fbpx
skip to Main Content

De multe ori, căutăm în exterior ceva care să ne aducă fericire, să ne facă să ne simțim împliniți și motivați. Suntem bombardați cu mesaje despre cum să avem o viață mai bună. Cărți și articole care „dezvăluie“ pașii pentru o viață fericită sunt prezente în librării, în reviste și în mediul online.

Uităm că nimeni nu e perfect și comparăm o viziune negativă asupra propriei persoane cu o viziune nerealistă asupra altora. Experimentăm stresul, anxietatea, depresia, căutând în afara noastră sensul și scopul propriei vieți. Avem înrădăcinată ideea că modalitatea corectă de a atinge fericirea este aceea de a o găsi în următoarele achiziții. Ca urmare, căutăm bucuria în dobândirea unor case mai mari, mașini mai frumoase, tehnologii mai noi sau haine mai multe în dulap. Însă cele mai multe posesiuni nu ne satisfac niciodată. De fapt, bucuria pe care toate acestea o aduc este cu totul trecătoare.

Nimeni nu poate fi fericit tot timpul, la fel cum nimeni nu poate fi supărat tot timpul. Mulțumirea este ceea ce căutăm cu adevărat – un sentiment de ușurare, apartenență, evaluare, confort. Cumpărăturile compulsive, comportamentele de dependență ne dau doar un sentiment de satisfacție temporar.

Cercetările au arătat că lucrurile extrem de bune (cum ar fi câștigul la loto) sau lucrurile extrem de rele (precum accidentele) ne influențează doar pe termen scurt nivelul de fericire. După un timp, oamenii redevin, în general, la fel de fericiți sau de nefericiți cum erau și înainte de a li se întâmpla astfel de lucruri.

Fericirea nu este ceva de-a gata. Ea vine din acțiunile voastre. – Dalai Lama

Fericirea este o alegere personală. A nu mai căuta soluții externe care să ne facă fericiți este cel mai important pas către fericire. Răspunsul la întrebarea „cum și ce să facem, ca să fim fericiți“ se găsește în interiorul fiecăruia. Diversele lucruri râvnite sau alți oameni nu ne pot aduce o fericire pe termen lung, oricât de mult am crede asta. A accepta ceea ce suntem, a accepta că lucrurile apar și dispar reprezintă calea către noi înșine, către pacea lăuntrică.

Pentru fiecare minut în care te superi, pierzi șaizeci de secunde de fericire.  Ralph Waldo Emerson

Să ne supărăm pe viață – făcând-o responsabilă pentru tot ceea ne ni se întâmplă și tot ceea ce percepem ca fiind trist și nepotrivit, sperând apoi că viața va găsi soluția magică pentru nefericirea noastră – nu face decât să ne amplifice starea de nefericire. Singura persoană care ne poate transforma nefericirea și tristețea în fericire și bucurie suntem noi înșine. Nefericirea noastră vine din modul în care percepem o anume situație. Dar… observând o situație din toate unghiurile, observând bine realitatea, vom vedea toate posibilitățile care ne pot transforma tristețea în bucurie.

℗PUBLICITATEÎntotdeauna vor exista lucruri pe care nu le vom stăpâni. Așteptarea de a controla și manipula fiecare situație astfel încât să se întoarcă în favoarea noastră nu face decât să ne aducă dezamăgire și nefericire.

Toate eșecurile se datorează percepției noastre personale asupra evenimentelor și situațiilor. Succesul și eșecul nu sunt decât concluzii la care ajungem din cauza percepțiilor noastre. Ne imaginăm atât de mult și așa de bine, încât ne programăm toată ființa să creadă ceea ce avem bine întipărit în minte. Din păcate, de cele mai multe ori ne făurim o imagine negativă falsă despre sine, ne sufocăm singuri prin gânduri devalorizatoare și îi ridicăm pe alții la rang de oameni fericiți, împliniți și plini de succes.

Imaginației îi este mai ușor să-și compună un infern al durerii, decât un rai al plăcerii.  Contele de Rivarol

Ca adulți, vocea critică interioară ne influențează într-o varietate de moduri. Însă ne putem adapta, tratându-o ca pe un antrenor și ascultând-i obiectiv sfaturile distructive. Când ne spune în mod repetat că suntem lipsiți de valoare, vom alege prieteni și parteneri care să ne trateze ca și cum nu am avea valoare. Dacă ne spune că suntem proști, nu vom avea încredere în sine și vom face greșeli pe care altfel nu le-am fi făcut.

Relațiile noastre cu părinții și cu mediul în care am fost crescuți, precum și experiențele de viață anterioare devin modelul de bază, devin harta noastră, universul personal. Realitatea fiecăruia este subiectivă. Potențialul nostru de fericire se află întotdeauna în interior, niciodată în exterior. În permanență căutăm fericirea, dar uităm că ea se află statornic în același loc – înăuntrul nostru. Nu sălășluiește nicăieri altundeva.

Dacă în fiecare zi ne-am gândi la lucrurile pentru care avem motive să fim recunoscători, am constata că suntem norocoși. Dacă atunci când ne simțim rău și suntem triști, nefericiți, ne amintim să fim recunoscători pentru ceea ce avem și pentru ceea ce suntem, atunci vom ști să alegem fericirea și să respingem tristețea.

Simona Ioniță

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Back To Top
Caută