skip to Main Content
Se încarcă Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.
Eveniment online

Fericirea o trăim în „Spațiul dintre noi“…

07.12.2019 ora 00:00 12.12.2019 ora 23:59

„Cunoști pe cineva care să aibă o relație de cuplu fericită, în zilele noastre?“ este întrebarea pe care am auzit-o cel mai des în 2019, de la cuplurile sau partenerii care s-au așezat ceva timp pe canapeaua gri din cabinetul meu de psihoterapie. O întrebare legitimă și mai mult decât esențială pentru cei ce încearcă să depășească zbuciumul pe care-l trăiesc în relația de iubire.

Aproape de fiecare dată când eram întrebat, apărea pe chipul omului din fața mea un colaj de emoții și trăiri – de la deznădejde și disperare, până la îndoială și resemnare. Iar ceea ce simțeam eu în corp (în spatele măștii calme de pe față) era frică, durere și o imensă preocupare. Deseori, mă întrebam dacă aceste trăiri erau ale mele sau dacă le aparțineau celor din jur. În timp, am realizat că erau… și nu erau ale mele. Fiindcă simțeam ce trăiau clienții mei, dar deopotrivă și prietenii, cunoscuții sau alți semeni ai mei.

De-a lungul anilor, mi-a devenit tot mai evident că întreaga societate trece printr-o criză existențială cu privire la veridicitatea relațiilor de cuplu. Și sunt relativ puțini aceia care se pot uita la relația părinților sau a bunicilor și pot spune că „da, se poate, ei au reușit și par fericiți“! Din nefericire, în jurul nostru nu vedem prea multe modele care să ne inspire sau să ne ajute în a ne menține speranța vie, atunci când disperarea ne cuprinde.

În astfel de contexte, după câteva secunde de tăcere, îmi adun curajul și răspund ferm: „DA! Cunosc oameni care au, de multă vreme, o relație de cuplu fericită.“ Ceea ce mi s-a adeverit în timp este că nimic altceva nu face posibilă fericirea în cuplu, decât conectarea vulnerabilă și conștientă dintre cei doi parteneri. Conectarea îi face pe oameni să fie oameni… dar conectarea inteligentă este o abilitate care nouă, românilor, ne lipsește cu desăvârșire. O astfel de conexiune ne face să ne simțim pe deplin însuflețiți și ne umple existența de culoare. Iar oamenii care-mi vin pentru prima dată în minte, drept dovadă, nu sunt – din păcate – nici părinții și nici bunicii mei; sunt un cuplu pe nume Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Doi buni prieteni, colegi și mentori pentru bărbatul și terapeutul Gáspár.

Ei reprezintă cel mai viu și la îndemână exemplu la care mă pot gândi, atunci când îmi reamintesc că relația înseamnă „doi oameni și spațiul dintre ei“. Un spațiu sacru și vital nu doar pentru fericirea, ci și pentru sănătatea, prosperitatea și succesul omului modern. Dar cu tristețe trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi am uitat să mai ținem seamă de acest spațiu; doar pentru că este invizibil și nu grăiește, nu înseamnă că nu există și că nu influențează atât calitatea, cât și durata călătoriei numite viață.

Harville și Helen sunt autorii volumului Spațiul dintre noi (cea mai recentă carte publicată de Editura Pagina de Psihologie). Și sunt oamenii care – prin modelul pe care l-au testat în propria viață și pe care azi i-l oferă lumii – au dovedit că iubirea există și în realitate, nu doar în scenariile americane sau în volumele de ficțiune. Cartea lor descrie pe înțelesul tuturor noua știință relațională, care poate să transforme conflictele în conexiune, și include nenumărate exemple practice, demne să ne revoluționeze atât relațiile, cât și viața. Mi-a revenit onoarea de a semna prefața ediției în limba română, eu având astfel posibilitatea de a-mi descrie experiența personală trăită când Harville și Helen au venit în România.

Pentru că am inclus deja volumul în „Clubul de Carte al lui Gáspár“, acesta poate fi cumpărat prin precomandă, cu o reducere de 10% în perioada 07-12 decembrie, exclusiv aici. Primele 200 de precomenzi vor primi gratuit o sacoșă purtând inscripția clubului nostru de carte.

Sugestiv ilustrată vizual, cartea e bogată în idei pe care ne-ar fi prins bine să le aflăm de la părinții și bunicii noștri. Iar mesajul cărții este simplu și concis: Dacă vrei să vezi Minuni în relația ta de iubire, îți trebuie Antrenament! Și pot să spun că lectura și practica exercițiilor propuse constituie cel mai bun antrenament relațional – atât pentru 2020, cât și pentru toți anii pe care-i avem în față!

Fie ca toți să cultivăm Spațiul dintre noi!

Gáspár

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0