De fiecare dată când are loc un eveniment cu un impact uriaș la scară globală, fie că e un război, revoluție sau o pandemie, pe lângă consecințele legate de viețile omenești pierdute și distrugerile materiale uriașe, are loc și o destabilizare a societății și a individului. Această destabilizare duce uneori la schimbări atât de mari, încât am putea vedea o omidă transformată într-un fluture frumos colorat sau, în cealaltă extremă, doar un șarpe care își schimbă pielea, devenind și mai periculos.
În mod evident, de cele mai multe ori nu avem nimic de spus în ceea ce privește schimbările de ordin social, putem doar să le acceptăm, să ne opunem sau să fim neutri, încercând să ne adaptăm și să ne construim în continuare drumul vieții plin de obstacole. Totuși, când vine vorba de schimbările individuale, chiar dacă uneori nu pare, totul e sub controlul nostru.
Taxonomia oamenilor în pandemie
Există oameni pe care pandemia și lockdownul i-a transformat în indivizi care știu toate serialele și filmele de pe Netflix, care au oferit adresa lor tuturor livratorilor de mâncare din oraș și care și-au pierdut orice motivație sau dorință de a fi cea mai bună versiune a lor. Știm cu toții cât de periculos poate fi confortul. La nivel psihologic, impactul acestuia este imens, deoarece sistemul nostru cognitiv nu mai are de înfruntat nicio provocare. Din moment ce primim toate recompensele de care avem nevoie lucrând de acasă sau fiind contextul stării de urgență, distracțiile se află la un click distanță, creierul începe să fie leneș și doar să funcționeze, nu să și performeze. Asta ca să nu mai vorbim și de izolarea pe plan emoțional; suntem ființe sociale, avem nevoie de interacțiune, de timp petrecut cu persoanele apropiate, chiar și introvertiții au nevoie de asta însă din păcate pentru mulți, contextul pandemic a fost armura perfectă, ce le-a justificat comportamentul.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cealaltă categorie de persoane e formată din cei care au profitat de lockdown și-au făcut ceea ne învață stoicii, adică au interpretat acest eveniment ca nefiind sub controlul lor și, respectând vorba românească „fă rai din ce ai“, au folosit contextul în favoarea lor. Au citit mai mult pentru a se dezvolta și, nu în ultimul rând, au învățat să aprecieze timpul petrecut cu persoanele apropiate.
Ce putem lua cu noi din această pandemie?
Indiferent de categoria în care ne-am regăsi, am făcut o listă cu obiceiuri pe care eu personal le-am dobândit în pandemie și pe care le-am observat și la cei din jur, obiceiuri care consider că ar trebui să facă parte mereu din repertoriul nostru comportamental:
1. Să fim mai atenți cu propria sănătate – unul dintre cei mai mari președinți din istoria Americii, Theodore Roosevelt, și-a petrecut mare parte din copilărie confruntându-se cu atacuri de astm ce uneori îl duceau în pragul morții, atacuri pentru care medicii nu au găsit nicio soluție. Nu putea să depună efort, existând pericolul ca în orice moment să se declanșeze un nou episod. Singura soluție pe care tatăl său a găsit-o a fost aceea de a construi o sală de sport la al doilea etaj al casei, pentru a-i permite fiului său să-și întărească treptat musculatura și rezistența, în final ajungând să scape definitiv de astm. Tot acest antrenament a fost fundația ce l-a ajutat pe Roosevelt să ajungă atât de departe. După ce a îndurat acel efort imens, condiția sa fizică și mentală a ajuns să fie atât de bună, încât pe parcursul vieții, menținând acest obicei, a fost mereu pregătit pentru orice luptă politică sau personală ce se ivea în drumul lui. Am oferit acest exemplu pentru a înțelege importanța faptului că ar trebui să avem permanent grijă de sănătatea noastră. Pandemia a lovit atât de repede și de neașteptat, precum un atac de astm la tânărului Roosevelt, și cei care au neglijat acest aspect ani la rând au fost mult mai vulnerabili în comparație cu cei care aveau un stil de viață echilibrat și activ.
2. Să ne facem mereu timp pe care să-l petrecem alături de familie – mereu privim înainte, spre ziua de mâine, și uităm că ar trebui să ne bucurăm de prezent și de persoanele dragi nouă. Pandemia ne-a adus aminte cât de fragili suntem, cum nu stăpânim lumea și că în planul general al universului, existența noastră e comparabilă cu cea unei frunze ce cade la pământ cu prima adiere de vânt mai puternică. De aceea, consider că pandemia ne-a învățat importanța persoanelor apropiate și a familiei.
3. Dacă am început să citim doar pentru că nu aveam altceva de făcut, acum, că ne putem petrece timpul într-un alt mod, recomandarea este să citim mai puțin, dar să nu ne oprim de tot – construirea unor obiceiuri este una dintre cele mai studiate teme din domeniul științelor umane. Știm cu toții cât de ușor e să îți formezi un obicei rău și cât de greu e să renunți la el și, în același timp, cât de greu e să-ți formezi un obicei productiv și cât de ușor poți renunța la el; acesta este paradoxul comportamentului uman. Tocmai de aceea, dacă acum poți face unele activități pe care în mod evident în timpul carantinei nu le puteai întreprinde, nu renunța la noul obicei de a citi. Doar citește mai puțin, chiar și zece pagini în fiecare zi, dar nu renunța!
4. Dacă ești elev sau student, profită la maximum de acești ani – pot spune că am avut „norocul“ ca doar ultimul semestru de facultate să-l urmez în format online și, în ciuda faptului că la început părea o mini vacanță faptul că venisem acasă și participam la cursuri din confortul scaunului de la birou, chiar dacă sunt de părere că universitatea a făcut o treabă foarte bună adaptându-se la acest format, după două săptămâni a început să-mi lipsească acea interacțiune față în față. Știam că erau ultimele luni de facultate și nu mai avem ocazia să mă bucur de acea atmosferă în mod autentic, îmi lipsea până și aglomerația teribilă de pe autobuzul 24B. Așadar, fie că ești student sau elev, bucură-te de faptul că poți participa la cursuri în mod fizic, pentru că acestea sunt unele dintre puținele experiențe pe care nu o să le mai poți repeta vreodată.
5. Să folosim ecranul ca pe o unealtă și să fim în continuare selectivi cu informațiile pe care le citim online – munca de acasă ne-a arătat tuturor că multe activități pot fi realizate și în format online, iar laptopul nu este doar o unealtă de entertainment, ci e chiar biroul nostru personal. Pe de altă parte, perioada carantinei a fost perioada în care fake news-urile apăreau precum un curcubeu după o ploaie puternică, având numeroase nuanțe înșelătoare. Tocmai de aceea, am fost sfătuiți și am învățat pe propria piele să filtrăm informațiile de pe internet, să ne informăm din surse multiple și, nu în ultimul rând, am învățat că rețelele de socializare nu sunt o unealtă veridică de a afla informații
6. Chiar dacă alegem să nu respectăm regulile impuse, deși alții o fac, este esențial să acceptăm realitatea și să nu–i ridiculizăm pe ceilalți – pentru mulți, pandemia a scos la iveală cele mai puternice instincte de opoziționism și bravură împotriva regulilor, iar asta e ok, e alegerea fiecăruia, dar nu ar trebui să încercăm să îl „convertim“ și pe cel care alege să respecte anumite lucruri.
7. Lumea se poate opri în loc, dar timpul nu – tocmai din acest motiv, profită din plin de fiecare oportunitate pe care o ai, lucrează pentru ceea îți dorești și fă tot ceea ce în controlul tău, pentru că timp de câteva luni, lumea a stat pe loc, guvernele au fost blocate, multe vise referitoare la cariere de succes au fost stopate sau amânate pe termen nedefinit și efectele încă se simt chiar și acum.