Skip to content

În cel de al șaptelea episod din noul sezon #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de nudoarunmoment.ro, jurnalista Andreea Brașovean a fost dornică să afle mai multe despre miturile care blochează energia sexualității umane, credințe care ajung să cauzeze durere și disconfort emoțional. Astfel, împreună cu psihoterapeutul Gáspár György au abordat o serie de subiecte a căror cunoaștere poate avea un impact extrem de benefic asupra funcționării noastre personale și relaționale. 

Adevărul este că în materie de sexualitate umană, suntem cu toții victimele credule ale unor anumite mituri și asta pentru că nimeni nu primește toate informațiile potrivite, iar uneori informațiile timpurii par corecte până când aflăm că, de fapt, erau destul de inexacte. Cert este că miturile au și o serie de consecințe, chiar și cele aparent inofensive ne pot schimba comportamentul. Dacă noi credem cu toată convingerea că educația sexuală duce la o încurajare a comportamentelor sexuale în rândul adolescenților, vom face tot posibilul pentru a ține copiii și tinerii la distanță de aceste subiecte; iar încercând să-i ferim, pierdem posibilitatea de-ai proteja cu adevărat de alte pericole reale ale societății. 

Lucrurile se pot complica și mai mult, în sfera intimității umane, deoarece mare parte dintre convingerile despre sexualitate și erotism se bazează pe valori personale sau sociale, și nu pe fapte dovedite științific. Spre exemplu, credința că masturbarea în rândul adolescenților este nocivă, le poate afecta viața sexuală de la vârsta maturității în moduri în care nici nu ne putem imagina. Ideea că producerea de plăcere creată propriului corp duce la orbire, la nebunie sau incapacitatea de-a avea copii la vârsta adultă, ajunge să activeze multă frică și angoasă în corpul uman atunci când apare energia sexuală. Iar odată ce mintea s-a obișnuit cu această condiționare, anxietatea va apărea și în alte situații propice unui act sexual.    

La atingerea unor subiecte de genul: persoanele necăsătorite sau singure au cea mai bună viață sexuală, bunicii nu fac sex, prima oară când facem sex este unul dintre cele mai frumoase momente din viața noastră, gelozia este romantică sau bisexualitatea nu există – Gáspár a încercat să vină atât cu explicații bazate pe fapte dovedite științific, cât și pe experiența sa de psiholog clinician cu mai bine de șaisprezece ani de practică psihoterapeutică. Deoarece este un mulaj de informații, pe ici pe colo, Gáspár a mai formulat și câte o sugestie sau recomandare de specialitate. 

Și de această dată, informațiile din podcast sunt mai mult decât lămuritoare și pe alocuri chiar distractive. Concluzia fiind aceea că… doar pentru că sunt abordate probleme serioase, asta nu înseamnă că nu pot fi dezbătute într-un mod relaxat și amuzant. 

℗PUBLICITATE



Ascultă aici întregul episod:

Cărțile recomandate de Gáspár pe acest subiect sunt: #LoveIsFunDezvăluirea sinelui tău sexual, dar și volumele semnate de Esther Perel

Pentru a asculta și edițiile anterioare din #EpicTalk, un podcast susținut de nudoarunmoment.ro, accesează platformele Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Anchor FM sau YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0