a podcastului, Gáspár a răspuns câtorva dintre întrebările venite din partea ascultătorilor. 

Prezența parentală conștientă  

Despre rolul de părinte se spun multe: că ar fi printre cele mai provocatoare, că niciodată nu vom putea fi părinții perfecți sau că este un proces care nu se încheie niciodată. Adevărul este că ne obișnuim cu aceste provocări și ajungem să le facem față din ce în ce mai bine: învățăm să acceptăm că niciun copil nu are nevoie de o familie perfectă, doar de părinți suficient de buni și ajungem să descoperim că  dincolo de binecuvântarea de-a avea în responsabilitatea noastră un suflet de om, parentajul se poate dovedi și cea mai importantă lecție de creștere și transformare personală. 

Potrivit ideilor punctate de Gáspár, parentajul conștient este despre conexiunea dintre părinte și copil, dar și despre tot ce se petrece în interiorul fiecăruia dintre cele două personaje implicate în poveste. Un părinte conștient este un adult conectat cu mintea, emoțiile și comportamentele sale, care deține o bună cunoașterea de sine și care nu fuge de propria poveste de viață. În timp ce părintele inconștient este adultul care nu se cunoaște pe sine, crede că un copil oricum se dezvoltă și nu ține cont de mediul de viață al acestuia. 

Parentingul conștient implică informații, dar nu este doar știință, este și artă. Presupune ca adultul să treacă prin filtrul gândirii sale ceea ce citește, să-și permită să rămână curios și să adapteze tot ce a aflat la temperamentul copilului și la valorile familiei sale. 

℗PUBLICITATEAflă mai multe 

Ascultă întreaga conversație dintre Andreea și Gáspár, și află răspunsurile la câteva întrebări, pe care poate că ți le-ai formulat și tu.

Cărțile recomandate de Gáspár sunt: 

Inteligența parentală
Parentaj sensibil și inteligent
Creierul copilului tău
Între părinte și copil
Remisie totală

Ascultă și episoadele anterioare pe Spotify, Apple podcast, Google Podcasts, Anchor FM, YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0