skip to Main Content

În noul episod din #EpicTalk – un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.on, Andreea Brașovean și Gáspár György au făcut o paralelă între cele două stiluri parentale și au vorbit despre cum poate face un părinte trecerea de la un stil parental tradițional către o abordare mai conștientă. De asemenea, au oferit câteva exemple concrete și variante de răspuns, atunci când copilul și părintele se confruntă cu o tensiune relațională sau o criză.

Parentajul este una dintre cele mai importante, dificile, solicitante și provocatoare îndeletniciri de pe planetă. Am putea spune că relația care se creează între părinte și copil influențează în mare măsură inima, sufletul, conștiința și viața generației viitoare. Cu toate acestea, majoritatea abordărilor de parenting nu pun un accent prea mare pe experiența interioară a părintelui, favorizând, mai degrabă, comportamentele și managementul acestora.

Din perspectiva mai multor cercetări și observații de specialitate, parentajul conștient sau mindful parenting se numără printre strategiile de interacțiune părinte-copil cu beneficii majore atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Parentajul conștient ne cere să ne angajăm într-o lucrare interioară, atât în relația cu propria persoană, cât și în activitatea exterioară a creșterii și îngrijirii copiilor. Autenticitatea și înțelepciunea părintelui sau a îngrijitorului se dezvoltă atunci când acesta își cultivă starea de prezență conștientă, exact în timp ce relaționează cu copilul. Asta îl poate ajuta pe adult să nu intre în starea de pilot automat, să nu cadă pradă traumelor sale din copilărie și să nu lezeze nici sufletul copilului și nici dinamica cu acesta. Starea de prezență conștientă îl ajută pe părinte să descopere cine este copilul cu adevărat, ce nevoi are acesta și cum anume poate fi ghidat cu blândețe și compasiune.

Un părinte conștient nu apare peste noapte

Parentajul conștient este un proces, care se exersează zi de zi. Adultul care practică parentajul conștient păstrează în minte ceea ce este cu adevărat important, în momentul în care se angajează în activitățile de zi cu zi alături de copilul sau copiii din viața sa. Drept urmare, una dintre întrebările cheie pe care le are în minte sună în felul următor: Care este lucrul cu adevărat important în această situație?

De asemenea, în parentajul conștient se promovează ideea potrivit căreia nu doar copilul are de învățat de la părinți. Și adulții se află într-un proces de creștere și dezvoltare. Pentru ca părinții să învețe de la copiii lor, este nevoie ca aceștia să-și ajusteze perspectiva generală despre parentaj, cultivând o stare de curiozitate și flexibilitate mentală. Cu alte cuvinte, să fie atenție la emoțiile și reacțiile lor fiziologice, să facă spațiu pentru aceste trăiri și apoi să acționeze, nu în baza impulsurilor de moment, ci a valorilor de viață în care cred cu adevărat.

Parentajul conștient nu este echivalent cu parentajul permisiv. Dincolo de a fi prezenți în mod conștient, de a-l asculta pe copil și de a-i onora esența, parentajul conștient invită părintele și să fie atent la limite și disciplină. Părintele care practică acest tip de parentaj este conștient de faptul că fiul sau fiica sa are nevoie să se poată integra în comunitate. Drept urmare, promovează structura, gestionarea adecvată a emoțiilor și implicarea în comportamente pro-relaționale.

℗PUBLICITATE



Parentaj tradițional vs. Parentaj conștient

La polul opus al parentajului conștient se află strategiile tradiționale. Cele în care singurul care are ceva de schimbat, îmbunătățit și ajustat este copilul. În acest stil de parentaj, emoțiile și sentimentele copilului sunt neglijate, poate chiar desconsiderate, și tot ceea ce contează sunt rezultatele și performanțele. Literatura de specialitate punctează faptul că, adesea, parentajul centrat pe critică și pedeapsă este folosit de către adulții imaturi emoțional, îngrijitorii inconștienți cu privire la impactul pe care îl pot avea asupra sănătății mintale și emoționale a copiilor din viețile lor.

Quizz: Cât de tradițional este stilul tău parental?

Așa cum deja ne-am obișnuit, în noul sezon, Gáspár ne provoacă și la un quizz. Un mini test care ne ajută să identificăm în ce măsură practicăm parentajul tradițional sau pe cel conștient. Citește cu atenție enunțurile de la mai jos și scrie în dreptul fiecăruia: A (adevărat) sau F (fals).

  1. Un copil trebui să facă mereu ce-i spune părintele!
  2. Copilul nu înțelege cu vorba bună, drept urmare singura soluție este bătaia.
  3. Copiii sunt de două feluri: buni și răi.
  4. Regulile se execută, nu se discută.
  5. Părinții buni sunt înnăscuți.
  6. Părintele bun crește un copil fericit.
  7. Un copil de succes are cele mai bune rezultate.
  8. Părinții trebuie să dețină controlul.
  9. Copilul trebuie să știe de frică.
  10. Recompensa și pedeapsa sunt cele mai bune instrumente de disciplinare.

Cu cât avem mai multe F-uri adunate, cu atât mai clară este tendința noastră spre un parentaj conștient. Dacă avem mai multe A-uri, nu înseamnă că suntem oameni răi. Este doar un indicator al faptului că poate ar fi important și benefic să aflăm mai multe despre ceea ce înseamnă parentajul conștient.

Cărțile recomandate de Gáspár ca lectură aferentă acestui subiect sunt:

Întregul episod din #EpicTalk este disponibil video pe YouTube sau în format audio pe platformele SpotifyApple podcastGoogle podcasts și Anchor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0