Skip to content

Ca parteneri ai unor relații de cuplu cu un oarecare trecut adesea ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să ne căutăm fericirea în altă parte. Dacă nu cumva, undeva, în lumea aceasta mare se află o persoana care ne caută și ne așteaptă doar pe noi, și alături de care viața noastră ar fi bună, mai bogată și mai împlinită. În calitatea de terapeut de cuplu și familie deseori mi-am auzit clienții verbalizând astfel de conținuturi cognitive într-o formă mai mult sau mai puțin concretă. Cu aceste întrebări în minte vă invit să analizăm pe scurt realitatea științifică și literatura de specialitatea cu privire la fluxul și refluxul pasiunii în relația de cuplu.   

Relația de iubire trăită alături de o nouă persoană este pentru cei mai mulți dintre noi o binecuvântare. Partenerul(a) ne surprinde continuu deoarece cunoaștem foarte puține informații despre persoana acestuia. În primele luni totul este un mister. Această incertitudine ne transmite o stare a entuziasm, activând și multe momente de plăcere și pasiune. Din perspectiva psihologiei sociale această primă etapă a relației este numită iubirea pasională – adică, o perioadă de euforie și entuziasm care însă tinde să pălească în intensitate în următorii doi ani (Berscheid et al., 1974). Cu timpul simțim o familiaritate din ce în ce mai mare față de persoana iubită și elementele de predictibilitate facilitează intrarea în următoarea etapă a relației, iubirea întovărășitoare. Chiar dacă această etapă a relației implică o conectare mai profundă, intensitatea elementelor de noutate scade și partenerii pot simți mai multă stabilitate și confort relațional.

odată ce am întâlnit persoana perfectă, totul va fi ca-n filme

Atunci când trecem de la iubirea pasională spre etapa conectării stabile, putem avea un sentiment de nefericire. Adesea, atribuim această descreștere a pasiunii – care în sine este un fenomen psihologic absolut normal – unor deficite ale partenerului și avem tendința de a interpreta fenomenul ca o epuizare a iubirii sau pierderea totală a legăturii afective. Aceste erori de interpretare a realității sunt și mai nocive în cazul în care confundăm iubirea cu ideologia romantică sau pasiunea trecătoare. Reality show-urile de genul Burlacul sau reclamele TV adesea promovează ideea conform căreia odată ce am întâlnit persoana perfectă totul va fi ca-n filme. Din această perspectivă, marea provocare este să găsim acest suflet pereche. Iar din moment ce ne-am găsit sortitul sau sortita, relația de iubire și viața sexuală vor merge ca pe roate.

℗PUBLICITATEPentru cuplurile tinere este foarte important de știut că etapa iubirii stabile poate avea și numeroase beneficii și nu înseamnă în mod obligatoriu pierderea totală a pasiunii sau a dorinței. În fapt, ceea ce se întâmplă este că nu putem păstra intensitatea inițială a pasiunii la infinit. Ceea ce putem face însă, este să căutăm elemente de noutate alături de vechiul partener (adică, persoana față de care nivelul de familiaritate a crescut suficient de mult).

Un ingredient de bază pentru menținerea pasiunii este angajamentul față de noi activități alături de partener(ă). Teoria auto-expansiunii  (Aron et al., 1986) susține această idee, iar în baza celor mai recente studii din științele neurocognitive putem afirma că – implicarea într-o serie de activități noi, provocatoare și captivante, alături de vechiul partener, poate duce la creșterea nivelului de dopamine, endorfine și oxitocine  care vor genera o stare bine și fericire la nivelul creierul uman.

Există multe situații în care sunt suficiente motive pentru a ieși dintr-o relație.

În relațiile stabile și de durată, pasiunea și dorința sunt precum fluxul și refluxul mării – însă maniera în care gestionăm aceste schimbări nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Desigur nu vă încurajez să rămâneți alături de partener(ă) indiferent de context. Există multe situații în care sunt suficiente motive pentru a ieși dintr-o relație. Dar, consider că este important să ne analizăm periodic maniera în care convingerile personale despre iubire pot afecta adevărata noastră fericire. O nouă iubire poate aduce multe beneficii, însă adesea are un scurt termen de valabilitate, dar angajamentul față de vechea iubire poate readuce potențialul unui nou început.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0