Iubirea este la fel de necesară pentru starea noastră de bine precum sunt oxigenul și mâncarea. Descoperirile științifice (Fredrickson, 2013, 2023) arată că iubirea și absența ei modifică fundamental substanțele chimice din care este alcătuit corpul nostru. Iubirea pe care o simțim sau nu astăzi poate schimba literalmente aspecte-cheie ale arhitecturii noastre celulare – celule care ne afectează sănătatea fizică, vitalitatea și bunăstarea.
În aceeași paradigmă, iubirea nu este ceea ce credem sau mai exact nu este doar îndrăgostirea romantică despre care ne vorbesc romanele și filmele americane. Din punct de vedere științific, iubirea nu este exclusivistă, nu este ceva ce trebuie rezervat sufletului pereche, copilului, cercului de apropiați sau rudelor. Raza de acoperire a iubirii este mult mai amplă, deoarece iubirea înseamnă conectare. Științific vorbind, iubirea este acel micro-moment de căldură și conexiune pe care-l împărtășim cu o altă ființă vie.
Triada iubire, relații, fericire
Așa cum o prezintă diferite abordări din psihoterapie, iubirea este o emoție – fiind numită emoția umană supremă. Este o energie cognitivă – deoarece presupune să-i dorim binele celui de lângă noi. Și o acțiune – deoarece necesită să acționăm în așa fel încât să stârnim emoții pozitive în corpurile celor din jur. Este un sentiment interior extrem de plăcut. Este o stare mentală înălțătoare. Și o pornire comportamentală ce induce siguranță și pozitivitate. Iubirea se desfășoară și reverberează între și printre oameni, și prin urmare, aparține tuturor părților implicate și țesutului conjunctiv metaforic, ce-i leagă împreună, chiar dacă temporar – scrie Barbara Fredrickson, în Iubirea 2.0.
Prin deducție, contextul în care se manifestă iubirea este unul relațional. Această emoție supremă sălășluiește în conexiuni. Se extinde dincolo de granițele personale pentru a caracteriza vibrația ce pulsează între și printre oameni.
În aceeași direcție de gândire, iubirea își face cui în relațiile cu ceilalți și tot acestea sunt sursa fericirii noastre. Atunci când copilul vede și simte iubirea dintre părinții sau îngrijitorii săi ceea ce simte în corpul său este starea de fericire. Atunci când oamenii din jur ne ascultă, ne zâmbesc, ne validează și ne ating cu blândețe simțim din nou starea de iubire care ne stârnește o avalanșă de fericire.
Mai multe despre iubire
Întregul subiect despre iubire – relații – fericire a fost abordat în profunzime de către Andreea Brașovean și Gáspár György în cel mai recent episod din #EpicTalk – un podcast susținut de e.on și găzduit de Pagina de Psihologie.
Pentru mai multe informații despre acest subiect și pentru o mai bună înțelegere, Gáspár ne recomandă spre lectură: Iubirea 2.0.
Ascultă întregul episod pe Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM sau urmărește-l pe YouTube. Tot în acest episod Gáspár ne recomandă un exercițiu pentru a cultiva iubirea, fericirea și sănătatea relațiilor noastre.
Citește și: