Skip to content

Treziți-vă și mirosiți fericirea! Un studiu publicat în Psychological Science arată că oamenii fericiți emit un miros care îi face pe restul să zâmbească.

Oamenii de știință știu că fericirea este contagioasă: oamenii cu prieteni fericiți au șanse mai mari de a deveni fericiți în viitor, de exemplu. În mod intuitiv, aceasta pare a avea sens: în compania celor fericiți avem mai multe șanse să împartășim experiențe plăcute și să ne amuzăm. Dar ar mai putea fi și altceva? Cercetări anterioare arată că frica poate fi comunicată pe calea mirosului, așa că o echipă de cercetători europeni au decis să verifice acestă ipoteză.

Într-un studiu explorator, s-au luat mostre de transpirație de la participanții de sex masculin când aceștia se uitau la filme făcute special pentru a trezi emoții pozitive, cum ar fi clipul Bare Necessities cu ursul Baloo din Cartea Junglei sau un clip cu o festă jucată cuiva în cadrul unui show TV. Mostre de transpirație au fost colectate și de la participanții care au fost făcuți să simtă frică sau cei care au fost expuși unor stimuli neutri. Toate mostrele au fost apoi mirosite de un grup de femei a căror expresie facială era înregistrată video.

℗PUBLICITATEtranspirația unei persoane fericite are o compozitie chimică anume, pe care nasul nostru o poate detecta

Când miroseau mostre de la o persoană care se simțea fericită, femeile erau mult mai frecvent înclinate să manifeste un zâmbet autentic. Potrivit cercetătorilor, aceasta ar însemna că transpirația unei persoane fericite are o compozitie chimică anume, pe care nasul nostru o poate detecta.

Această lucrare face lumină asupra unui mod subtil, dar cotidian prin care fericirea este comunicată între oameni. Sugerează că, înconjurându-ne de oameni fericiți (și mirosurile lor), am putea aduce mai multe emoții pozitive în viețile noastre. Iar devenind noi înșine mai fericiți, am putea oferi un plus de fericire prietenilor sau familiilor noastre fără măcar să realizăm.

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0