Skip to content

Ingredientele conjugale de bază: iubirea și respectul

În studiul longitudinal privind mariajele, efectuat de John & Julie Gottman, au fost incluse cupluri cu o educație foarte variată, care erau căsătorite de multă vreme (între 20 și 40 de ani) cu același partener. În ciuda numeroaselor diferențe de profesie, stil de viață și obiceiuri cotidiene, s-a observat o remarcabilă similaritate în tonul conversațiilor pe care le purtau. Indiferent ce stil conjugal adoptaseră, discuțiile lor (în cea mai mare parte) erau susținute de doi curenți subterani – iubirea și respectul – care sunt indispensabili traiului în doi.

Acestea două reprezintă opusul (și antidotul) pentru dispreț, adică pentru cea mai corozivă forță ce atacă o căsnicie. Și toate strategiile prin care soții își arată unul altuia iubire și respect consolidează partea pozitivă a raportului de 5 la 1.

Abundența dovezilor de iubire și respect, în cadrul acestor mariaje de durată, era evidentă pentru oricine.

Voi ce puteți spune despre căsnicia proprie? Atât voi, cât și partenerul profitați de fiecare ocazie pentru a vă arăta iubirea și respectul – ca regulă de viață? Cum sunt exprimate aceste două sentimente în relația voastră? Iată în cele ce urmează un test rapid, care vă va ajuta să vă identificați punctele forte și slăbiciunile.

Indicații: Răspundeți cu „da“ sau „nu“ la fiecare afirmație de mai jos, în funcție de cât de mult sunteți (sau nu) de acord cu conținutul ei. După ce ați completat testul pentru voi înșivă, dacă e cazul, faceți testul și din perspectiva partenerului.

℗PUBLICITATE



Punctajul: Dacă ați bifat „da“ de mai puțin de 7 ori, atunci foarte probabil nu vă simțiți iubiți și respectați așa cum meritați, în căsnicia voastră. E necesar să deveniți amândoi mult mai activi și mai creativi, când vine vorba să adăugați afecțiune în relația voastră.

Ecologia mariajului

Echilibrul între pozitiv și negativ pare să ilustreze dinamica de bază într‐o căsnicie – când vine vorba de ecologia emoțională a fiecărui mariaj. Ca și atmosfera sau oceanele, o relație intimă este un fel de ecosistem – a cărui sănătate depinde de un raport crucial de schimburi emoționale. Dacă aceste schimburi sunt echilibrate, iubirea prosperă. Însă când se îndepărtează prea mult de echilibru, iubirea se ofilește și moare – ca o specie aflată în pericol de extincție, căreia îi lipsește hrana de bază.

Într‐un mariaj sănătos, pare să opereze un fel de termostat, ce reglează echilibrul între pozitiv și negativ, conservând ecologia emoțională. Ca și cum, de exemplu, atunci când partenerii care au o relație stabilă devin disprețuitori, ei corectează asta printr‐o mulțime de acțiuni pozitive – nu neapărat imediat, ci curând după aceea.

Echilibrul implică, de asemenea, un proces ciudat, pe care voi (la fel ca și mine) s‐ar putea să‐l găsiți, inițial, greu de crezut: acela că anumite feluri de negativitate pot, de fapt, să aibă funcțiuni pozitive într‐o căsnicie. De exemplu, o cantitate oarecare de negativitate poate ține aprinsă flacăra pasiunii sexuale. Multe cupluri au cunoscut efectul afrodiziac pe care‐l are o ceartă în toată regula, când vine vremea împăcării. Poate că, pentru astfel de cupluri, anumite strategii negative acționează ca un combustibil ce reaprinde cu succes dorința. Rolul lor într‐un mariaj sănătos este acela de a perpetua ciclul de apropiere și distanțare ce reîmprospătează iubirea și afecțiunea. Perioadele de „decuplare“ le permit partenerilor să‐și regăsească iubirea și s‐o resimtă la cote mai înalte ca înainte. Însă prea multă decuplare, evident, ar epuiza căsnicia ireversibil.

Poți afla mai multe despre tipologia căsniciei voastre sau a partenerului tău, precum și ce poți face ca mariajul tău să dureze, din cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0