Skip to content

Copilul se pupă doar în somn… spune o zicală. Nu sunt sigură că este românească, însă am crescut auzind-o. Din totdeauna mi s-a părut o porcărie. Poate mai puțin în adolescență când numai să te pupe părinții nu-ți dorești…

Crescând, extrapolăm minunata înțelepciune și către relația de cuplu: „nu e bine să îi arăți prea multă dragoste partenerului că și-o ia în cap“. Și apoi, doar știm că nu va cumpăra nimeni o vacă pe care o poate mulge – spune altă zicală oribilă. Ceea ce este cel mai îngrozitor este că aceste povețe presupun o reciprocitate, niște așteptări pe care atât partenerul cât și propriul copil nu le-ar mai putea împlini dacă le-am arăta dragostea noastră în mod fățiș, fără să vrem ceva la schimb, din tot sufletul și neapărat, când sunt treji.

℗PUBLICITATEniciodată nu este prea multă dragoste

În momentul de față cred că niciodată nu este prea multă dragoste. Mă refer la acea dragoste în care încerci să fii cea mai bună versiune a ta, fără să încerci să ascunzi părți din tine, chiar dacă știi că nu sunt plăcute și fără să aștepți nimic în schimb. Nu mă refer la pasiune, ci la un mod conștient de a oferi și a primi iubire în relația cu cei apropiați. Este greu să primești dacă nu știi să dai.

Sunt vreodată prea multe îmbrățișări sau sărutări sau zâmbete sau gesturi frumoase? Ați simțit vreodată această frică? Și dacă da, hai să ne întrebăm de ce? Cum se poate să ți se pară că oferi prea multă dragoste? Este dragoste sau de fapt te sacrifici fără să ți se ceară? Dar mai ales, de ce ți se pare incomod când altcineva îți oferă mai multă dragoste decât esti tu dispus(ă) să primești? V-ați pus vreodată aceste întebări?

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0