În cel mai recent episod din #EpicTalk, un podcast susținut de e.on și găzduit de Pagina de Psihologie, jurnalista Andreea Brașovean și psihoterapeutul relațional Gáspár György abordează tema durerii și a resurselor pentru vindecare care se găsesc în corpul uman.
Ce este durerea?
Aceasta a fost una dintre primele întrebări la care cei doi parteneri de dialog au căutat răspunsuri. Potrivit psihologiei somatice, durere este un semnal de alarmă ce ne anunță că am fost răniți sau că suntem bolnavi. Dincolo de eventualele neplăceri, durere reprezintă o parte esențială a sistemului nostru natural de supraviețuire, care ne avertizează că ceva nu este în regulă și ne motivează să ne îndreptăm atenția asupra corpului. Desigur că fiecare ființă umană resimte durerea într-un mod personal. Cu toate acestea, în psihologie durerea este grupată în trei categorii: durere de natură fizică (o lovitură, un accident, boală etc.), durere de natură emoțională sau psihologică (emoțiile negative care sunt depozitate în corpului nostru și pe care este important să le procesăm), durere posttraumatică (reacțiile copleșitoare, înspăimântătoare și devastatoare care au dus la o deconectare de sine și de ceilalți oameni).
Deși există deosebiri clare între cele trei tipuri de durere este important să reținem că acestea se suprapun, durere fiind multidimensională. Adesea, stările de durere fizică includ reacții emoționale sau stârnesc traume din trecut. Cele mai multe dureri emoționale vin și cu senzații somatice. Iar afecțiunile posttraumatice implică o combinație complexă a celor trei răspunsuri la durere.
Cum ne eliberăm de durere?
După conceptualizarea durerii, Andreea a fost dornică să afle ce presupune eliberarea de durere. Din răspunsurile oferite de Gáspár rezultă că pentru a ne ajuta corpul să se elibereze de durere primul pas este să învățăm să comunicăm cu acesta, în așa fel încât să-i recunoaștem vocea nerostită și să colaborăm pentru vindecare. Partea care complică procesul este teama de durere, care adesea se manifestă prin faptul că respingem senzațiile pe care le trăim și considerăm senzațiile care ne vizitează drept nepotrivite.
Regăsirea drumului către corpul nostru și împrietenirea cu trăirile, simțurile, senzațiile și experiențele esențiale este cărămida de bază în procesul de eliberare. Dacă nu îndrăznim să ne apropiem cu blândețe și compasiune de corpul nostru, riscăm să ne pierdem în factorii care cronicizează durerea: disocierea, anxietatea și panica, neajutorarea și deznădejdea, mânia și iritabilitatea.
Odată ce îndrăznim să privim durerea dintr-o altă perspectivă și să ne folosim resursele corpului, vom realiza că nu ne putem schimba sentimentele și senzațiile cu ajutorul gândurilor, însă sentimentele pot să ne schimbe gândurile. Un element-cheie în acest proces este simțul simțit. Mai exact, pentru a ieși din capcana durerii, avem de trecut de la „eu sunt durerea“ la „eu experimentez durere“ și apoi la „eu experimentez senzațiile ce se află în spatele durerii“.
O modalitate bună de a învăța să ne concentrăm pe propriul corp, mai ales dacă am învățat să ne disociem și să ne refugiem în cap (minte), este prin atingeri ușoare pe întreg corpul (pentru a activa treptat simțul simțit), dar și prin a fi atenți la cele cinci simțuri de bază: văz, auz, gust, miros, pipăit.
Quizz: Evaluarea raportării la durere?
Pentru a ne evalua modul de conectare sau deconectare față de partea noastră somatică, Gáspár ne propune un nou exercițiu.
Citește cu atenție următoarele întrebări și notează răspunsurile într-un jurnal.
- Când ceva te deranjează, ești mai prezent în minta ta sau în corpul tău?
- Obișnuiești să-ți accepți și înțelegi emoțiile dificile sau mai degrabă să te critici pentru că le simți?
- Consideri durerea ca fiind parte din existența umană sau preferi să crezi că este mereu vina cuiva?
- Când durerea este prezentă te lași copleșit de aceasta sau poți face diferența dintre propria persoană și ceea ce simți?
- Când treci printr-o perioadă dificilă îți conștientizezi cele cinci simțuri sau percepi viața doar prin lentila autovictimizării?
- Când te trezești dimineața, ce faci prima-dată, te lași furat(ă) de gânduri sau îți îndrepți atenția spre corp?
- Ai o relație de alianță sau de dușmănie cu propriile senzații?
- Când ai de rezolvat o problemă asculți doar de ceea ce-ți spune capul sau cauți să descoperi și înțelepciunea corpului?
- Îți exprimi recunoștința față de corp sau doar dezamăgirea în momentele în care își cere drepturile?
- Când te privești în oglindă vezi și partea ta frumoasă sau îți sar în ochi doar părțile care nu-ți plac?
După ce ai răspuns la toate întrebările caută să descoperi care este tiparul tău față de durere și cât de mult îți valorifici sau ignori resursele corporale.
Bine de știut!
Pentru mai multe informații despre acest subiect și pentru o mai bună înțelegere, Gáspár ne recomandă spre lectură: Eliberați de durere și Într-o voce nerostită, ambele cărți semnate de medicul și psihotraumatologul Peter Levine.
Întregul episod din #EpicTalk este disponibil video pe YouTube sau în format audio pe platformele Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM.
Citește și: