Skip to content

De sute de ani, parfumul a avut mereu un rol în viața oamenilor, fie utilizat în scopul de a odoriza diverse încăperi, fie purtat cu scopul de a stârni o serie de reacții și trăiri. Așa cum spune și maestrul parfumier Francis Kurkdjian, parfumul este arta de a da glas amintirilor noastre. Odată cu industrializarea și viața modernă, acest subiect a adus și multe curiozități pe buzele oamenilor care foloseau esențele fine. Astfel, s-a ajuns ca oamenii să-și îmbunătățească imaginea de sine dacă-și înveleau corpul în miresme rare sau să pună la îndoială încrederea în forțele propriii dacă nu lăsau în urma lor o dâră de parfum. 

Pentru a înțelege mai bine cât este adevăr și cât este puterea minții (autosugestie) dintre toate acestea, vom dezbate în continuare o parte dintre curiozitățile despre care, în timp, s-a dovedit că multe sunt mituri, de la termenul de valabilitate și până la rolul ambalajului.

Expiră parfumul?

Indiferent dacă vorbim de o apă de parfum sau de o apă de toaletă, parfumurile conțin o cantitate mare de alcool, principalul rol al acestuia fiind capacitatea sa de a conserva ingredientele parfumate și, în același timp, de a preveni formarea bacteriilor. Deși pe ambalaj este recomandat să utilizăm produsul în intervalul de 36 luni de la deschidere, experții spun că depinde de la persoană la persoană dacă alegem să folosim parfumul și după această perioadă. În cazul parfumurilor, termenul corect este alterat, fie din motive de vechime, dar în special dacă ne referim la ingrediente și la miros. Important este și cum contribuim noi la conservarea parfumului. Dacă nu este păstrat corect, în spații cât mai întunecate, răcoroase și fără umezeală, formula se poate altera. 

De asemenea, este posibil să cumpărăm un parfum nou cu o parte din ingrediente deja oxidate. Dacă a stat doi ani pe un raft spre care bate lumina și căldura unui reflector, doisprezece ore pe zi, există unele riscuri să aibă un miros diferit, chiar dacă este ambalat în cutia sigilată. Sau invers, testerul să fie afectat de acel reflector, iar produsul din cutie să aibă mirosul gândit de parfumier.

Cel mai bun mod de a mirosi un parfum este pe un cartonaș

Cardurile de test sau blotterele din parfumerii sunt un soi de sugative ce conservă pentru câteva ore, sau chiar zile, mirosul parfumurilor. Pentru că zonele corpului pe care putem testa un parfum într-un spațiu comercial sunt limitate, folosirea acestor carduri este un bun prim pas în descoperirea unui parfum, ajutându-ne totodată să eliminăm unele esențe din aria de interes.

℗PUBLICITATEIdeal este să luăm decizia de achiziționa un parfum doar după ce a fost testat pe piele, deoarece mulți constată că acesta nu miroase la fel de bine ca pe cartonașul pentru testare. Deseori, un parfum are un miros mult mai complex pe piele; pot ieși la iveală diverse fațete, unele note, precum cele balsamice sau animalice, fiind puse în evidență de pielea noastră într-un mod mult mai armonios și unic. Explicația din spatele acestui fenomen constă în faptul că parfumurile sunt adesea modificate atunci când sunt amestecate cu uleiurile naturale ale pielii noastre. De asemenea, un rol la fel de important îl are și PH-ul fiecărei persoane. Acesta este și motivul pentru care același parfum poate mirosi diferit de la o persoană la alta.

Ne putem da seama imediat cum miroase un parfum?

Deși în prima fază putem recunoaște dacă aroma face parte din categoria de parfumuri pe care le îndrăgim, totul depinde de note. La început vom simți notele de top, acele note care vor dispărea în câteva minute, lăsând locul notelor de mijloc, apoi, celor de bază. Din acest motiv, este important să testăm parfumul pe piele și să lăsăm să treacă două-trei ore, pentru a observa cum se dezvoltă și cum se comportă pe pielea noastră.

O strategie a brandurilor ce produc parfumuri este să folosească note sau acorduri atractive în prima faza, pentru că majoritatea decidem din primele trei secunde dacă dorim sau nu să achiziționăm acel parfum.

Ambalajul nu este important

Când ne referim la ambalaj luăm în calcul cutia și sticla. Deși cutia are rolul de a proteja parfumul, iar după achiziție nu mai are o utilitate foarte mare, dacă parfumul este depozitat în mod corect, sticla are mai multe roluri, atât pentru producători, cât și pentru cumpărători. Sticla servește ca un mesager, proiectând ceea ce brandul dorește să transmită și cum purtătorul dorește să fie perceput de ceilalți. Trecând peste acest instrument de marketing, o tactică bună este să luăm în calcul culoarea sticlei sau a lichidului atunci când alegem ce parfumuri intenționăm să testăm. De exemplu, dacă suntem în căutarea unui parfum foarte aerisit și proaspăt, nu vom întinde mâna spre un parfum ambalat într-o sticlă roșie, deoarece aroma va fi cel mai probabil în direcția opusă interesului nostru. De regulă, parfumurile florale, feminine, romantice sunt asociate cu rozul, cele citrice cu galben sau verde, cele orientale cu roșu, auriu sau negru, pentru a transmite ideea de senzualitate și eleganță, sau tonurile de maro pentru cele lemnoase.

EDT (eau de toilette) vs. EDP (eau de parfum)

Deși la nivel tehnic apa de parfum (EDP) are un procentaj mai mare de alcool în ingrediente față de apa de toaletă (EDT), mulți dintre noi, pornind, prin comparație, de la propria experiență, realizăm că EDP nu are întotdeauna o persistență mai mare decât EDT. Totodată, multe persoane cred că cele două variante miros exact la fel, iar diferența este în persistență. Ceea ce este total greșit, apa de parfum este varianta mai intensă a apei de toaletă, dar când folosim termenul intens, ne referim la ingrediente și la mirosul acestora, nu doar la persistență. De regulă, în formula de bază a apei de toaletă se adaugă ingrediente mai grele, cum sunt cele lemnoase sau balsamice, ori invers, din formula apei de parfum se elimină o parte din note și sunt adăugate unele mai ușoare sau proaspete. În unele cazuri, diferența dintre cele două este atât de mare, încât este posibil să nu ne placă noua varianta cu ambră și piper roz a parfumului nostru preferat.În concluzie, multe dintre întrebările și miturile legate de parfumerie pot fi elucidate doar prin testarea și purtarea lichidului pe piele. Poate fi un proces ușor dacă îi alocăm timp și alegem ce ne place cu adevărat!

Perfume Curator este atras de toate formele de artă, orice este frumos și capabil să-i trezească simțurile. Arta olfactivă i-a stârnit interesul încă din adolescență, și a devenit tot mai interesat de simțul mirosului, istoria, industria și procesul creativ din spatele parfumurilor. Își imaginează parfumul drept o extensie a personalității noastre, o modalitate de a comunica ceva, fără să fie nevoie să spunem nimic.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0