fbpx
skip to Main Content

Politica este un domeniu în care, de cele mai multe ori, demagogia și ignoranța își dau mâna și, inevitabil, ajung să-i îndepărteze pe alegători de scopul ei primar. Și totuși, vremurile pe care le trăim fac ca această ramură importantă a existenței și dezvoltării unei societăți, în speță politica, să-și schimbe „straiele“, dovedindu-ne că se pot produce modificări pozitive și în această direcție.

Știrea care face înconjurul lumii în această perioadă este cea potrivit căreia Estonia a devenit unica țară din lume ce este condusă, în momentul actual, de femei; mai exact, atât președintele ales (Kersti Kaljulaid), cât și premierul ales (Kaja Kallas) sunt femei.

Ideea de „ales“ are o importanță majoră aici, potrivit site-ului estonianworld.com, existând deja alte trei state (Noua Zeelandă, Danemarca și Barbados) în care conducătorul țării și prim-ministrul sunt femei.

Prezentul promițător al Estoniei

De ce e relevantă această știre? Unu, Kersti Kaljulaid este prima femeie care ocupă vreodată, în istoria Estoniei, funcția de președinte. Și doi, premierul Kaja Kallas bifează aceeași premieră, în ceea ce ține de exercițiul său. Un alt element care contează este că inclusiv cabinetul e va fi preponderent feminin: mai exact, vor fi șapte femei ministru, însumând 46,7% din întreg cabinetul. 

Kaja Kallas (dreapta) a fost numită pentru a forma guvernul de către președintele eston, Kersti Kaljulaid (stânga), la 14 ianuarie – după ce coaliția de guvernare, condusă de Partidul de Centru, s-a prăbușit.

Kaja Kallas s-a născut la Talinn, în anul 1977, și provine dintr-o familie de oameni politici (tatăl său, Siim Kallas, fiind unul dintre fondatorii Partidului Reformei, premier al Estoniei în perioada 2002-2003, comisar european în perioada 2002-2004, precum și unul dintre cei patru autori ai ideii de autogestionare a Estoniei, pe când statul se afla sub ocupație sovietică). 

Kaja Kallas este căsătorită și are un fiu dintr-un parteneriat anterior, având multiple realizări și în plan profesional. S-a remarcat, de-a lungul timpului, în special în domeniul justiției, fiind absolventă a Universității de Drept din Tartu, dar și masterandă în administrarea afacerilor. 

℗PUBLICITATEAscensiunea sa profesională a fost oarecum previzibilă. În 2011, devine membră a Partidului Reformei, dar și parlamentar, în același an. În 2014, devine prima femeie-lider din Partidul Reformei, iar în 2019, câștigă alegerile generale, cu treizeci și patru de parlamentari.

Procesul șovăielnic al politicii estone

Parcursul politic al țării n-a fost lipsit de provocări, de-a lungul timpului: Partidul de Centru a format o coaliție alături de Partidul Popular Conservator eston de centru-dreapta, Isamma. Cu toate acestea, în ciuda jocurilor politice, Guvernul s-a prăbușit, ieșind la iveală cazuri de corupție ce implicau persoane din cadrul coaliției.

Potrivit agerpres.ro, Kallas ar fi susținut că noul Guvern va avea drept scop prioritar creșterea economică, în ciuda crizei pe care o traversează în prezent, din cauza pandemiei de COVID-19. Speranța care se simte  în rândul electoratului nu face decât să mențină calmul în societate, atât de dezirabil în aceste clipe și susținut inclusiv prin mesajul furnizat de șeful statului, Kaljulaid, în momentul nominalizării, după cum titrează aceeași sursă: „Putem transforma răul în bine. Ni se oferă această șansă importantă.“

Rezultatele recente ale alegerilor aduc multă lumină în rândul electoratului, într-o perioadă nelipsită de deznădejde. Mai ales că o listă mult prea exhaustivă de candidați (din care ne este greu să găsim o alternativă fezabilă) sau politicile sensibile la gen, imposibil de implementat în condițiile realității actuale, nu fac decât să ne afecteze încrederea în puterea votului, pe care am câștigat-o cu multă trudă.

Este imperios necesară existența oamenilor precum Președintele și Prim-ministrul Estoniei, dar, în egală măsură, este foarte important să le oferim încredere ori de câte ori au nevoie, depășind neimplicarea care, nu de puține ori, se face resimțită în cadrul unui scrutin electoral. 

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută