fbpx
skip to Main Content

În noul episod din #EpicTalk – The podcast, găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de nudoarunmoment.ro, Andreea Brașovean și Gáspár György au continuat discuțiile despre știința relațiilor și au abordat tema trădărilor în cuplu. Contrar a ceea ce ne spune folclorul urban, trădarea nu apare doar sub forma infidelității fizice sau sexuale, deoarece formele de manifestare ale acesteia sunt mult mai multe și subtile.

Din răspunsurile lui Gáspár aflăm că trădarea este și atunci când partenerii își duc energia către creșterea și educația copiilor neglijându-se unul pe altul, atunci când exagerăm cu munca și ne privăm jumătatea de atenție și de timp de calitate, atunci când alegem minciuna ca strategie de gestionare a momentelor dificile în locul exprimării adevărului, atunci când ne petrecem mai mult timp ținând aproape telefonul și nu mâna partenerului, atunci când dezvoltăm o relație de intimitate mult mai crescută cu un prieten decât cu omul alături de care formăm un cuplu, dar și atunci când dispare interesul sexual sau când se așterne răceala sau domnește absenteismul în spațiul intim dintre noi. 

Dar de ce ajung oamenii să trădeze și care sunt forțele psihologice care se află în spatele infidelității, indiferent de natura acesteia, a fost un alt subiect abordat în podcast, iar răspunsurile au fost că uneori trădăm fără să fim conștienți de faptul că facem asta, apropo de parenting; alteori suntem privați de energie și vitalitate, iar atenția specială ce vine din partea unei terțe persoane ne face să trăim din nou cu credința că suntem importanți și valoroși; dar și pentru că, uneori, venim din familia de origine cu convingerea că toți oamenii înșală și că aceasta este singura modalitate de a rezista în relațiile de lungă durată. Pe scurt, trădarea apare atunci când nevoile noastre conștiente și inconștiente nu sunt satisfăcute, iar noi căutăm apropiere și intimitate în altă parte, dar și atunci când nu găsim timp pentru a ne analiza percepțiile asupra vieții și moștenirile relaționale cu care venim de acasă. 

Andreea a fost curioasă să afle și despre cum pot partenerii de cuplu să facă față infidelității și dacă se poate poate salva relația odată ce unul sau ambii parteneri au trădat. Gáspár, fiind specializat în psihoterapia de familie și terapia relațională imago, crede în faptul că o relație poate fi resuscitată după trădare dacă (1) partenerii își doresc o reclădire a încrederii, (2) dacă sunt dispuși să înțeleagă cum anume s-a ajuns la infidelitate, care sunt domeniile relației care nu funcționează în cuplu, alegând să lucreze la aceste aspecte și (3) dacă vindecă daunele relaționale create. 

℗PUBLICITATEÎntreaga conversație, inclusiv despre cum funcționează terapia de cuplu după infidelitate și trădare, este disponibilă pe Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Anchor FM sau YouTube.

Cărțile recomandate în podcast sunt: Infidelitatea, de dr. John Gottman, și Regândirea infidelității, de Esther Perel.

Ascultă aici și episoadele anterioare din #EpicTalk – The podcast.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută