Anamaria Ionescu este pasionată de frumos și de design și, împreună cu Mihaela Preda, se ocupă de firma de evenimente EVENTlicious, iar alături de soțul ei, Tudor Ionescu, o crește pe Ilinca, mezina familiei. Pentru că a fost un an greu mai ales pentru organizatorii de evenimente, am vrut să știm cum a gestionat momentele grele, cum se pregătește pentru Crăciun și care sunt tendințele pentru anul viitor în ceea ce privește designul de interior.
2020 a fost un an care ne-a forțat să facem schimbări majore în viața noastră; cum a arătat acest an pentru un organizator de evenimente? Care au fost experiențele tale?
Viața ne pune de multe ori în fața faptului împlinit; sunt lucruri care se întâmplă și nu țin de noi, însă suntem nevoiți să ne adaptăm și să încercăm să le înțelegem pentru a ne continua activitatea și, uneori, chiar și existența.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Anul acesta a fost greu pentru toată lumea, de la cei mici și până la părinții sau bunicii noștri. Fiecare a fost nevoit să renunțe la ceva, să înțeleagă că lucrurile pe care le considera obișnuite, firești, acum nu se mai pot întâmpla pentru că reprezintă un pericol pentru ei și pentru ceilalți.
Oamenii care activează în zona de entertainment, cei din zona de organizare de evenimente, au fost și sunt cei mai afectați în perioada asta. Dacă cei din HoReCa au reușit să își schimbe tipul de business, să se axeze pe delivery unii dintre ei, la noi a fost mai greu. Ne-am adaptat și noi, am făcut evenimente la oameni acasă, atunci când legea ne permitea asta, acum însă suntem la nivel de plan pentru 2021, discutăm cu clienții noștri, facem consultanță pentru ce va urma. Indiferent de cât de grea este o perioadă, oamenii privesc cu speranță spre viitor, vor să își unească destinele, să își boteze copilașii, deci suntem convinse că, la un moment dat, lucrurile vor reveni la normal. Sperăm că toți partenerii noștri vor rezista în toată perioada asta și că vom reuși să revenim cu toții la evenimentele minunate pe care le făceam împreună.
Mare parte din evenimentele programate s-au anulat; cum ai gestionat din punct de vedere psihologic aceste schimbări?
Greu. Nu am să fiu ipocrită și nici nu am să mă ascund după deget. E foarte greu, din multe puncte de vedere. Businessul nostru a fost făcut cu mult efort și implicare. Eu mă pot detașa, nu am privit lucrurile ca pe un capăt de lume, însă nici nu a fost ușor; am luat în calcul pierderea colaboratorilor, a oamenilor cu care ne-am stabilit o legătură și cu care ne facem treaba bine. Unele evenimente au fost stabilite în detaliu, de la organizare, până la designul evenimentului într-un anumit context, așa că am muncit mult în zadar, apoi am luat-o de la capăt. Am noroc că îmi place foarte mult ce fac și că am familia alături, altfel ar fi fost mult mai greu.
În mod evident, aruncând o privire pe pagina de Facebook EVENTlicious, atât tu, cât și partenera ta, Mihaela Preda, sunteți pasionate de frumos. Cum ai avut grijă să cultivi frumosul în viața ta în acest an?
În general, mă inspir din tot ce mă înconjoară, din tot ce văd. Anul acesta, m-am axat mult pe timpul petrecut cu Ilinca; am făcut multe lucruri împreună, am colorat, am desenat, am construit decorațiuni împreună, am cântat, am dansat, alături de ea am reușit să îmi păstrez bucuria și frumosul în minte și în suflet. În plus, m-am concentrat pe clienții care au venit către noi pentru consultanță, pentru sfaturi, pentru designul celor mai frumoase evenimente din viața lor, chiar dacă ele au fost amânate pentru anul viitor.
Dar pentru sărbătorile care vor urma, ce vei crea special pentru familia ta?
Din noiembrie am început să decorez casa, asta și pentru că am făcut multe decorațiuni de Crăciun în casă cu mâinile mele și am și împărtășit cu cei din comunitatea mea online cum se pot face decorațiuni de efect cu buget redus. Anul acesta, toată lumea își dorește casa decorată cât mai frumos, însă cu bani mai puțini, pentru că toată lumea a fost afectată, mai mult sau mai puțin, de această situație internațională. Am făcut steluțe, brăduți neconvenționali, coronițe, tot felul de lucruri; important este să îți lași creativitatea să se exprime și să ai răbdare. Dacă ai și un copil, devine și mai interesant: durează o veșnicie până faci ceva, dar te bucuri împreună cu el [râde].
Care sunt obiceiurile cele mai dragi care-ți amintesc de Crăciunul din copilărie?
Pregătirile pentru Crăciun sunt cele mai frumoase amintiri din copilărie – decorarea casei, făcutul cozonacilor și al cârnaților, mirosul de plăcintă și de sarmale… eu iubesc această perioadă, tot ce ține de Crăciun, este sărbătoarea mea favorită și o păstrez și acum cât mai aproape de ceea ce trăiam în copilărie.
Pe care dintre aceste obiceiuri ai ținut să i le transmiți mai departe fiicei tale?
Exact cum îți spuneam, iubesc perioada asta, așa că am grijă să decorez casa din timp, mă implic foarte mult, în fiecare an așez lucrurile diferit, vreau să fie o atmosferă de basm în casă. Iar legat de bunătăți tradiționale, fac de toate [râde]. Sigur, mă ajută și mama, însă îmi place să mă implic în prepararea lor și ador mirosul de cozonaci în ajun de Crăciun. O implic pe Ilinca în fiecare activitate în parte, atât cât poate ea și cât înțelege la cei trei ani ai săi.
Pe Instagram te găsim pe profilul EVENTlicious, dar și pe YOneȘtii, plus pe profilul tău personal, Ana Ionescu. Pe toate aceste conturi, oamenii găsesc inspirație. Însă am vrea să ne spui top trei recomandări pentru a aduce frumosul în casa noastră în perioada sărbătorilor de iarnă.
Frumosul, în casa fiecăruia, vine din iubire și din oamenii prezenți în acea casă, din energia lor. Fiecare decorează după bunul plac sau după posibilități, colorat sau monocolor, tradițional sau modern, cu mai mult talent sau mai puțin, însă contează foarte mult tradiția fiecărei familii, ca oamenii să fie împreună în jurul bradului, să fie sănătoși, să se bucure de ce au.
Care sunt acele obiecte pe care e indicat să nu le scoatem la vedere în casa noastră, pentru a nu transforma Crăciunul într-un kitsch?
Eu merg de mulți ani pe decorațiuni predominant albe, cu inserții de auriu, însă și aici cred că ține de bunul plac al fiecăruia și de posibilități. Poate aș renunța la beteală.
Știm că în design, fiecare an vine cu anumite tendințe; în ceea ce privește obiectele de decor și culorile, care vor fi vedetele anului 2021?
În 2021, culoarea vedetă o să fie Aqua (albastru marin), poate pentru că lumea are nevoie de relaxare, de libertate, iar Aqua este o culoare care alungă oboseala și stresul. Pe lângă asta, revin puternic nuanțele de gri, verde deschis, galben lămâi.
Apropo de Instagram, care sunt acele conturi care te inspiră să creezi conținut de calitate?
Nu există niște conturi anume, mă uit mult pe Instagram, studiez și Pinterest-ul, revistele specializate, mă documentez mult, așa cum spuneam… mă inspir din tot ce mă înconjoară, nu mă limitez la Instagram, însă mă bucur că există aceste rețele unde putem să interacționăm cu atâția oameni, să schimbam păreri, să învățăm unii de la alții.
În încheiere, ce ai dori să le adresezi celor care au citit acest interviu și care sunt pasionați de frumos.
Fiți creativi, bucurați-vă de fiecare zi, de ceea ce vă puneți în gând, aveți curaj să încercați să faceți ce vă place! Nu e ușor, mai ales acum, dar și dacă vă iese… [râde] Crăciun fericit și un an nou mai bun! 2021 cu sănătate și fără distanțare socială, fără această pandemie care a pus lumea pe pauză!