Viața bună este veselă și… dificilă. Plină de iubire, dar și de durere. Și niciodată nu se întâmplă de la sine, ci se desfășoară, se derulează în timp. Este un proces. Cuprinde zbucium și calm, ușurințe și poveri, zbateri și realizări, piedici și salturi înainte, dar și căderi îngrozitoare. Desigur că, viața bună se termină cu moartea. Viața chiar și atunci când este bună, nu este ușoară. De ce? Pentru că o viață bogată – o viață bună – se făurește tocmai din lucrurile care o fac să fie grea. Viața este bună datorită relațiilor noastre. Relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. Am putea spune că acestea sunt, în câteva propoziții, concluziile de bază ale Studiului Harvard, cea mai serioasă cercetare longitudinală, care a început în 1938 și încă se desfășoară.
Relațiile contează
Scopul acestui studiu a fost să identifice factorii care contribuie la o viață fericită, sănătoasă și împlinită pe parcursul întregii vieți. Acesta a analizat o serie de aspecte, inclusiv sănătatea fizică și mentală, relațiile interpersonale, cariera, hobby-urile și multe altele. Participanții au fost supuși unor interviuri regulate, examinări medicale și anchete pentru a colecta date și informații detaliate despre viața lor.
În esență, Studiul Harvard și-a propus să descopere ce-i face pe oameni să prospere? Și generațiile de cercetători au ajuns cu toții la aceeași concluzie, ceea ce mâncăm este important, sportul contează, realizările sunt, de asemenea, utile, dar factorul-cheie este calitatea relațiilor noastre cu oamenii din jurul nostru.
Nu este vorba despre a avea orice relații, ceea ce contează sunt relațiile de calitate. O relație caracterizată de prea puțină afecțiune poate fi mai dăunătoare pentru sănătatea noastră decât divorțul. Relațiile bune – sau de calitate – sunt acelea în care există încredere, respect, siguranță și intimitate, Acestea ne pot ajuta să trăim mai mult. Și nu oricum, ci să trăim bine. Este important să ne reamintim, în fiecare dimineață, că avem nevoie de hrană, avem nevoie de mișcare, avem nevoie de un scop în viață și după cum spune Robert Waldinger, actualul director al Studiului Harvard, avem nevoie unii de ceilalți.
Drumul spre o viață bună, după cum deducem, nu este mereu unul ușor, dar este posibil să trecem cu bine prin toate provocările, dacă avem un sistem relațional care să ne ofere sprijin, susținere și suport.
Oamenii se pot schimba, relațiile se pot schimba
Despre cum ajungem să trăim o viață bună au povestit și Andreea și Gáspár în ultimul episod din al cincilea sezon al podcastului #EpicTalk. Subiectul este unul amplu și bine susținut științific. Drept urmare, cei doi parteneri de dialog au putut să surprindă destul de bine subtilitățile și ideile de bază. Chiar dacă nu este mereu confortabilă, schimbarea ne este disponibilă nouă, tuturor. Ideea este să identificăm cu adevărat ce ne face bine și să ne folosim forța și consecvența pentru a continua în direcția bună. Pentru mai multe informații despre acest subiect și pentru o mai bună înțelegere, Gáspár ne recomandă spre lectură cartea semnată de Robert Waldinger și Marc Schultz, Despre o viață bună și cum s-o trăim.
Ascultă întregul episod din #EpicTalk, un podcast susținut de e.on, pe Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM sau urmărește-l pe YouTube.
Citește și: