fbpx
skip to Main Content
Francine Shapiro

Francine Shapiro este un psiholog și educator american care a dezvoltat desensibilizarea și reprocesarea mișcării oculare (EMDR), o formă de psihoterapie pentru rezolvarea simptomelor traumatice și a altor tulburări traumatizante de viață.

În 1987, ea a făcut observația că mișcarea ochilor de pe o parte pe alta părea să reducă perturbarea gândurilor și amintirilor negative. Această experiență a condus la o examinare mai sistematică a acestui fenomen. Lucrând cu aproximativ 70 de voluntari, ea a dezvoltat proceduri standardizate pentru a maximiza rezultatele terapeutice, a efectuat cercetari suplimentare și a publicat un studiu randomizat cu victime ale traumelor. După o cercetare și o elaborare a metodologiei, ea a publicat un manual în 1995 care descrie cele opt faze ale acestei forme de psihoterapie. EMDR este recomandat ca tratament eficace pentru traume în numeroase ghiduri internaționale de practici, inclusiv cele ale Asociației Americane de Psihiatrie și Departamentului Apărării.

În calitate de inițiator al EMDR, Shapiro este beneficiar al unei serii de premii, inclusiv premiul internațional Sigmund Freud, în colaborare cu Consiliul Mondial pentru Psihoterapie, premiul American Psychological Association pentru contribuția sa în Psihologia Traumei și Premiul Științific Distins în Psihologie acordat de Asociația Psihologică din California.

℗PUBLICITATE


De același autor:

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută